Манолова обжалва като противоконституционни увеличенията на таксите за съд

895
Манолова обжалва като противоконституционни увеличенията на таксите за съд
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова внася искане в Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност на разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които регламентират прекомерното увеличаване на таксите в касационното производство при подаване на частни жалби и при искане за отмяна на решения, както и такива, с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца.

Според Манолова тези норми са в противоречие с Конституцията.

И БСП сезира Конституционния съд за промените в АПК

БСП ще внесат жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които мнозинството в парламе...

Омбудсманът атакува увеличаването на таксите за граждани, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите – 74 пъти. "Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но и би била съществена пречка за защита на основните им права", пише в мотивите си Манолова.

Общественият защитник подчертава, че въвеждането на такса върху "материалния интерес" по даден случай, който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определим, предполага нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма.

Манолова защитава позицията, че с промените в АПК чрез така приетите законодателни решения не е осигурен баланс между увеличаването на таксите и правото на достъп до съд на гражданите, като същевременно възпрепятства голяма част от тях при защита на основните им права – защита, гарантирана им от Конституцията.

В искането до КС омбудсманът оспорва и промяната в Закона за достъп до обществена информация, с която се приема, че решенията на административните съдилища по жалби на граждани срещу решения за отказ за предоставяне на обществена информация не подлежат да касационно обжалване. Според омбудсмана аналогично нарушение на конституционните принципи и норми е допуснато и с промяната в Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.

Радев прати АПК в Конституционния съд

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на междунаро...

"Разглеждането на спорове от касационната инстанция е дължима гаранция за запазването и зачитането на правата и свободите на гражданите. Те трябва да имат сигурността, че достъпът до правосъдие е гарантиран чрез различни способи, но ще бъде осигурен по непротиворечив начин", аргументира позицията си Манолова. Тя е категорична - касационното производство проверява законосъобразността и валидността на първоинстанционното производство и отказът от него значи, че същностни конституционни права могат да бъдат признати или отказани с недопустими или нищожни съдебни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com