Марш за правосъдие в София в подкрепа на Иванчева

2909
Марш за правосъдие в София в подкрепа на Иванчева
Снимка: БГНЕС

Граждани извървяха разстоянието от НДК до Съдебната палата в София в знак на протест. Той е организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", които използват скандалния процес, който прокуратурата води срещу отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Протестиращите се заканиха да блокират движението на трамваите 4 и 10.

Внучката на Златьо Бояджиев, тв водещ, актьор и художници даряват картини за бала на юристите

Внучката на Златьо Бояджиев – Беатрис, актьорът-художник Ники Сотиров, тв водещата Константина Живова, адвокат Румяна Недялкова, ...

Председателят на сдружението към инициативата „Правосъдие за всеки Велислав Величков каза за БГНЕС, че правото и справедливостта са най-ценните неща в една държава и без тях няма държава.

„Всички проблеми в държавата произтичат от липсата на ефективно правосъдие навременно, обективно и безпристрастно и трайното усещане за липса на справедливост в обществото. Искаме да кажем, че това е по-важно от горивата“, заяви Величков.

На наш въпрос къде е проблемът в съдебната система и защо реформите, които се правят не водят до желаните от обществото промени, председателят каза, че грешката е заложена още в конституцията, която дава неограничени права на главния прокурор да ръководи разследванията, да следи надзора за законност и да ръководи дейността на всички прокурори.

„В едно комедийно шоу главният прокурор каза, че всички власти са виновни и когато корупцията е в цялата държава няма какво да направи прокуратурата. Възниква въпросът какво е правила прокуратурата 28 години, за да се настани корупцията в цялата държава. Днес се правят удобни закони, за точните хора, прилагат се избирателно. Позволява се да се погасяват по давност наказателни преследвания, дела не завършват по 10-15 години“, обясни Величков.

Огнян Герджиков ще оценява юристи, ексминистър Станков с награда

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков, деканът на Юридическия факултет към СУ проф. Сашо Пенов и идейният вдъхновител на Нацио...

Той подчерта, че инициативата застава зад отстранената кметица на район „Младост“ и заместничката й Биляна Петрова, защото това, на което ставаме свидетели е налагане на репресия и изтърпяване на наказание без присъда.

„Ние не можем да кажем дали Иванчева и Петрова са виновни или не. Това, което се случва с тях, ако не беше толкова трагично, щеше да е комедиен фарс с техните принудителни мерки - пускане, излизане, оковаване в белезници в съдебна зала, на път за болница. Това е недопустимо за цивилизована и правова европейска държава в 21 в. Нарушени са много европейски стандарти, много правила, свързани с правата на задържаните лица. Освен правото им на придвижване нищо друго не би трябвало да им бъде ограничено“, заяви той и обясни, че дори и да са с присъди никой няма право на такова унизително отношение спрямо тях.

„Аз съм тук, за да кажа на българите, че 19 години след 10-ти ноември все още трябва да се борим на живот и смърт за правата и за свободите си. Случаят на тези две жени е поредното доказателство, че не сме свободни. Случващото се в съдебната зала е цирк, унизителни неща. Пълна бутафория и пародия на държава. Всички властимащи трябва да подадат оставки“, каза Славянка, която е на протеста.

Тя подчерта, че промяната ще дойде тогава когато всички разберем, че случващото се в държавата пряко засяга всеки един от нас.

Гран При за проф. Александър Янков на Националните правосъдни награди

  Тази година Гран При на Националните правосъдни награди ще отиде при проф.д-р Александър Янков. 94-годишният юрист е бил зам....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com