Масово залавяме мигранти чак на границата със Сърбия

1777
Масово залавяме мигранти чак на границата със Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 8000 са влезлите нелегално в България и заловени на границата със Сърбия чужденци през миналата година. Общо става въпрос за 8481 души, което е с 395% повече спрямо 2014 година, сочи статистиката на МВР.

Миграционният натиск към страната ни е с 2,3 пъти по-голям спрямо 2014 година. С 315% са се увеличили заловените във вътрешността на страната чужденци през 2015 г. спрямо предишната. Година по-рано у нас са арестувани 2857 души, а през миналата - 11 900. Със 182% се е увеличил броят на заловените "граждани на трети страни".

В Стокхолм втора нощ има протести срещу мигрантите и бежанците

В предградията на шведската столица Стокхолм втора нощ подред се проведоха протести срещу мигрантите и бежанците.  Участниците в ...

Само на границата с Турция през м.г. са арестувани 411 души за трафик на мигранти, което е ръст със 132% спрямо задържаните през 2014 г. Сред каналджиите има и много чужденци, които вече са получили бежански статут у нас. От МВР отчитат, че при този вид престъпление има много висока печалба и нисък риск от наказание. Условните присъди както за незаконно преминаване на границата от самите чужденци, така и за каналджиите, са масова практика, особено ако става дума за първо провинение. Обикновено делата приключват за няколко дни, след като обвиняемите признаят вина и сключат споразумение с прокуратурата.

Поради липсата на интеграционни мерки голяма част от малкото имигранти, които остават у нас, могат да станат част от организирани престъпни групи или сами да си създадат такива, пише още в доклада. Тревожен е профилът на влизащите в България - над 50% са мъже на възраст между 18 и 34 години, като над 1/3 от тях са иракчани. 24% са без образование, 31% са с начално, 23% - с основно, и 2% със средно образование, сочи статистиката. Остават 20% да са с висше образование, макар че от МВР не казват нищо за това, предполага в. "Сега".

Бежанците от Сирия отдавна не са най-многобройният контингент, който влиза в България, става ясно от отчета. "Променя се структурата на миграционния поток. Увеличават се значително гражданите на Афганистан и Ирак, които са преди всичко икономически мигранти. Задържаните граждани на Сирия през 2015 г. съставляват 15% от общия брой, на Афганистан - 30%, Ирак - 52%, друга националност - 3%", пишат от МВР.

Добрата новина за полицията е, че не ѝ се налага да се занимава дълго с всички тези хора, защото те търсят най-бързия начин да продължат пътя си към Западна Европа. Това се доказва и от данните за центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците. Според най-прясната статистика домовете са 15% запълнени. Проблем обаче може да възникне и при малцината, които все пак остават у нас. "Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи се с разнородна престъпна дейност", пишат от МВР.

Борисов: Не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите

На нас не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com