Милиони за втория етап на ГКПП "Калотина", договорът е със същия изпълнител

10203
Милиони за втория етап на ГКПП "Калотина", договорът е със същия изпълнител
Снимка: ФБ-профила на премиера Бойко Борисов

Договорът за изпълнение на втория етап от модернизацията на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Калотина“ е на стойност 37 071 840 лева с ДДС, става ясно от обявление на Агенция „Митници“.

За изпълнител след проведена обществена поръчка е избран консорциум „КРК – Калотина 2“, създаден между фирмите „Каро Трейдинг“ ООД, „Рутекс“ ООД и „Кортес-95“ ООД.

Срокът, който те са дали за изпълнение на инженеринговата поръчка – за проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор, е 270 дена.

Справка в системата за електронни обществени поръчки сочи, че оферти за обекта са подали шестима кандидати. ДЗЗД „Модернизация Калотина“ (с партньори „Пътстрой-Варна“ ЕООД, „Пътища“ АД, „Дизарх“ ООД и „Пецински“ ЕООД) е подало оферта с 2 160 лева по-скъпа и е класирано на второ място.

От участие, още преди да се отворят ценовите предложения, са отстранени другите четирима участници - ДЗЗД „СМР Калотина“ (с партньори „Бест Брокерс“ ЕООД, „Би Ес Проект“ ЕООД, „Пътища и мостове“ ООД и „Мидия Инфраструктурно Строителство“ ЕООД) - отстранено; ДЗЗД „Калотина Груп“ (с партньори „Джи Пи Груп“ АД и „Инсепт Архитекчър“ ООД) - отстранено; ДЗЗД „Полисмарт Калотина“ (с партньори „Ел Смарт“ ООД и „Политрейд Кънстръкшън“ ЕООД) - отстранено, и ДЗЗД „Калотина Билд“ (с партньори „Парсек Груп“ ЕООД, „Екоинженеринг“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ АД).

Планирано е чрез изпълнението на проекта "Реконструкция на ГКПП-Калотина - Етап 2" да се създадат нормални условия за работа и повишаване пропускателната способност на митнически пункт „Калотина“ и да се осигурят необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари.

Поради тази причина е предвидено частично проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта. Състоянието на съществуващата инфраструктура, свързана с местоположението на трасетата и местата за митническа проверка, не е съобразена с новите условия при увеличения трафик на пътници и превозни средства, както и с увеличените функции и отговорности на митническите органи.

Договорът за първия етап от реконструкцията на ГКПП „Калотина“ е подписан през септември месец 2018-та година и е на стойност 6,9 млн. лв. с ДДС. Изпълнителят е консорциум от същите участници: ДЗЗД „КРК – Калотина“.

Преди около три седмици премиерът Бойко Борисов посети обекта и написа във Фейсбук профила си следното: "Тече модернизация на гранично контролно-пропускателния пункт „Калотина“. Това е първият му ремонт с такъв мащаб от повече 30 години насам. 95% от дейностите по първата му фаза са изпълнени. Реорганизира се обработката на товарни автомобили, монтират се нови везни. Създават се по-добри условия за по-бързо преминаване на пътници и превозни средства. До дни ще бъде подписан договор за втората фаза на ремонта, която е на стойност 30 893 200 без ДДС. Ще се свърже строящата се АМ Европа с граничния пункт. Ще бъдат изградени нови трасета за пътници и товарни автомобили, както и цялостна нова инфраструктура. В момента през „Калотина“ преминават около 1400 товарни автомобила на денонощие. След приключване на ремонта капацитетът на пункта значително ще се увеличи. Това ще е много полезно за бизнеса, за хората и за туризма. С разширяването и модернизирането на "Калотина", с дострояването на АМ „Европа“ от и за България ще се пътува значително по-бързо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com