Министър Танева успокои пчеларите

6401
Министър Танева успокои пчеларите
Снимка: БГНЕС

Не следва да имате притеснения. Всички промени, които се налагат, ще ги направим след широко обсъждане. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заседание на ресорната парламентарна комисия, предаде „Фокус”.

Танева присъства на заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни, където представители на неправителствени организации в сектор „Пчеларство” обсъждат законодателни предложения относно изменение и допълнение на Закона за пчеларството.

Пчеларите смениха исканията си за протеста - против пестицидите

Протест пред Народното събрание организираха протест заради предложения в Закона за пчеларството, които обаче бяха оттеглени, предаде Б...

„Не следва да имате притеснения за изменения, които по някакъв начин няма да бъдат обсъдени с вас”, увери министър Танева.

„Нека да се опитаме в хода на този дебат да погледнем въпросите от гледна точка на всички в обществото и с консенсус да приемем решенията, които са полезни за всички”, призова министър Танева и коментира, че към отрасъла има все по-голям интерес.

По-рано представители на пчеларски сдружения от цялата страна се събраха пред парламента в знак на протест срещу предложени законови промени, които предвиждат ограничения на броя кошери в рамките на населените места. Измененията вече са оттеглени, но притесненията на пчеларите остават. Плакати с надпис "Да спасим пчелите от законодателите" бяха сред най-често срещаните на протеста.

"Въпреки че те са си оттеглили законопроекта, знаем, че след два-три месеца ще го вкарат отново и то по-внимателно, по-интелигентно и ще го прекарат, ама ние сме малко Тома-неверници и докато не приемат Закона и в него не пише това нещо... Тогава ще повярваме. Много пъти сме лъгани", коментираха протестиращи.

Бургаските производители на мед няма да се включат в националния протест

Бургаските производители на мед няма да се включат в националния протест, който ще се проведе на 10 юни в София. Това каза за Радио &bd...

Ако кошерите се изнесат извън населените места, веднага започват кражбите, имат специален опит пчеларите и дори знаят кой и защо краде.

Производителите на мед призоваха управляващите да не им пречат. Законът ще се приеме и без пчели, заявиха те.

На среща със Земеделската комисия хората от бранша и народните представители търсят възможни решения на проблемите.

От днес пчеларите могат да подават заявления за подпомагане по схемата "де минимис"- съобщават от Фонд "Земеделие". Конкретният размер на помощта ще бъде определен в зависимост от броя на подадените заявления. По схемата могат да кандидатстват само регистрирани пчелари, като ще се подпомагат до 200 пчелни семейства в едно стопанство, уточняват от Фонда.

Пчеларите от видинския регион ще участват в националния протест на 10 юни

Пчеларите от видинския регион ще участват в националния протест на 10 юни срещу искането кошерите да се изнесат извън населените места,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com