Министър Танева за чумата: Ще поговорим с хората да си умъртвят животните

4207
Министър Танева за чумата: Ще поговорим с хората да си умъртвят животните
Снимка: БГНЕС

България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на предаването „Събуди се” по Нова телевизия. По думите на Танева хората с лични стопанства трябва да си умъртвят свинете, за да се спре разпространението на заразата.

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така, че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът.

Танева обяви мерките срещу африканската чума по свинете

Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенцио...

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави Танева.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки. "Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

„България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства”, посочи Танева и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. „Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите”, добави още Десислава Танева.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата. „Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и „Басейнова дирекция”. Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта”, заяви още Танева.

Уволняват общински служител в Стара Загора заради африканската чума

Служител на общинската администрация в Стара Загора ще бъде уволнен заради разпространено от него съобщение до кметовете от старозагорс...

Свинското ще поскъпва

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената на свинското месо. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

„Поскъпването се очаква не само заради състоянието с африканската чума в България, а и заради това по целия свят. В Китай, която е най-голямата страна производител на свинско месо в света, щетата е огромна. Цяла югоизточна Азия е пламнала от болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев.

Прогноза за поскъпването обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com