Министърът нареди екооценка на плана за Пирин

1221
Министърът нареди екооценка на плана за Пирин
Снимка: Президентство

Служебният министър Ирина Костова е разписала решение да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. Това съобщават на сайта на ведомството.

Извършването на подобна екооценка е изискване на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО и се прави, за да се установят рисковете от негативно въздействие за парка. По закон тази оценка се прави едновременно с изготвянето на проект за план.

Като единствен мотив за днешното си решение Костова посочва разписания пред два дни (6 март) документ за отмяна на оспорваното нейно решение. Преди празниците Костова преценява, че няма нужда от подобна екооценка и което предизвика силно обществено недоволство, протест и реакция на президента.

С днешна дата министърът Костова възлага и отделен доклад за установяване степента на въздействие върху защитените територии.

В същото време днешният нормативен акт може да се осъществи на практика едва след влизане в сила на "отмяната", се казва в последното изречение на решението на Костова. Последното обаче най-вероятно ще бъде обжалвана в съда и според юристи е лесно оборима при съдебен процес, защото липсват каквито и да било мотиви.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев разкритикува решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана. В социалните мрежи той написа следното: "Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос." "В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", допълва Радев.

Екологична оценка на плана за Пирин все пак ще има (ВИДЕО)

Спорното решение да няма екологична оценка на плана за управление на национален парк Пирин за периода 2014-2023 г. ще бъде отменено и т...

По темата се проведоха и протести на природозащитници.

Премиерът Огнян Герджиков опита да омекоти негативните настроения като увери, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап. Едновременно с това обаче премиерът се усъмни в мотивите на природозащитниците: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли".

Междувременно дясното обединение "Нова република" призова Радев, назначил служебните министри, да отмени решението. За отмяната му се обяви и "Движение Да България". Противоположно мнение изрази лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който настоя незабавно подобни планове да се приемат за Витоша и Рила.

Националният парк "Пирин" е със защитен статут като част от световното богатство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Документът трябва да задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com