Митов обобщи защо Вартоломей получи орден "Стара планина" - заради "световния мир"

4133
Митов обобщи защо Вартоломей получи орден "Стара планина" - заради "световния мир"
Снимка: БГНЕС

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е автор на идеята Вселенския патриарх Вартоломей да бъде награден от българската държава. Това стана ясно от отговор на външния ни министър Даниел Митов на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков какви са мотивите да се предложи Вартоломей за награждаване с орден „Стара планина“ - I степен.

Според Митов още през август тази година Воденичаров дал идеята, като я изложил писмено и я представил пред Министерството на културата. Оттам идеята е препратена на Министерството на външните работи, защото според Закона за медалите и ордените правомощията са на външно минисерство.

Митрополит Николай: Частни лица с политически цели доведоха Вартоломей в България

По повод посещението на Вселенския патриарх Вартоломей у нас и награждаването му с Орден "Стара планина", Пловдивската митрополия, ръко...

На 3 ноември, с официално писмо, външният ни министър Даниел Митов е направил предложение за награждаване на Вартоломей. Митов изброи и мотивите за предложението – активната позиция на патриарха за насърчаване на религиозния диалог; позицията му относно актуални проблеми, пред които е изправено човечеството; православният дискурс към проблемите на заобикалящия ни свят; научната дейност на патриарха; голямата му активност в опазването на околната среда, която го правела зелен човек.

Българските институции няма как да контролират това, което си е наумил да каже Вселенският патриарх. Вече изразих несъгласието си с позицията му – нещата, които той поиска от нашата държава, са решени между България и Гърция още от 60-те години на миналия век, уточни Митов.

Чудя се как да коментирам, че същият този човек е забранил службата на български език в църквата „Св. св. Константин и Елена“ на Великден, както и че иска махането на паметника на Антим I в Истанбул. Не знам дали е зелен, дали е кафяв, дали е с друг цвят, но той е недостоен за орден „Стара планина“. Като четете ал. 3-та от чл. 11 на Закона за медалите и ордените, вижте и ал. 2 (бел. ред. - там пише, че в предложението за решение за награждаване на чужд гражданин с български орден или медал участва и Народното събрание). На нейна база казвам, че този орден е незаконен, подчерта лидерът на БСП Михаил Миков. Как така турски гражданин ще преговаря за отношенията ни с Гърция, възмути се червеният политик.

Външният ни министър обаче не се съгласи, че държавата не се грижи за имотите ни в чужбина. Ние действахме от позицията на помирение – не сме виновни, че другата страна не я е пожелало, подчерта Митов. Направеното е направено и съгласувано с всички институции, каза още веднъж външният ни министър.

Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо. Така коментира пред журналисти външният ни министър Даниел Ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com