МОСВ: България ще загуби милиони от „Околна среда”

39717
МОСВ: България ще загуби милиони от „Околна среда”

България ще загуби стотици милиони левове от програма „Околна среда” заради несвършена работа по много проекти от изключителна важност. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, предаде БГНЕС.

Михайлова посочи, че екипът на МОСВ ползва последните месеци от програмния период, за да договаря други проекти с изпълнители. Опитваме се да увеличим разходите, които се верифицират и сертифицират, за да можем да намалим до минимум риска от загуба на средства по програма "Околна среда", каза тя.

Запитана как ще се компенсират липсващите средства, след като правителството на ГЕРБ сключи договори за около 4 млрд.лева, а има налични 2 млрд.лева, тя каза: "Не се притеснявайте, толкова са забавени проектите, че те няма да се случат!". Искра Михайлова предупреди, че има цели групи проекти, обречени на провал.

"Нито един от 26-те проекти в един пакет, които са със сключени договори за инженеринг, подготовка, проектиране и изпълнение за над 850 милиона лева, няма да се случи. По тях не е работено, те не са завършени. Само 5 от тях ще завършат фазата по проектирането до края на тази година, останалите ще продължат с това през 2014 г. По други 63 проекта по сектор "Води" се сключват т.нар. търговски договори с изпълнителите, но това става сега, в последните три месеца от възможното време. За 12 от тях на стойност 410 милиона лева вече знаем, че едва ли ще се реализират, защото са в такъв етап на процедурите, че до края на декември няма да са излезли от съда или от друго обжалване, за тях не могат да се сключат договори", уточни министърът на околната среда и водите.

Михайлова подчерта, че има проблем и с големите водни проекти на стойност над 300 милиона лева, които са готвени в продължение на последните 4 г., но сегашният екип на МОСВ е пред дилемата да ги праща ли или не в ЕК. "Веднъж вече ги изпратихме там, получихме коментарите и до края на годината задължително ще успеем да ги включим. Нито един от проектите, касаещи агломерациите между 2 000 и 10 000 жители, няма да бъде реализиран през този програмен период. Казвам го с много съжаление, но това са фактите, свръхдоговарянето се стопява от забавянето в изпълнението", каза министърът.

Министърът не се ангажира да каже точния брой на населените места, които са без пречиствателни станции. Тя обясни, че според стратегията за изграждането на В и К-сектора инвестициите в него възлизат на 14 млрд.лева, но договорените средства за следващия период по програма "Околна среда" са едва 1 млрд.евро. "Ще трябва да търсим и собствени средства, и нови технологични решения. Възможно е да се приеме вариант за изграждане на по-малки модулни пречиствателни станции в по-малките населени места, за да се намали размерът на необходимите средства. Черноморските райони са под специален контрол и надзор, до края на 2015 г. трябва да приключим с казуса за пречиствателните станции и заустването в Черно море", каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com