МРРБ и общините се разбраха за кои проекти ще има допълнително финансиране

2370
МРРБ и общините се разбраха за кои проекти ще има допълнително финансиране
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Освен за проекти за пътища и ВиК, общините ще получат допълнително финансиране до края на годината и за улици, като основен критерий ще бъде проектите да имат влязло в сила разрешение за строеж. Това съобщи регионалният министър Иван Шишков след работна среща в министерството с представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ). 

Кметовете искаха яснота по кой от многото изготвени списъци с проекти за общински пътища и ВиК-а инфраструктура ще бъдат допълнителните пари. "В последните няколко месеца излязоха 5 списъка. Ние – кметовете, реално не знаем на кой Бог да се кланим", сподели председателят на управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов.

Служебната власт призна, че по интерконектора с Гърция тече газ - вероятно било за проба

Най-вероятно в тази тръба са вкарали газ, за да я изпробват като налягане на тръбата. Но това не е проблемът - дали в тръбата има или н...

Никой от списъците няма да бъде приложен, заяви министър Шишков и съобщи след срещата, че с общините са постигнали съгласие да бъде изготвена методика и до вторник да внесат предложенията си. 

"Всички проекти ще кандидатстват наново. Основният критерий ще е дали имат влязло в сила разрешение за строеж", посочи министърът.

Общините предлагат финансирането да е според големината на общините и броя на жителите, посочи още Шишков и увери: "Ще го направим".

Той съобщи, че предложението да бъдат включени и улиците към финансираните проекти е негово. "За улиците лично съм поискал да ма критерий – да е изградена подземната инфраструктура, уличната регулация да е приложена или иначе казано – цялата улица да е общинска собственост", добави той.

Общата сумата за допълнителното инфраструктурно финансиране на общински проекти е в размер на 418 млн. лв. Финансирането на проекти за улици ще бъдат в рамките на тези пари. 

Служебният регионален министър смени шефа на АПИ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Аге...

Предстои до края на годината общините да организират конкурси. Те ще направят и разпределението на проектите между такива за пътища, за ВиК и за улици.

"Общините първи получиха информация, че сме в напреднала фаза да приключим индексацията", съобщи още Шишков. Той уточни, че с финансовото министерство в рамките на десетина дена, ще уточнят критериите за индексация на цените по отношение на строителния сектор, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет. Очакванията са с това да се реши проблема с плащанията на общините и строителните фирми.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...