МУЗИКАУТОР приветства промените в Закона за авторското право и сродните му права

1307
МУЗИКАУТОР приветства промените в Закона за авторското право и сродните му права
Снимка: Музикаутор

Организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР приветства дългоочакваните промени в Закона за авторското право и сродните му права, които бяха приети на второ четене от Народното събрание вчера, 23 ноември 2023 г.

С промените бяха отразени двете директиви на Европейския съвет, имащи за цел да балансират отношенията между авторите и бизнеса, който ползва създаденото от тях творческо съдържание. В закона се въвеждат правила за по-голяма отчетност и прозрачност на ползвателите, определени ключови изключения от авторското право се адаптират към цифровата и трансграничната среда, регламентират се директното въвеждане на програми, спомагателните онлайн услуги, както и използването на защитено съдържание от онлайн платформи за споделяне на съдържание.

Още: МУЗИКАУТОР продължава активната работа с общините за уреждане правата за музиката

По този начин приетият вчера законопроект е изцяло съобразен с директиви 2019/789 и 2019/790, както и с добрите практики в останалите европейски държави.

Двете директиви трябваше да бъдат имплементирани в българския закон още през 2021 година. „От тогава до сега бяха правени многократни опити за прокарване на норми, които влизат изцяло в противоречие с духа на европейската и международна правна рамка“, коментира изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров. Той допълни, че за това време МУЗИКАУТОР е фокусирал усилията си в отстояване на творческия труд, който да получи признание и справедлива оценка в българския закон.

Още: МУЗИКАУТОР отново ще дари с химни училища в инициативата „Светилник“

„Тези усилия бяха подкрепени от Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори – CISAC, Европейското сдружение на авторите и композиторите – GESAC, от организациите в Алианса за развитие на творческите сили – АРТС, и много други съмишленици, защитаващи труда на представителите на креативните и творчески индустрии“, каза още той.

Приетият закон има пряко отражение за голяма част от културния сектор и е в посока защита правата както на авторите в музиката, така и на режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, артист-изпълнители и много други.

Още: Предстои премиерата на втория сезон на „Музика на-право“

„Надеждата ни е, че постепенно обществото възприема авторското право и ще изградим правна система, която да подпомага този институт и неговата реализация“, подчерта още изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com