МВнР: 50-годишна българка е сред петте открити жертви на калното свлачище в Италия

3688
МВнР: 50-годишна българка е сред петте открити жертви на калното свлачище в Италия
Снимка: БГНЕС

Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище, което вчера заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino сред тях е 50-годишна българка, която по-рано беше сред издирваните - информацията още не е официално потвърдена.

От Външно министерство разпространиха информация за свлачищата в Италия от консулството ни в Рим. По данни на властите там една от жертвите вероятно е българка, която притежава и италианско гражданство. Италиански медии също съобщават за българка сред жертвите на бедствието, които са вече 5.

Ето и цялото съобщение на МВнР:

"По информация на българското посолство в Рим към този момент, вследствие на свлачище в ранните часове на 26 ноември на остров Иския, предизвикано от тежките метеорологични условия, един човек е загинал, 13 души са ранени, а 11 все още се издирват.

По данни на италианските власти една от жертвите на природното бедствие вероятно е българска гражданка, която притежава и италианско гражданство. Българското дипломатическо представителство е в непрекъснат контакт с италианските власти за получаване на официално потвърждение на информацията.

В района е обявено извънредно положене и е разпоредена евакуация на около 200 души. Все още протичат издирвателни дейности за откриването на хора, които евентуално биха могли да са затрупани под масивното свлачище".

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с ужас преживяното през вчерашната сутрин.

Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от склоновете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без причини. Теренът на вулканичния остров е силно податлив на свлачища, а от години има незаконно строителство.

Българка е сред изчезналите след свлачищата в Италия, издирването продължава

Издирването на изчезнали от свлачищата на италианския остров Иския в Неаполския залив продължи през цялата нощ. До момента равносметкат...

"Вината е на нашите политици, че не се извършва укрепване в планината. Изсичат дърветата и това е последствието", смята местен жител.

Стотина жители от района на свлачището бяха евакуирани вчера. Около двеста души от гражданска защита и силите на реда участват в спасителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското правителство обяви извънредно положение на Иския за период от 12 месеца.

Отпусната е първоначална помощ от 2 милиона евро за спасителни работи и възстановяване. Казамичола Терме има постоянно население от около 8000 души и е известен балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 г., отнело живота на двама души. В края на 19 век градчето преживява много по-мощно земетресение и е напълно разрушено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com