МВР имало информация за готвеното бягство от затвора от миналото лято, взело мерки

6942
МВР имало информация за готвеното бягство от затвора от миналото лято, взело мерки
Снимка: БГНЕС

Имахме оперативна информация от миналото лято за готвено бягство на лицето Владимир Стефанов Пелов и бяха предприети необходимите мерки, но за жалост се случи така, че той сега избяга от затвора. Това заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев.

"Информацията е подадена на Министерство на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това. Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев.

Той обясни, че в момента работи щаб към СДВР към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Ясно е кои са избягалите от Софийския затвор мъже

Ясна е самоличността на двамата лишени от свобода, осъществили днес бягство от Затвора в София. Това съобщиха от пресцентъра на Прокура...

Безспорно в случая става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат, каза от своя страна правосъдният министър Цецка Цачева.

Радев съобщи още, че се охраняват границите, през които полицията очаква да излязат двамата избягали затворници. „В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата. Става въпрос за лица, които са им помагали или се очаква да им помагат“, уточни той.

От своя страна правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че това е изключително тежък инцидент. „Вчера от един от най-охраняваните затвори в София малко преди 16.00 часа бях информирана за осъществено бягство от 2-ма излежаващи наказание лишаване от свобода за изключително тежки престъпления. Своевременно са информирани органите на МВР, прокуратурата. В оперативен порядък взехме решение да бъдат обявени с портрети и имена, за да бъдат достояние за гражданите“, обясни Цачева.

„Безспорно в случая става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат. Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяни вещи в затворите. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези смени. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, а единият с нож, а другият с пистолет, значи, че тези вещи са внесени в затвора“, каза правосъдният министър, цитиран от БГНЕС.

Тя обясни, че е създадена комисия, ръководена от зам.-директора на затвора Митко Димитров и други членове, която да направи щателна проверка на целия случай.

„По отношение на компетентностите, които има МП, ще положим максимални усилия да бъде събрана информация, имаща отношение към случая. В добра комуникация и синхрон действаме с органите на МВР и прокуратурата. В момента вървят оперативно-издирвателни действия. Всичко се е развило много бързо, в рамките на няколко минути. Има записи на камери, които се анализират в момента и от тук насетне трябва да поддържат действията по издирване и залавяне на тези опасни престъпници“, каза още Цачева.

Лакърдии

Разбира се, тези изявления бяха съпроводени от духовите изказвания тип "Народно събрание". "Случаи на бягство от затвора винаги е имало - като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", каза председателят на правната комисия в Народното събрания Данаил Кирилов, смесвайки литературен свят с реална действителност. В репликите влезе и "Влакът беглец", като хем Кирилов го използва, хем Славчо Велков от БСП, който уточни, че трябва филмът да се изгледа, за да се види, че такива неща не стават без вътрешна помощ.

Затворници избягаха от Софийския затвор. Нападнали надзиратели

В 15,45 ч. днес двама лишени от свобода са извършили въоръжено нападение над служители от Софийския затвор и са осъществили бягство, съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...