МВР с ново обяснение за Бююк: Хванат при рутинна проверка

2135
МВР с ново обяснение за Бююк: Хванат при рутинна проверка

МВР излезе с ново различно обяснение за предадения на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк. Това стана по време на извънреден брифинг, даден от зам.-главният секретар на МВР Георги Арабадижев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов. Има различия в изявленията на двамата полицейски служители от тези на вътрешния министър Румяна Бъчварова по-рано днес.

Според Арабаджиев и Николов Бююк е бил задържан вчера от патрул на МВР, който установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност, предаде БГНЕС. Той е заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал „Младост", информира Offnews.

Министър Бъчварова не знае колко е спазена процедурата при екстрадицията на Бююк

Абдуллах Бююк е предаден на Турция със заповед на дирекция „Миграция“. Той е влязъл с невалидни документи и по тази причина...

Припомняме, че вчера обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник и укриващ се в САЩ Фетхуллах Гюлен бизнесмен Бююк бе предаден на властите в Турция.

Оказало се, че Бююк е управлявал кола без валидни документи и се е установило, че предишния ден, на 9 август, МВР е издало заповед за извеждане от страната, защото пребивава у нас с невалидни документи, казаха днес на брифинга Арабаджиев и Николов.

Същевременно обаче тази сутрин вътрешният министър Румяна Бъчварова излезе с по-различно твърдение. Абдуллах Бююк е предаден на Турция със заповед на дирекция „Миграция“. Той е влязъл с невалидни документи и по тази причина е бил регистриран в Интерпол. Тези документи са били изчезнали или откраднати преди няколко месеца, каза тя в ефира на bTV.

По думите ѝ след като Бююк подава молба за статут заради липсата на документи, той се отказва от това право и от април той присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статут си в страната. Бююк е поискал политическо убежище, но то му е отказано, тъй като не е имало основание да му се предостави политическо убежище. Той 6 месеца е отказвал да уреди статута си в една чужда държава. Не я е обжалвал, но има възможност да обжалва, поясни още министърът.

На Бююк не е дадено убежище и той не се намира в процедура да иска закрила от нашата страна, казаха днес и Арабаджиев и Николов. Те също отхвърлиха твърденията за сделка между България и Турция за неговото експулсиране, а то, според тях, се извършва в рамките на закона.

Юрист за екстрадицията на Бююк: Погазени са редица права

Има факти, които говорят, че ситуацията е изключително притеснителна и са погазени редица права. Това заяви юристът Христо Христев в ко...

"Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в дирекция „Миграция”, че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт, както и постъпило писмо от администрацията на президента, че му е отказано убежище”, разясни Николай Николов.

Николов обясни, че предаването на турчина е станало с приемо-предавателен протокол на границата. По думите му изискването по закон да присъства представител на омбудсмана и неправителствена организация не било категорично.

По-рано днес ресорният министър Румяна Бъчварова обяви, че не знае колко е спазена процедурата при екстрадицията на Бююк заради липсата на НПО.

И по думите на Арабаджиев пък МВР разполага с данни, че предаденият на Турция бизнесмен е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол.

"По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни”, заяви заместник-главният секретар на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...