Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

8582
Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 април 2024 г.

БОРИСОВ НАМЕКНА, ЧЕ НЕ ИСКА КОАЛИЦИЯ С ПП-ДБ СЛЕД ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

"Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, за това, което може да се направи, а търсят по всякакъв начин да си прехвърлят собствените вини на някой друг", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента.

АНАЛИЗАТОР: ГЕРБ И ДПС МОЖЕ ДА СИ УПРАВЛЯВАТ ЧРЕЗ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

"Няма никаква причина ГЕРБ и ДПС да си причинят този дискомфорт – да бутнат служебния кабинет, да съставят редовен и да носят отговорност (след изборите)". Това заяви в Студио Actualno политическият анализатор и историк Емил Соколов, според когото партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски в момента контролират правителството "Главчев".

МЕТЛАТА "ГЛАВЧЕВ" - НЕ ИЗБОРИ, А ПРЕДИЗБОРНА ЧИСТКА

Веднага след назначението си служебният кабинет на Димитър Главчев се зае с масова чистка в администрацията, за да отстрани неудобните хора.

АТАНАСОВ С НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА КАЛИН СТОЯНОВ, НЕ ОТГОВОРИ ЯСНО ДАЛИ ПП-ДБ Е ПЛЪТНО ЗАД БОЙКО РАШКОВ

Със случая "Живко Коцев" се опитват да дискредитират ПП-ДБ, че сме организатори на контрабанда. Разработката на ДАНС почнала преди година - тогава Живко Коцев не е бил главен секретар на МВР, срещу кого тогава е била разработката? Разпитани са двама служители на МВР, кандидати за поста главен секретар. Това заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

КАРЛОС КОНТРЕРА СЛЕД РОКАДА НА ТЕРЗИЕВ: ВЪНШНИ СИЛИ УПРАВЛЯВАТ СОФИЯ (ВИДЕО)

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена "от нищото" като секретар на Столична община? Тези въпроси зададе в Студио Actualno общинският съветник Карлос Контрера (ВМРО-БНД).

24 МЛН. ЛВ. ЗА ФЕКАЛНАТА ТРЪБА ВЪВ ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО И ТЯ ОЩЕ Е "ЗАПУШЕНА"

Община Варна получи над 24 млн. от правителството за вкопаване на авариралата фекална тръба във Варненското езеро. Договор обаче не може да подпише, тъй като поръчката е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията. Оплакването е подадено от гръцката компания CONSTRUCTION COMPANY CHRISTOPHER D. CONSTANTINIDIS S.A. на 17 април, а днес (24 април) по нея е образувано производство. Това автоматично стопира по-нататъшни действия на възложителя. Още: Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро

КОКЛЮШ: 14 ДНИ КАРАНТИНА, ДРУГА ВАКСИНА МОЖЕ ДА Е ФАКТОР ЗА КАРТИНАТА НА БОЛЕСТТА

Около 400 души са регистрирани с коклюш. Предполагаме, че до края на месец май ще достигнем пик в разпространението. Предстоящите празници дават глътка въздух, защото може да се ограничи разпространението на болеста през детски градини и училища. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева.

АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ: МЕДИИТЕ СЕ СБЛЪСКВАТ СЪС ЗАПЛАХИ, ТОРМОЗ И КАМПАНИИ ЗА ОЧЕРНЯНЕ

Влошава се свободата на изразяването в България. Това показва годишният доклад за правата на човека на Амнести Интернешънъл. В него се отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически "дела-шамари" срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания.

КОЛКО ПАРИ НИ ТРЯБВАТ, ЗА ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО: ACTUALNO.COM СЪБРА ВАШИТЕ МНЕНИЯ (ВИДЕО)

2616 лева са необходими за издръжката на тричленно семейство в България, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи данни на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 г. ОЩЕ: Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

НАД 60 МЛРД. ДОЛАРА: НОВО ОРЪЖИЕ ОТ САЩ ЗА УКРАЙНА

 

Най-после - и Сенатът в САЩ одобри новата законодателна рамка за военна и финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван. Става въпрос за общо около 95 млрд. долара, от които над 60 млрд. долара са за Украйна (60,8 млрд. долара). Сега единствено остава американският президент Джо Байдън да подпише законопроектите, което е формалност: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

"ОТ ТАНК НА ДРОН": УКРАИНЦИТЕ РЕЦИКЛИРАТ ИЗОСТАВЕНОТО НА ФРОНТА ОРЪЖИЕ

 

Опустошителната война в Украйна принуждава войниците да събират всички възможни материали от изоставено оборудване. Сред тях са кубове от танкова реактивна броня със скъпоценни експлозиви.

ВОЕННИТЕ СВЕТЛИНКИ В ПОЧЕРНЯВАЩАТА ЗА УКРАЙНА КАРТИНА НА ФРОНТА (ВИДЕО)

 

След два дни на известно намаление на активността, руснаците отново вдигнаха интензивността на боевете в Украйна. Това сочи сутрешната сводка на украинския генщаб.

РУСКИ ЗАПЛАТИ И ОТГОРЕ, НО НЯМА ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ, ИНЖЕНЕРИ В ОКУПИРАНИТЕ УКРАИНСКИ ЗЕМИ

 

В края на март 2024 г. за окупираните от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин части на Херсонска и Запорожка области са публикувани над 800 обяви за работни места - за ключови професии за развитието на едно общество. За т.нар. ЛНР и ДНР (Луганска и Донецка народна република) са над 6 000, а за окупирания от руснаците 2014 г. Крим - около 12 000. Но въпреки изкушаващите за руския стандарт заплати при някои професии (250 000 рубли (2750 долара) за инженери и шофьори на камиони при средна заплата в Русия 95 000 рубли (1045 долара) желаещи липсват.

ВОЙНАТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И "ХИЗБУЛА": КОЙ ПЕЧЕЛИ ЗАСЕГА?

 

Осемдесет хиляди израелци са евакуирали домовете си близо до северната граница на страната, докато "Хизбула" изстрелва ракети по домовете им. Израелските сили отговориха с удари по границата с Ливан. Ракетният и минохвъргачен огън през границата може да изглежда като престрелка без причина или цел. По-внимателното вглеждане обаче показва, че има три различни етапа на боевете, които започнаха, когато "Хизбула" изстреля първите снаряди още на 8 октомври, за да демонстрира своята солидарност с "Хамас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com