Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро

2414
Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро
Снимка: БГНЕС

Ремонт на напорен тръбопровод с диаметър 500 мм за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро, е обявила община Варна непосредствено преди балотажа в неделя. Прогнозната стойност на обекта е 23 347 999 лв. с ДДС.

Кафявият провал на Портних

Проблемът с отвеждането на фекалните води през Варненското езеро възникна след изпълнението на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) "Аспарухова" в помпена станция (ПС) и транспортиращ тръбопровод". Той е въведен в експлоатация през декември месец 2011 г. и предаден на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД. Още: Варненското езеро като COVID-19 – неизвестните са повече от известните

През месец март 2020 г. беше констатирана авария на напорния тръбопровод в участъка, преминаващ по дъното на Варненско езеро и беше изключен.

По бързата процедура тогава общината подписа договор с "Хидрострой" АД на Велико Желев – една от фирмите, с които към онзи момент има рамково споразумение за ремонт и строителство на пътища, улици, паркове и др. С нея подписа договор за ремонт на напорен тръбопровод Ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро на стойност 1 071 156 лв. без ДДС. Още: Държавата е знаела, че отходната тръба във Варненското езеро не е направена както трябва, когато още е имало гаранция?

По време на строежа обаче започва изпълнението на друг проект за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в пристанище Варна. Възложител е ДП "Пристанищна инфраструктура" - проектът привлече внимание заради връзка с Ахмед Доган: Пращат на прокуратурата проект в изгода на Доган във Варненското пристанище. Двата проекта се застъпват в зоната на фарватера на Канал 1, което налага съществена промяна на технологията и количествата на драгажните работи. Открита е и процедура от Басейнова дирекция "Черноморски район" – Варна, по проект "Възобновяване на използването на подводно депо "Налбанка" във Варненско езеро". Според него северната част на депото граничи с напорния тръбопровод ф500 за отпадъчни води под дъното на Варненско езеро.Още: Тръбата, замърсила Варненското езеро, отново е скъсана

През август месец 2020 г. възниква необходимост да се осигури подход към акваторията на пристанище "Одесос ПБМ - Варна", акваторията на яхтени пристанища "Тортуга Марина" и "Лотос Варна", както и бъдещия интермодален терминал.

Месец по-късно между общината, фирмата изпълнител, строителния надзор и проектанта е подписан акт образец 10 за спиране на строителството. Към този момент са демонтирани тръби с дължина 549 метра, направени са 53 стоманобетонни утежнители в участък с дължина 263 м., частично изпълнен изкоп под вода – 3500 кубика, промяна на позицията на тръби с монтирани утежнители с обща дължина 549 м.

Новият инвестиционен проект, който предстои да се възложи, предвижда промяна на дълбочината на изкопите във фарватера на Канал 1 от моделирана проектна кота - 14.75 м до кота дъно, изкоп и осигуряване на минимално покритие от 3 м над тръбата в участък с дължина 1180 м. Предвидена е подмяна изцяло с нови тръби (HDPE, DN500, РЕ100, PN10, SDR17) с дължина 811 м. По технология за изпълнение в съответствие с геоложките условия трасето е разделено на три участъка. Сроковете за изпълнение са следните: 180 дни за мобилизация и до 224 дни за строително-монтажни работи.

Пари реално няма

Офертите ще се отварят на 5-ти декември, но за поръчката на този етап не е осигурено финансиране. И ако не се осигури до 12 месеца след като се определи изпълнителят, тя ще бъде прекратена.

Припомняме, че през август месец местния парламент на Варна даде съгласие общинската управа да обяви тази обществена поръчка. Съветниците възложиха на кмета да предприеме действия по искане на необходимите финансови средства като целеви от централния бюджет.

Варна е "на трупчета", 1/3 от местния парламент е избрана с корпоративен вот: Адв. Петър Николов (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com