Най-важните новини за деня: 30 януари 2024 г.

3296
Най-важните новини за деня: 30 януари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 януари 2024 г.

ЙОТОВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМАШЕ ОФЕРТА ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ СГЛОБКАТА (СНИМКИ)

"Войната с президента продължава, вече е в трета фаза. Аз не смятам, че Радев би се поддал на когото и да било да създава партия, още повече някой да му диктува да прави или да не прави нещо. Това е човек на честта, който спазва буквата на закона.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЗА "СГЛОБКАТА": ЗНАЯТ СИ МРЪСОТИИТЕ, ЗАТОВА СА ЗАЕДНО (ВИДЕО)

В последните седмици "Апартаментгейт" 2 е на дневен ред. В основата на скандала са две от ключовите фигури на"Продължаваме промяната" - министърът на финансите Асен Василев и депутатът Даниел Лорер. Случаят напомня за казуса с продажба на луксозни апартаменти на занижени цени, след който с партийни и министерски постове се разделиха водещи лица на ГЕРБ, начело със зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. В Студио Actualno поканихме именно именно бившия номер 2 в ГЕРБ, за да коментира актуалните събития в страната.

БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е СРЕД НАЙ-БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩИТЕ - ИМА ЛИ ИЗХОД? ГОВОРИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ОТ БАН (ВИДЕО)

Българската нация е 11-ата най-бързо изчезваща в света, както и 25-ата най-застаряваща, стана ясно от нов доклад на ЦРУ. По силите на политиците ли е да се справят с демографската криза? В Студио Actualno разговаряхме по темата с доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

НОВ СКАНДАЛ В БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“: СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИОННИ СХЕМИ И ИЗТОЧВАНЕ НА НЗОК

За корупционни схеми за над 300 000 лв. в болница „Лозенец” сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.

ВТОРА МАТУРА ЗА УНИВЕРСИТЕТ И СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЗА БЕЗПЛАТНО ВИСШЕ: ГОВОРИ ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР

150 000 000 лв. трябват само за покриването на таксите на студенти държавна поръчка и докторанти през втория семестър за тази учебна година и за първия за следващата. Направен е много сериозен анализ, включително демографски, за да предлагаме това. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков.

"НЕ НИ ПУСКАТЕ В ЕВРОПА - ОТИВАМЕ ПРИ ВУЧИЧ": ТОВА ЛИ НИ КАЗВА РСМ? ГОВОРИ ЖУРНАЛИСТ ОТ СКОПИЕ (ВИДЕО)

Политическият елит в Северна Македония изобщо не поставя на дневен ред въпроса за свързаността с България и икономическите и геополитическите ползи от нея. Големите партии по-скоро демонстрират "детинско" и "позьорско" отношение, като изтъкват връзките със Сърбия и президента Александър Вучич. Това заяви в Студио Actualno главният редактор на tribuna.mk Атанас Величков.

"ТРЯБВА ДА СМЕ ГОТОВИ ЗА ВОЙНА": ГЕРМАНИЯ СЕ ГОТВИ ДА ПРИЕМА ЧУЖДЕНЦИ В АРМИЯТА

Поради недостиг на кадри във въоръжените сили Германия планира да приема на военна служба чужденци без германско гражданство. Докато германският министър на отбраната Борис Писториус подкрепя новата практика, експерти са загрижени.

УКРАЙНА ОБСТРЕЛВА РУСИЯ С "ТАЙНИ ДРОНОВЕ", ГРАДИ СВОЯ ЛИНИЯ "СУРОВИКИН" НА ЮГ

Дроновете, които удрят все по-дълбоко и дълбоко в Русия, се изстрелват посред нощ от тайни бази в Украйна. Тези обекти са строго охранявани от военните и само няколко цивилни инженери имат достъп до процеса. Това разкрива списание TIME, позовавайки се на министъра на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин.

БЕЗ 4G В ЧАСТИ ОТ РУСИЯ, ЗА ДА СЕ ОПАЗИ ОТ ДРОНОВЕ: ЗА ФРОНТА РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ СИ ПРОТИВОРЕЧАТ (ВИДЕО)

Руското министерство на информационните технологии е наредило блокада на 4G мрежата в Ленинград, Новгород и Псков, за да може да се настрои руската ПВО в тези области срещу атаки с дронове. Това твърди руският вестник "Комерсант". Руската медия добавя, че подобни действия има и във Воронеж – очаква се работата на 4G мрежата да се възстанови днес, 30 януари. Не е много ясно как така интернет и мобилни доставчици ползват честоти, които биха възпрепятствали работата на системи за електронно и радио заглушаване, но е възможно такива "граждански" честоти да се ползват от военни дронове: За удари с дроновете "Шахед": Русия използва украински мобилен оператор? (СНИМКИ)

ЗЕЛЕНСКИ Е ВСЕ ПО-НЕПРЕДСКАЗУЕМ ИГРАЧ, А УКРАИНСКИТЕ АТАКИ СТАВАТ ВСЕ ПО-ОТЧАЯНИ: TIME

Украйна става все по-отчаяна предвид ненадеждната военна помощ от западните й съюзници, което вероятно ще я тласне да промени драстично стратегията си във войната и оттук нататък да предприема все по-големи рискове. Един от последните ходове на Киев са все по-агресивните атаки с дронове на руска територия - в началото на януари бе взривен газов терминал в Санкт Петербург, зачестиха ударите по петролни рафинерии на различни места в Русия, а през декември украински оперативни агенти дори успяха да задействат експлозиви на руските железници дълбоко в Сибир, на стотици километри от линията на фронта.

СВЕТЪТ Е НА ПРАГА НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА: НО ЗАПАДА ИМА ЕДИН МНОГО ОПАСЕН КОЗ СРЕЩУ РУСИЯ, ИРАН И КИТАЙ

Рискът от нова глобална война не е бил толкова висок, откакто Америка беше изправена в екзистенциална битка срещу СССР. В настоящата епоха на световна стагнация на преден план все повече излиза неспособността на всички авторитарни режими да се справят с бедността, да осигурят нови работни места и да позволят укрепване на средната класа.

АНАЛИЗ НА ИЗБОРИТЕ В САЩ: МОШЕНИК ИЛИ КЛОУН? ГЛАСЪТ ТИ Е ВАЖЕН!

Съдейки по резултатите от първите първични избори, американците отново ще трябва да гласуват за Доналд Тръмп или за Джо Байдън на президентските избори в САЩ тази година, пише Род Драйър в свой анализ за European Conservative. Публикуваме превод на материала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com