Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора матура за университет и стотици милиони за безплатно висше: Говори образователният министър

30 януари 2024, 08:34 часа • 5744 прочитания

150 000 000 лв. трябват само за покриването на таксите на студенти държавна поръчка и докторанти през втория семестър за тази учебна година и за първия за следващата. Направен е много сериозен анализ, включително демографски, за да предлагаме това. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков.

По думите на Цоков, имало данни, че завършилите висше образование в България са много по-малко склонни да емигрират. Той увери, че в над 70% от случаите парите за висшето образование отиват за качество – заради направените промени за оценка на труда по отношение на преподаване и прием. "И тук можем да постигнем по-трудни изпити", добави той след забележка от водещата на сутрешния блок на БНТ Христина Христова, че в чужбина изпитите са много по-трудни съответно действително се търси повече качество.

Предложение: Без такси за обучение на студенти и докторанти

Втора матура

СНИМКА: БГНЕС

Галин Цоков отрече, че се подготвя втора матура по закон. Оценката се признава само при кандидатстване за университет, поясни той, с уточнение, че съответните законови поправки засега са минали само на първо четене, трябва да минат и на второ. Оценката от тази „втора матура“ не влиза в дипломата, подчерта образователният министър. Той каза и следното – уточнява се кога ще се провежда втората матура, може да е същата година като първата, може да е следващата, може да е и по избор на полагащия изпита.

Освен това – от думите на Цоков се разбра, че втората матура на практика ще върши работа само за български университети.

Още: Скоро: Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура. Ще се повтаря ли 2. клас?

Здраве и училище

Галин Цоков счита, че засега системата с медицинските бележки не трябва да се пипа - МОН е инвестирало над 190 000 лв. за сегашната система, по думите му. "Трябва да има последователност и предвидимост", настоя той и се съгласи, че в амбулаторния лист има чувствителна информация (лични данни) - как ще бъде пренесено това в електронния дневник, ще трябва да има доработки и преработки, т.е. нови пари: За медицинските бележки за отсъствия: Председателят на Лекарския съюз с критики за лични данни

Що се отнася до ситуацията с грипа, около 190 училища в Пловдив са на онлайн обучение, още 2 има и в Габрово. За София-град няма да има предложение за онлайн обучение засега, но за София-област се очаква такова.

Още: Средно по 1050 лв. такса за обучение ще плащат студентите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес