Най-важните новини за деня: 30 октомври 2023 г.

14782
Най-важните новини за деня: 30 октомври 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 октомври 2023 г.

ПЪРВО ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: ВАНЯ ГРИГОРОВА НА БАЛОТАЖ СРЕЩУ ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ

Битката за София ще се реши на балотаж следващата неделя. За кметския стол ще се борят кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев и левият кандидат Ваня Григорова, които събраха най-много гласове на първи тур, сочат данните на "Алфа Рисърч" при паралелното преброяване.

ПП-ДБ БИЕ ЗДРАВО ПО РАЙОНИ В СОФИЯ, "ВЪЗРАЖДАНЕ" СЕ НАДЯВАШЕ ЗА КРАТКО ЗА КМЕТ

Голямата новина от местните избори 2023 на районни кметове в София е, че "Възраждане" има шанс да спечели кметско място. Иначе ПП-ДБ има смазващо превъзходство, макар и да говорим за данни при под 10% преброени протоколи - тенденцията е ясна, възможно е тук-там да се променят нещата в полза на ГЕРБ, но не и цялостната картина.

ПЪРВИ РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА: ИМА НЮАНСИ

При обработени едва 7.27% протоколи на СИК от местните избори 2023 обобщените данни към 3:00 часа на 30 октомври 2023 г. сочат, че на първо място в надпреварата за кмет на София е Васил Терзиев с 30.33% от гласовете. Преднината му е чувствително по-малка от тази при екзитполовете, но и е ясно, че в столицата тепърва ще се броят райони, където подкрепата за Терзиев се очаква да е най-силна: Две секционни избирателни комисии все още не са предали протоколите си в София

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023: ВЕЧЕ ИМА ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ НА ПЪРВИ ТУР

При обработени 100% протоколи на СИК от местните избори 2023 обобщените данни към 6:00 часа на 30 октомври 2023 г. сочат, че в Община Антон, област Софийска битката за кмет печели Андрей Симов с 84.92% от гласовете.

КМЕТОВЕ ОТЛИЧНИЦИ: ЕТО КЪДЕ ХОРАТА БЯХА КАТЕГОРИЧНИ В СВОЯ ИЗБОР ОЩЕ НА ПЪРВИ ТУР

Много общини в България осъмнаха с новина за балотаж, в други избраха своите градоначалници още на първи тур, но има и места в страната, където кметската надпревара се печели с убедително и категорично мнозинство. 

БАЛОТАЖ СЛЕД БАЛОТАЖ: КАКВО ПОКАЗВАТ ФИНАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В 18 ОБЛАСТНИ ГРАДА?

ЦИК публикува междинни резултати от местните избори, провели се вчера (29 октомври).

ВАС РАЗВЕНЧА ЦИК: МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ СЕ ЗАВРЪЩА

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за отпадане на машинното гласуване. Така на втория тур на местните избори те ще могат да бъдат използвани. 

МЕУ ОБЯСНИ КАКВО СТАВА С МАШИНИТЕ ЗА БАЛОТАЖА, АКО РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ПАДНЕ (ВИДЕО)

Министерство на електронното управление (МЕУ) обясни какво става с машините за балотажа, ако решението на ЦИК падне. Разяснението даде главният секретар на министерството Ангел Петров по време на брифинг.

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТОЙНОВ: САМО ЦИК МОЖЕ ДА ПИПНЕ КОДА, ДАНС ЛЪЖЕ

"Скандално невярна информация" - така зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов коментира огромния скандал с машините за гласуване, разразил се два дни преди деня на местните избори.

ШЕФЪТ НА ДАНС НЕ Е ВЪЗЛАГАЛ ПОДГОТОВКАТА НА СПОРНИЯ ДОКЛАД ЗА МАШИНИТЕ (ВИДЕО)

ДАНС не са възлагали подготовката на спорния доклад за машините. Това стана ясно от думите на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ след изслушването на Пламен Тончев в комисията за контрол на службите, което бе закрито за медиите. Той отговори и на въпрос дали Тончев е възлагал доклада. 

БИВШ ШЕФ НА ЦИК ПИТА КОЙ ИЗКЛЮЧИ МАШИНИТЕ

Защо се предприе това действие за изключване на машинното гласуване? Това са същите машини, които се използваха и по време на предсрочните парламентарни избори. Това мнение изрази пред bTV бившият председател на ЦИК Александър Андреев

МАСОВА ПСИХОЗА, ЗА ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ - КОЙ Е ВИНОВЕН? ГОВОРИ ПСИХОЛОГЪТ Д-Р ПЛАМЕН ДИМИТРОВ (ВИДЕО)

Защо избирателната активност на местните избори бе толкова ниска (34% за страната според ЦИК към 16 ч. на 29 октомври)? Станаха ли жертви гражданите на масова психоза дни преди вота заради драмата с машините? Отговорите на тези въпроси в Студио Actualno даде д-р Пламен Димитров - психолог с над 40 години практика, който е бивш председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ВОЕННАТА ПОМОЩ ОТ САЩ, СТРАХ ОТ ИСЛЯМА В РУСИЯ И УДАР В КРИМ (ВИДЕО)

Военен пакет за Израел да е отделен от военната помощ за Украйна. Такава заявка открито даде новият председател на Камарата на представителите в Конгреса в САЩ Майк Джонсън. Той е републиканец и е известен като един от хората в лагера на ексамериканския президент Доналд Тръмп.

"НИКОЙ НЕ ВЯРВА В ПОБЕДАТА НИ, КАКТО АЗ": ДОСЕГ ДО ЗЕЛЕНСКИ И ИЗТОЩИТЕЛНАТА МУ БИТКА

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ през септември беше повече от изтощително – не само заради високите изисквания на лидерството по време на война, но и поради постоянната нужда да убеждава съюзниците си, че само с тяхната непрекъсната помощ Киев може да победи руския агресор.

ДЖИХАДИСТКИЯТ ИСЛЯМ В ПАЛЕСТИНА: КАК СЕ ВЪРНА

Прочетох статия от Джудит Тъкър в London Review of Books за приликите и разликите между руско-украинската криза и войната в Газа. Тя също така сравнява нивото на насилие от страна на Израел и Палестина. Доста необичайна статия, тъй като всъщност и двата военни конфликта имат малко общо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...