Кметове отличници: Ето къде хората бяха категорични в своя избор още на първи тур

12454
Кметове отличници: Ето къде хората бяха категорични в своя избор още на първи тур
Снимка: Actualno.com

Много общини в България осъмнаха с новина за балотаж, в други избраха своите градоначалници още на първи тур, но има и места в страната, където кметската надпревара се печели с убедително и категорично мнозинство. 

Представяме ви едни от високите резултати на първи тур на местните избори по области.

Хората в област Благоевград са едни от най-категоричните

Прави впечатление, че в област Благоевград хората сякаш са най-категорични. Като изключим балотажа в областния център, редица общини са избрали своя кмет още на първи тур. ОЩЕ: Местни избори 2023: Вече има окончателни резултати на първи тур

Независимия кандидат Стойчо Баненски бе избран с 68.20% за кмет на Банско.

Рекордьор е новоизбраният кмет на Белица. 95.05 % от гласовете на хората в общината е получил Радослав Ревански от ДПС.

В Гоце Делчев новият-стар кмет Владимир Москов от БСП също печели убедително със 74.54%

В Гърмен кметът Феим Иса от ДПС е избран с 69.29%. Със 70.35% гражданите на Кресна избраха своя кмет Николай Георгиев, издигнат от Инициативен комитет.

Друг рекордьор по гласове в областта е Арбен Мименов от ДПС, който има 89.75% в Сатовча.

Симитли отново избра Апостол Апостолов, като подкрепата за него също е убедителна. Той е получил 71.15% от вота на избирателите.

В Хаджидимово 85.38% е спечелил Людмил Терзиев от ПП НДСВ. В Якоруда Мехмед Вакъльов от ДПС печели с 87.36% вота на хората. ОЩЕ: "Ромео и Жулиета", но от село Крупник: Снаха и дъщеря в лют спор в комисия - превърнаха изборите в сериал

Кой е рекордьорът в Бургас?

Новината в Бургас е Димитър Николов от ГЕРБ, който спечели пореден мандат с 60.49%. В Айтос също кандидатът за кмет на ГЕРБ Васил Едрев печели 62.50% от подкрепата на хората още на първи тур. 74.16% е получил Жельо Вардунски от ГЕРБ в Камено.

Рекордьор в областта е независимият кандидат Илиян Янчев, който е получил 89.58% от подкрепата на хората в Община Малко Търново.

Ахмед Мехмед от ДПС е получил 78.50% от подкрепата на хората в Руен. ОЩЕ: Стоил Цицелков: Невалидните бюлетини могат да счупят рекорда

Марин Димов печели с 66.83 местния вот в Царево. Поморие, Приморско, Созопол и Сунгурларе също си имат кметове на първи тур.

Какво става в област Варна?

Атанас Стоилов от ГЕРБ печели убедително в Аксаково със 73.57%. Малко повече е получил Деян Иванов от ГЕРБ в Белослав, за когото са гласували 74.53% от избирателите

Димитър Димитров от Ветрино печели 69.98% от вота на гражданите. 

Висок резултат има Свилен Шитов от ГЕРБ, който е получил 82.87% от гласовете на хората в Девня. Красимира Анастасова от ГЕРБ също е сред рекордьорите по проценти в областта, като е получила 81.23% в Община Долни чифлик. ОЩЕ: Въпреки паритета в екзитполовете: Иван Портних твърди, че води убедително във Варна

Най-високият резултат в областта е получил Георги Георгиев от ГЕРБ в Дългопол, който печели местния вот с 87.20%. В Суворово Данаил Йорданов от ГЕРБ е получил 85.59% от подкрепата на хората.

Бяла също е избрала кмет на първи тур. ОЩЕ: Сайтът на ЦИК с резултатите от вота се срина (СНИМКА)

Област Велико Търново

Във Велико Търново с много добър резултат може да се похвали Георги Чакъров в Община Полски Тръмбеш, издигнат от Инициативен комитет. Той е получил 74.57% от подкрепата на хората. Рекордьор по проценти е Йордан Цонев от МК „България на регионите“ в община Стражица, за когото са гласували 88.75% от избирателите. Със 75.77% изборите в Сухиндол печели независимият кандидат Пламен Чернев. ОЩЕ: Оценка: "Демократична България" е големият губещ на изборите

На първи тур кметове са си избрали още Златарица и Свищов.

Област Видин

Категорично е избрана на първи тур Анета Генчева от ГЕРБ с 88.74% в община Бойница.

Убедително печели вота в Брегово Илиян Бърсанов от ГЕРБ със 72.63%. Грамада е избрала Милчо Башев от коалиция „Алтернатива за гражданите“ с 82.25% подкрепа. ОЩЕ: Политолози: ПП-ДБ и ГЕРБ остават заедно и в местната власт

85.81% е получил кандидатът за кмет от ГЕРБ Александър Александров в Община Ружинци.

В общините Димово и Макреш също има избран кмет на първи тур.

Област Враца

Областният център си избра категорично за кмет на Враца Калин Каменов с 64.14%.

Иво Цветков от ГЕРБ печели със 72.57% от гласовете на избирателите в Бяла Слатина. 64.31% от вота на хората в Община Криводол е получил Христо Доков от ГЕРБ. Рекордьор по проценти е Тодор Тодоров от СДС, който става кмет от първи тур в Община Хайредин. ОЩЕ: Бивш шеф на ЦИК пита кой изключи машините

На първи тур кметове си избраха в общините Борован, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Роман.

Област Габрово

Единственият отличник в област Габрово, който печели от раз, е Трифон Панчев от БСП, който е получил 66.72% от гласовете на хората. Всички останали общини в областта, включително и областният център, отиват на балотаж. ОЩЕ: Доц. Наталия Киселова: Оспорване на избора може да има, но не заради отказа от машини

Област Добрич

На първи тур печели Валентин Димитров от БСП в Община Генерал Тошево. Той е получил 63.95% от подкрепата на хората. Рекордьор по проценти е Илхан Мюстеджеб от ДПС в Крушари, който е получил 71.60% от гласовете на избирателите.

Симеон Симеонов от ГЕРБ печели вота в Община Тервел с 60.57%, а Мариян Жечев от ГЕРБ става кмет на Шабла от първи тур с подкрепа на 64.58%. На първи тур има избран кмет в Община Добричка.

Област Кърджали - всичко е решено на първи тур

В област Кърджали няма изненади. Всички общини в областта са си избрали кметове на първи тур. Рекордьор обаче не е Община Кърджали, а Джебел. Хората от тази община са си избрали Недмжи Али от ДПС за кмет с 93.55% подкрепа. Рекорден резултат има и Айджан Ахмед от ДПС в Черноочене, като е получил 92.02% от вота на хората. ОЩЕ: Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Убедително печелят изборите Изет Шабан от ДПС в Ардино с 80.80%, Шинаси Сюлейман от ДПС в Кирково със 78.58%, Себихан Мехмед от ДПС в Крумовград с 83.65% и Илкнур Мюмюн в Момчилград с 87.53%.

Ето данните за област Кюстендил

Елза Стоянова от Местна коалиция печели вота в Бобов дол с 65.74% още на първи тур. Радко Петрунов от БСП печели в Трекляно с 65.57% от гласовете на избирателите. Балотаж няма да има в общините Невестино и Рила.

Най-подкрепяните кметове в област Ловеч

Тихомир Кукенски от ГЕРБ в Априлци е получил 73.04% от вота на хората. В Община Летница независимият кандидат Красимир Джонев печели на първи тур със 70.82%. Иван Грънчаров от ГЕРБ в Луковит е спечелил в неделя кметския пост с 60.35%. Донка Михайлова от БСП печели пореден мандат в Троян със 77.15% подкрепа. Станимир Петков е получил най-висок резултат в областта, като той става кмет на Угърчин с 82.84%.

Балотаж няма да има и в Ябланица.

Област Монтана

В областния център Монтана няма изненади. За пореден път кметската надпревара печели Златко Живков, като той е получил 62.70% още на първи тур. Нина Петкова от ГЕРБ също печели убедително в Георги Дамяново с 62.55%. Рекордьор по проценти обаче е Пламен Петков от ГЕРБ в Община Чипровци, който печели кметския стол със 74.07%. Георги Георгиев от ГЕРБ печели вота в Якимово със 68.93%.

Хората в общините Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Ломса също са си избрали кмет на първи тур.

Област Пазарджик

Рекордьор по проценти е Неби Бозов от ДПС, който става кмет на Сърница с 96.43% подкрепа.

Следва независимият кандидат Георги Павлов печели от първи тур в Стрелча с 90.33%. Васка Рачева от Местна коалиция става кмет на Септември със 74.21%. Георги Холянов от БЗНС пък печели кметския стол в Ракитово със 72.72%.

С 64.74% подкрепа досегашният кмет на Пещера Йордан Младенов от Инициативен комитет печели следващ мандат още на първи тур.

Хората в общините Батак, Велинград, Лесичово също са избрали своите кметове на първи тур.

Област Перник

Станислав Владимиров от Движение за просперитет на Перник печели нов мандат в областния център с 80.13%.

Васил Узунов от Инициативен комитет печели убедително в Брезник с 60.91%

Общините Ковачевци и Трън също е избрали своите кметове още на първи тур.

Област Плевен

Макар и областният център да отива на балотаж, с 61.33% Милен Дулев от Местна коалиция печели пореден мандат в Белене. Иван Ветов от БЗНС печели от раз в Долни Дъбник с 64.62%. Илийчо Лачовски от ГЕРБ също бие в Кнежа със 64.08%. Детелин Василев от Местна коалиция става кмет на Пордим с 64.46% подкрепа.

На първи тур кмет са избрали в Гулянци и Долна Митрополия.

Отличниците в област Пловдив

В много места в областта предтоят балотажи, но пък доста убедителни резултати има при спечелилите на първи тур. С 66.42% от гласовете на хората вота в Община Родопи печели Павел Михайлов от Местна коалиция. Убедителна е победата на Димитър Здравков от БСП в Садово, който печели пореден мандат със 78.28%. ОЩЕ: Кандидатът на ПП-ДБ за Пловдив: Останалите ще ме подкрепят срещу ГЕРБ на втори тур

Кметове на първи тур са си избрали още в общините Кричим, Куклен и Лъки.

Област Разград

Рекордьор по проценти в областта е Джевдет Азис от ДПС, който става кмет на Община Самуил с 82.76%. Дауд Аляовлу от ДПС е получил 65.05% от подкрепата на хората и става кмет на Община Цар Калоян.

Белгин Шукри от ДПС печели местния вот в Исперих с 63.67%.

В общините Завет, Кубрат и Лозница също са си избрали кметове от раз.

Област Русе

Убедителна победа има Мехмед Мехмед от ДПС във Ветово, който е получил 77.06%. В Община Иваново печели кандидатът на ГЕРБ Георги Миланов, който е получил 66.86%

Балотаж няма да се проведе и в общините Бяла, Сливо поле и Ценово, защото хората са си избрали градоначалник още на първи тур.

Област Силистра

Нежден Ниази от ДПС става кмет на Главиница със 76.51% подкрепа, а Любен Сивев от ГЕРБ е новият градоначалник на Кайнарджа, получил е 74.91%.

Янка Господинова от ГЕРБ печели пореден мандат в Алфатар с 68.26%

В Община Ситово също няма да има балотаж, защото са си избрали кмет още тази неделя.

Област Сливен

Най-добър резултат в областта има Коста Каранашев от ГЕРБ, който печели кметското място в Котел от първи тур с 66.22%

В Нова Загора ГЕРБ печели местните избори от първи тур.

Рекордите в област Смолян са на ДПС

Рекорд по гласове в областта има Мустафа Караахмед от ДПС, който става кмет на Борино с 91.15%. Фахри Молайсенов от ДПС печели с 82.67% в Мадан. Здравко Димитров от БСП става кмет на Девин с 63.75% подкрепа. Елин Радев от ГЕРБ бие на местния вот в Доспат с 63.85%. Боян Кехайов от Инициативен комитет печели вота в Неделино с над 65.79%. Недко Кулевски от ДПС става кмет на Рудозем от първи тур с 62.53%.

Кмет на Община Баните става Павлин Белчев от ГЕРБ с 86.27% подкрепа. ОЩЕ: Кой печели и кой губи на местните избори в България

София област

Категорична победа в областта има Владимир Джамбазов в Долна Баня, като е получил 92.35% от гласовете на избирателите.

В Община Антон няма да има балотаж, защото независимият кандидат Андрей Симов ще бъде кмет в следващите 4 години, тъй като е получил 84.92% от подкрепата на хората. В Правец пореден мандат печели Румен Гунински от БСП с 84.46%.

На балотаж няма да ходи и Йордан Ангелов от ГЕРБ, който става кмет на Костенец с 65.97%. Цветанка Йотина от КОД печели категорично в Мирково с 67.21%. Своге също е избрало свой кмет в лицето на Емил Иванов от „Движение Напред България“, като за него са гласували 61.33%. ОЩЕ: Хампарцумян за ЦИК: Лелки, които не блестят с особен интелект

От раз са си избрали кмета в общините Божурище, Ботевград, Годеч, Елин Пелин, Костинброд и Сливница.

Област Стара Загора

Още снощи стана ясно, че областният център пореден мандат спечели Живко Тодоров от ГЕРБ, но рекордьор по подкрепа в областта е Иса Бесоолу, който печели кметския стол в Павел баня със 79.38% подкрепа. В Опан кандидатът на Коалиция „Алтернатива за гражданите“ Генчо Колев е спечелил от първи тур със 70.49%. Душо Гавазов от ГЕРБ също има убедителен резултат в кметската надпревара в Мъглиж, като той печели първи тур с 67.82%. Иван Танев от Политическо движение „Социалдемократи“ става кмет на Братя Даскалови с 67.31%. 

От първи тур кметове имат общините Гурково, Гълъбово и Чирпан.

Област Търговище

Дарин Димитров от ГЕРБ печели областния център в Търговище с 69.14% подкрепа. Висок резултат има и Людмил Веселинов от „Граждани за общината“ в Попово, като за него са гласували 62.73%.

На първи тур кметове си имат общините Антоново, Омуртаг и Опака. ОЩЕ: Калин Стоянов: Няма партия, която да не е съпричастна към купуването на гласове

Област Хасково

Диана Овчарова от ГЕРБ печели от раз в Ивайловград, като за нея са гласували 72.68%. В Любимец Атанас Атанасов от ГЕРБ също печели убедително в Любимец със 70.70%. 77.43% е получил кандидатът на ДПС Ерджан Юсуф в Маджарово. С 81.04% кметското място в Минерални бани печели Мюмюн Искендер. Анастас Карчев бие в Свиленград със 74.30%. С 86.68% кмет на Стамболово става кандидатът на ДПС Аднан Йълдъз.

От тази неделя кметове си избраха в Димитровград, Тополовград, Харманли.

Област Шумен

Рекордните 94.44% е получил кандидатът Мердин Байрям от ДПС в Община Върбица. Категорично с 90.68% изборите в Община Венец печели Нехрибан Ахмедова от ДПС. Каолиново също си има кмет в лицето на Нида Ахмедов от ДПС, за когото са гласували 76.15%. В Смядово печели кандидатът на ГЕРБ Иванка Николова, за която са гласували 77.01%.

ПП-ДБ имат категоричен резултат в Хитрино, където кандидатът им Нуридин Исмаил е получил 79.16%

На първи тур кмет са си избрали в Никола Козлево и Нови пазар.

Област Ямбол

На първи тур с убедителните 79.15% нов мандат печели досегашният кмет на Ямбол Валентин Ревански, който на тези избори бе издигнат от „Пряка демокрация“. Висок резултат има Христо Христов от БСП в кметската надпревара в Болярово, като за него са гласували 77.75%. Атанас Киров от Местна коалиция печели вота в Стралджа със 63.27%. ОЩЕ: Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика