Най-важното за деня: 12 август, 2023 година

4224
Най-важното за деня: 12 август, 2023 година
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 август.

БОЙНО ПОЛЕ: И В ЧЕРНО МОРЕ МИРИШЕ НА ВОЙНА

Руски военни кораби патрулират в Черно море, стрелят с ракети по украински градове и ефективно създават пречки, заплашвайки всеки (цивилен) кораб, който се опита да отиде в украинско пристанище.
В същото време Украйна отговаря с крайно ефективни морски дронове, които пренасят незабелязано експлозиви към руски кораби и пристанища, превръщайки се в доста заплашително оръжие в арсенала на Киев. Разузнавателни самолети и дронове на НАТО и съюзниците летят във въздуха над международни води, събирайки необходимата разузнавателна информация, за да забавят напредването на Москва, въпреки че в момента в небето има и много руски самолети.

ЕВРОПА ВЕЧЕ ЗНАЕ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА СЪРБИЯ СРЕЩУ ХОРАТА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ

Европа вече е информирана за репресиите срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия. Междувременно от българска страна беше връчена вербална нота на сръбските власти за случая с инцидента с председателя на сдружение "Глас" Александър Димитров. Припомняме, че Димитров не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата “Елегии за краището” на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга.
По указания на МВнР в петък посланик Петко Дойков проведе среща в Министерството на външните работи на Сърбия. Връчена бе вербална нота, с която от официалните сръбски институции се изискват разяснения относно инцидента с Димитров. От сръбска страна бе поет ангажимент за предоставяне на отговор възможно най-бързо, става ясно от съобщение на сайта на външното ни министерство. ОЩЕ: Външно министерство с гневна реакция към Сърбия след скандално изказване
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието на потенциални черни списъци на книги в Сърбия и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

ИЗГЛЕЖДА ИМА НОВА АТАКА СРЕЩУ КРИМСКИЯ МОСТ(ВИДЕО и СНИМКА)

Изглежда има нова атака над Кримския мост, става ясно от публикация в Twitter на белоруската опозиционна информационна агенция NEXTA. Междувременно лодки на бреговата охрана са пристигнали на мястото на инцидента на моста, пише още медията.
AFP потвърждава подобна информация, като се позовава на проруски служител, който съобщава, че две украински ракети са свалени над Кримския мост. ОЩЕ: Украинските победи в Запорожието задават нова трудна задача пред руснаците (ВИДЕО)
Контролираната от руската държава агенция ТАСС също пише за свалени две украински ракети. Агенцията пише още, че движението по моста е възстановено и че по-рано е било съобщено, че върху него е поставена димна завеса. 
The Guardian пояснява, че все още не са ясни щетите върху моста, въпреки че назначеният от Русия ръководител на Крим казва, че мостът не е бил повреден.

ГОРИВАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОСКЪПВАТ. ЩЕ МИНАТ ЛИ 3 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР?

Очаква се рязък дефицит на петрол на глобалните пазари, тъй като Саудитска Арабия намалява добива си. Това показват заключенията от най-новия месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол. ОЩЕ: Прогнозата за световното търсене на петрол достигна исторически максимум 
Добивът намаля миналия месец, тъй като най-големият производител в организацията - Саудитска Арабия приложи едностранно съкращаване на количествата, за да подкрепи пазарите, пише още в доклада.

POLITICO: КЬОВЕШИ НАЙ-НАКРАЯ ПРЕДПРИЕ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Европейският прокурор Лаура Кьовеши най-накрая предприе действия срещу с България - отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства. Това пише "Politico", след като вчера стана ясно, че европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от ЕС.

УКРАИНСКИТЕ ПОБЕДИ В ЗАПОРОЖИЕТО ЗАДАВАТ НОВА ТРУДНА ЗАДАЧА ПРЕД РУСНАЦИТЕ(ВИДЕО)

Скорошни украински успехи в Запорожието изглежда карат руското военно командване да хвърля нови резерви за защита от украинската контраофанзива в тази област, включително по границата с Донецка област. Това е основно заключение в дневния анализ на ISW - американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

За кои успехи става въпрос – вчера, 11 август, украинците успяха да влязат в северните покрайнини на Работино. Населеното място се намира на 10 километра южно от Орехов, по направлението Орехов – Токмак – Бердянск. Геолокализирани кадри не оставят съмнение в този украински успех: "Путин, умираш с твоя Руский мир": Украинците превземат нова важна руска позиция в Запорожието (ВИДЕО)

ГРОЗЕВ ПРЕД FINANCIAL TIMES: ИЛИ ПРИГОЖИН ЩЕ УМРЕ, ИЛИ ЩЕ ИМА ВТОРИ ПРЕВРАТ

Путин излезе по телевизията и нарече Евгений Пригожин "предател". Всички знаят какво правят руснаците с "предателите", а Путин засега не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. След шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Аз съм агностик между двете, но не виждам нито едно от тях да се случи. Това заяви разследващият журналист от "Bellingcat" Христо Грозев в интервю за Financial Times. Грозев бе обявен за издирване от Русия в края на миналата година. "Той винаги гледа през рамо, а котка му помага да открие евентуален агент", пише авторът на статията - националният редактор на британския всекидневник за САЩ Едуард Лус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com