Украинските победи в Запорожието задават нова трудна задача пред руснаците (ВИДЕО)

16004
Украинските победи в Запорожието задават нова трудна задача пред руснаците (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Скорошни украински успехи в Запорожието изглежда карат руското военно командване да хвърля нови резерви за защита от украинската контраофанзива в тази област, включително по границата с Донецка област. Това е основно заключение в дневния анализ на ISW - американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

За кои успехи става въпрос – вчера, 11 август, украинците успяха да влязат в северните покрайнини на Работино. Населеното място се намира на 10 километра южно от Орехов, по направлението Орехов – Токмак – Бердянск. Геолокализирани кадри не оставят съмнение в този украински успех: "Путин, умираш с твоя Руский мир": Украинците превземат нова важна руска позиция в Запорожието (ВИДЕО)

Извън Работино, вече категорично е ясно, че от два дни украинската армия навлезе и в Урожайно – ново геолокализирано видео показва добре какво се случва там и че украински танкове водят атаката вътре в селото. Признание за това, макар и кратко и скромно, има в официалния канал в Телеграм на отряда "Восток", който е част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република): "Трябва да се признае, че врагът използва всичко възможно и ни изтласка от няколко улици".

Освен това обаче, украинците явно не спират да създават проблеми на руснаците при река Днепър – на източния ѝ бряг. Мястото е познато – Казашки лагер. Те са в западната част на Казашки лагер, има постоянен украински масиран артилерийски обстрел, предупреждава руският пропагандист и военен блогър Владимир Романов, който публикува и видео от мястото на събитието в Телеграм – явно той е там (КАРТА).

На този фон, при явни видеокадри и то от руски източник, други руски източници опитват да повдигат духа – ама казват, че западната част на Казашки лагер не е под украински контрол – ТУК. На всичкото отгоре Егор Гузенко с позивна Тринадесетият, който е воювал в Сирия по данни на украинското издание "Обозревател" и от 2015 година се бие за руските сепаратисти в Донбас, съобщава още лоши новини за руснаците в канала си в Телеграм – че украинска щурмова група от 30-тина души е ударила колона на една от руските бригади на пътя Раздолно – Волно, на 8 километра от Каховка и че "загуби от наша страна няма да докладвам по много обективни причини": Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Последици за руснаците от успешните украински операции на юг

В обзора си ISW изрично се позовава на руски военни блогъри (изброява точните публикации в библиографията на доклада), според които части от 7-ма дивизия на руските ВВС, както и части на чеченския отряд "Ахмат" са отишли при Работино – това го съобщава лично чеченският лидер Рамзан Кадиров. Това е първото видимо голямо подкрепление от други части на руската армия в този район от началото на украинската контраофанзива. Съответно, 7-ма дивизия вече изглежда е разделена и нейни части се бият в поне две, а даже и три направления на фронта. Няма и видими знаци, че при Работино има други оперативни руски резерви и това значи, че ако се наложи, руското командване ще трябва да прехвърля части от други фронтове, които там са на първа линия. А тази практика ще отслаби руската защита като цяло и ще създаде условия за голям украински пробив. Например при Бахмут руснаците хвърлиха много резерви и то елитни, за да спрат украинския напредък по фланговете и ако има предислоциране на части оттам за помощ в Запорожието, украинците ще имат шанс за пробив, става ясно от визията на ISW.

Отделно – до момента украинците поддържат ротация с резерви и не разчитат на прехвърляне на големи сили от едно направление на друго. Вероятността руснаците да трябва да се изтеглят на втора отбранителна линия, с предварително подготвени позиции, без да има ротация при тях, се увеличава – а това носи рискове от лошо маневриране и загуби.

Руският тактически отговор

Руското военно командване хвърля много сили на север, в направлението към Купянск, явно в опит да накара украинците да прехвърлят повече части там за защита. Вече има твърдения на руски военни блогъри, че в следващите дни ще паднат украинските защитни позиции при Петропавловка (7 километра източно от Купянск), както и че руснаците влезли в Синковка (9 километра североизточно от Купянск). За разлика от Работино обаче, визуално потвърждение на тези твърдения няма, а в сутрешната си сводка украинският генщаб изрично посочва, че при Синковка е спряна руска пехотна атака. Фактите са следните – говорителят на украинското командване „Изток“ полковник Серхий Черевати изрично заяви, че украинските защитни позиции в Купянското и Сватовското направление са подсилени тоест може да се каже, че там са дислоцирани допълнителни резерви и че има задължителна евакуация на 53 населени места в Купянска област заради заплахата от руската артилерия.

ОЩЕ: Украинската контраофанзива бележи напредък, макар и бавен (ВИДЕО)

Крим е постоянна цел

За поредна нощ е имало атака с дронове на Кримския полуостров – този път срещу Новоозерно. Там има руска военна база, като според местни източници там има много струпана военна техника, пише УНИАН. Руснаците твърдят, че атаката е отразена: Атака с дронове срещу Крим. Русия твърди, че ги е отблъснала (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Осъдиха български физиотерапевт за „сексуално насилие“ над клиентки във Великобритания

Руският фашизъм (съкратено Руска федерация) избива украинците 79 години след победата над нацизма: Зеленски

"Кинжал" не уцели нищо съществено: Данни от Лвов

ЕС готви забрана на партии, финансирани от Русия

Няма подарък за Путин от фронта в Украйна за петия му мандат (ВИДЕО)

Кръшна чупка в ханша пред руски паметник коства присъда на африканка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа