Най-важното за деня, 13 юли 2023 г.

2630
Най-важното за деня, 13 юли 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 юли.

БОРИСОВ ОГЛАВИ ВЪНШНА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА, ПЕЕВСКИ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ПРАВНАТА (ВИДЕО)

Парламентарните комисии най-сетне имат ръководства. Това се случи близо 4 месеца след началото на 49-ото Народно събрание.

ПАК СКАНДАЛ ЗА КОМИСИИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ОПОЗИЦИЯТА НАПУСНА ЗАЛАТА

Партиите в Народното събрание отново се скараха за ръководствата на комисиите, а парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обявиха, че няма да предлагат председатели и заместник-председатели и напуснаха пленарната зала.

ЗАЯВКА ЗА НАЦИОНАЛНА, НЕ ЗА КВАРТАЛНА ПАРТИЯ: ИВАН ХРИСТАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

„Единение“ има учредители буквално от цяла България. Пет месеца обикаляне на българските градове и села, пет месеца по пътищата. И крайният резултат е, че само след пет месеца ние вече сме национална партия, а не квартална партия. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ Иван Христанов, председател на учредената в края на миналата седмица партия „Единение“. Христанов, припомняме, е бивш депутат от Продължаваме промяната (ПП) и заместник-министърът на земеделието, който осветли аферата „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

НАБЪРЗО И БЕЗ ДЕБАТ ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС ПРОМЕНИХА МЕХАНИЗМА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Набързо и без дебати Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се правят нововъведения в механизма за разследване на главния прокурор.

ВЕНКО САБРУТЕВ КАЗА ЩЕ ИМА ЛИ ПАРИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР

Служебният кабинет доведе до това да има дефицит от 1.2 млрд. лева. Има драстичен спад на приходите в държавата. Пари за заплати може да има, когато има реални приходи в държавата. Този бюджет е изготвен за 2-3 седмици. Видяхме 6 месеца забавяне от служебния кабинет да внесе такъв. Това са възможностите на бюджета в този момент. Ясно чуваме призива на синдикатите и ще търсим буфери, за да увеличим още заплати. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев в ефира на Нова телевизия.

НОВИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ: ПОСКЪПВАНЕ ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ НА НОВИЯ ДОГОВОР

С 67,9 млн. лева без ДДС поскъпна новият договор за личните документи от поколение 2019 г. Той беше подписан в МВР на 22-ри декември, 2022 година за сумата от близо 253 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на поръчката е консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т". Предметът му е проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи "Поколение 2019". Той е с продължителност десет години, като срокът за въвеждане на самата система е 19 месеца.

УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ Е ПРОТИВ ДВОЙНАТА ЦИРКУЛАЦИЯ НА ЛЕВ И ЕВРО ПРЕДИ ЕВРОЗОНАТА

Управителят на БНБ Димитър Радев е против двойната циркулация на лев и евро преди Еврозоната. Той обаче уточни, че за разплащания в евро и към момента няма ограничения. Това стана ясно от изслушването му пред Комисията по въпросите на ЕС по темата за Еврозоната

КОЙТО Е ПОИСКАЛ, Е ПРОБИЛ БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ: ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Ние имаме служби, които, мисля, че това, че са просмукани от агентура на руските специални служби, е пресилено. По-скоро бих казал, че те са просмукани от агентура на всички значими специални служби, които се интересуват от Балканите. Защото например Пакистанската разузнавателна служба, която е една от най-добрите в света, или така се преценява, няма никакъв интерес. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ експертът по национална сигурност и преподавател в НБУ проф. Николай Радулов. Поводът е, че през седмицата бяха огласени докладите на ДАНС, Военното разузнаване и ДАР за заплахите за националната сигурност. Войната на Русия срещу Украйна и нестабилността в Западните Балкани са най-големите заплахи, констатират и трите служби.

ПРАЩАМЕ И МНОГО БТР-И НА УКРАЙНА: ИВО МИРЧЕВ ГОВОРИ

Днес парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат страната ни да изпрати трета военна помощ, която да дойде от резервите на МВР със 100 бронирани бойни машини на Украйна. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

КОНТРАОФАНЗИВАТА: БУНТ ПРИ УКРАИНЦИТЕ, БУНТ ПРИ РУСНАЦИТЕ (ВИДЕО)

Напредъкът на украинската контраофанзива приковава внимание всеки ден, като оценките, че е твърде бавен, почват да преобладават. Защо обаче е така – и украински, и западни експерти казват, че причината е, че въпреки големите заявки за доставки на западно оръжие, това не е достатъчно. От една страна доставките – не са достатъчно бързи, а от друга – украинците не могат да разчитат на въздушна подкрепа, за да пробият многобройните защитни линии на руснаците.

"ПОЛИТИКО": НАТО ЗАТЯГА ХВАТКАТА, ЩЕ ВЛЕЗЕ ПРЕЗ ЗАДНИЯ ДВОР НА РУСИЯ

 

Възраждащият се НАТО ще затегне хватката си върху Балтийско море, усложнявайки жизненоважния транзитен маршрут на военноморските сили на Владимир Путин в задния двор на Русия.

СЛЕД ВАЖНО СПОРАЗУМЕНИЕ: ЗАПАДА ОБРА ЗЕМЯТА НА УКРАЙНА - ИМА ЛИ ИСТИНА В ТОВА?

 

На 8 май, 2023 година, украинското правителство и американският фонд BlackRock Financial Market Advisory подписаха споразумение за създаване на "Фонд за развитие на Украйна". Идеята е това да е вид банка за възстановяване. Официално фондът трябва да се занимава с дейности, насочени към привличане на инвестиции в украинската енергетика, инфраструктура и селско стопанство. Според италианското издание L'Antidiplomatico всъщност е проправен пътят за тотална разпродажба на основните сектори на украинската държава, като се започне от ценните черни почви, електрическата мрежа и други сектори на икономиката. От страна на Киев с това споразумение ще става въпрос за уреждане на огромните дългове към западните кредитори, преди всичко за доставка на оръжие и финансови заеми.

РУСИЯ ОТГОВОРИ НА НАТО СЛЕД ВИЛНЮС: ВИЗИЯТА НА КРЕМЪЛ

 

Министерството на външните работи на Русия заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, бележи връщането на Алианса към мисленето и "схемите" от епохата на Студената война, предаде АА.

В ТУРЦИЯ НЕГОДУВАТ: ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК СВЪРШИ, ЗАЩО НЕ СВЪРШИ МИГРАЦИЯТА?

 

Проблемът с нелегалната имиграция все още е кошмарът на европейските страни, пише турското издание Evrensel. Макар че границата Турция-Гърция е затворена поради засилени мерки за сигурност по отношение на нелегалните мигранти, новите маршрути са доста активни. Тяхното начало са линиите, достигащи европейските брегове през Тунис и Либия. Изглежда, че контрабандисти, превозващи хора в импровизирани лодки, далеч над капацитета им, също са преминали през тези две линии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СОС с две извънредни заседания

Жълт код за интензивни валежи в 12 области на страната

Прогноза за времето - 23 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 22 май 2024 г.

Блокаж в четвъртък: Вижте къде ще има протест в София

Нужно е по-задълбочено проучване на българската история (ВИДЕО)

Връчиха отличията "Златно перо": Ето кои са носителите за 2024 г.

С 1 млн. лв. МВР купува фотоапарати за полицаите

ИПИ: Близо половината ученици няма да работят това, за което са учили

Градушка с размер на дребен орех удари София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com