Контраофанзивата: Бунт при украинците, бунт при руснаците (ВИДЕО)

22795
Контраофанзивата: Бунт при украинците, бунт при руснаците (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Напредъкът на украинската контраофанзива приковава внимание всеки ден, като оценките, че е твърде бавен, почват да преобладават. Защо обаче е така – и украински, и западни експерти казват, че причината е, че въпреки големите заявки за доставки на западно оръжие, това не е достатъчно. От една страна доставките – не са достатъчно бързи, а от друга – украинците не могат да разчитат на въздушна подкрепа, за да пробият многобройните защитни линии на руснаците.

ОЩЕ: Защо украинската контраофанзива е толкова бавна: Поглед отвътре

Несъгласие с украинското командване отвътре

Безспорно най-тежко досега върви украинската контраофанзива в Запорожка област – направлението от Орехов към Токмак. Там действа 47-ма бригада на украинската армия. Едно от най-популярните ѝ лица, особено в социалните мрежи – старши сержант Валерий Маркус, публикува съобщение в Twitter. В него той категорично изрази несъгласие с решенията на командването как да се използва бригадата и заяви, че подава рапорт да бъде понижен в чин и да се бие като обикновен войник: "Не ни беше позволено да изградим военна част според ценностите, които декларирахме в началото на нейното създаване. Вече нямам възможност да повлияя или коригирам ситуацията. Вече не смятам за подходяща длъжността си на старши сержант на бригадата".

Заради тези действия на Маркус се наложи командирът на 47-ма бригада подполковник Олександър Сак да реагира и да публикува официално обръщение, в Телеграм. В това обръщение той призова да се оставят настрана противоречията и конфликтите и да има обединение сред войниците преди решаващите битки.

"В продължение на седмици критиките към ръководството на украинската контраофанзива (твърде малко разгърнати бригади) бяха отхвърлени като "всичко е умен план" и "това не е компютърна игра". "Всъщност много украински офицери и войници го виждат по този начин", коментира политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке също в Twitter. Рьопке често обира много критика, че с тезите си помага на руската кауза.

Че ситуацията в Запорожието е трудна показват и нови видеокадри – при Жеребянко (26 километра югозападно от Орехов). На тях се вижда, че украинците атакуват, но руснаците удържат засега на натиска. Има и ВИДЕО на унищожение на бронирани машини Bradley, пак в Запорожка област – близо до Работино (12 километра южно от Орехов), където обаче според руския военен блогър Vоенкор има нов украински напредък от 1 километър - това е отбелязано в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Руският бунт

И докато при украинците има несъгласие от по-ниски военни чинове, то при руснаците бурните противоречия вече са на високо командно ниво. Вече изплуват повече подробности за действията на генерал-майор Иван Попов, който е един от командващите 58-ми руски корпус. Именно тези военни са в Запорожка област и се опитват да спрат украинската контраофанзива.

Още вчера, 12 юли, се разчу, че Попов е поискал крути действия за подобряване на ситуацията с подопечните му и то от началника на руския щаб генерал Валерий Герасимов. В отговор Герасимов го е пратил на предна линия, след като Попов е заплашил лично да се оплаче на Владимир Путин. Вече обаче излезе и аудиозапис, който се разпространява в Телеграм и за който се твърди, че е на Попов. Какво се казва основно в него: "Нямах право да лъжа. Насочих вниманието към най-важната трагедия на съвременната война - липсата на контрабатареен огън, липсата на артилерийски разузнавателни станции и масови жертви и наранявания на нашите братя от вражеската артилерия. Повдигнах и редица други въпроси, изразих ги на най-високи нива, направих го открито и много брутално. Поради това ръководителите вероятно са усетили някаква опасност заради мен и мигновено, за един ден, са съставили заповед до министъра на отбраната и са се отървали от мен. Както много командири на полкове и дивизии казаха, нашата армия не беше пробита през фронта, но най-старшият ни командир ни удари в гръб, като по този начин коварно обезглави армията в най-трудния период".

Ефектът ЧВК Вагнер

Думите на Попов много точно отразяват настроенията в руската армия, които позволиха на ЧВК "Вагнер" толкова лесно да вдигне бунт. Но руското военно министерство обяви, че вече е иззело много тежка военна техника именно от "Вагнер".

"Прехвърлени са повече от 2000 единици оборудване и оръжия", се казва в изявление на руското военно министерство, като се добавя, че инвентарът включва танкове, мобилни ракетни установки и противовъздушни системи. Оръжията са били прехвърлени на тилови позиции, където оборудването може да бъде поддържано или ремонтирано.

Руската армия казва, че е получила "повече от 2500 тона различни видове боеприпаси и около 20 000 броя леко стрелково оръжия". Според нея голяма част от оборудването не е било използвано в бойни действия досега.

Иначе в момента на руснаците им е най-трудно при Бахмут, което отбелязва и ISW. Говорителят на украинския генерален щаб Андрий Ковальов съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех в направленията Била Хора-Андриевка (10-12 км югозападно от Бахмут) и Била Хора-Курдюмивка (12-13 км югозападно от Бахмут). Руският телеграм канал GreyZone, считан за приближен на ЧВК "Вагнер", твърди, че украинските сили са се закрепили на височина източно от Орeхово-Васильовка (11 км северозападно от Бахмут) и почти са достигнали магистрала E40 Бахмут-Славянск. В руското телеграм пространство има данни и, че украинските сили са атакували югозападните покрайнини на Берховка (6 км северозападно от Бахмут). Освен това, украинските сили са пробили руската защита близо до Берховка, но руснаците са успели да отвърнат и да ги спрат да се укрепят. Руското военно министерство твърди, че са отразени украински атаки близо до Спирно (27 км североизточно от Бахмут), Весело (20 км североизточно от Бахмут), Сил (14 км североизточно от Бахмут), Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (10 км югозападно от Бахмут).

Нови въздушни удари

И през тази нощ са извършени поредни удари от руснаците на украинска територия - това е трета поредна такава нощ. Пострадал е Киев - по първоначална информация главно заради отломки от свалени ракети и дронове. Заради това е загинал 1 човек (намерен е при гасене на пожар в поразена от отломки сграда), още четирима са ранени.

Според украинския генщаб, украинското ПВО е прехванало и свалило 20 дрона клас "Шахед" и 2 ракети "Калибър". Има и 1 изстреляна ракета "Искандер", какво е станало след това още не е ясно.

ОЩЕ: Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа