Русия отговори на НАТО след Вилнюс: Визията на Кремъл

21095
Русия отговори на НАТО след Вилнюс: Визията на Кремъл
Снимка: iStock

Министерството на външните работи на Русия заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, бележи връщането на Алианса към мисленето и "схемите" от епохата на Студената война, предаде АА.

На своя уебсайт министерството казва, че Западът "защитава интересите на 1 милиард души" - населението на западните държави - и се бори за своята хегемония, като се опитва да спре формирането на многополюсен свят, включително с военни средства.

"За Запада "редът, основан на правила", е узурпиран прерогатив за нарушаване на международното право. Резултатът от действията на НАТО е добре известен - разпространение на огнища на нестабилност, разрушаване на държави, необуздан тероризъм, ненаказани военни престъпления, цивилни жертви, включително деца, безкрайни потоци от бежанци", твърди Русия.

Зеленски не получи "идеалния резултат" от НАТО: Знам, че никой не иска световна война (ВИДЕО)

Обвинения - кой колко (не) може

"Политико": НАТО затяга хватката, ще влезе през задния двор на Русия

Възраждащият се НАТО ще затегне хватката си върху Балтийско море, усложнявайки жизненоважния транзитен маршрут на военноморските сили н...

СНИМКА: Getty Images

Според руското военно министерство, Алиансът доказал неспособността си да се адаптира към новата геополитическа ситуация и изискванията в сферата на сигурността, а САЩ и техните съюзници се опитват да овладеят и формиращите се центрове на многополюсния свят. Не е ясно как е така, след като в Украйна Русия не успя да изпълни нито една своя цел и една от главните заслуги за това са именно САЩ и НАТО: Провал след провал: За 500 дни Русия не успя да постигне нито една от целите си в Украйна

Руското министерство също така обвини НАТО в лицемерие, като посочи, че Алиансът обвинява Русия, че е заплаха, докато увеличава военното си присъствие и изгражда военни обекти в близост до руските граници, тренирайки за настъпателни действия срещу Русия по време на военни учения. Дипломатическата служба изтъкна, че броят на военнослужещите в районите около Русия се е увеличил до 300 000 души и никой не отрича, че срещу Русия са разположени системи за противовъздушна отбрана. Само че няма коментар защо и кога се случи това - заради стартираната от Русия война в Украйна.

"НАТО последователно понижава прага за използване на сила и засилва ядрения компонент във военното планиране", се казва в съобщението.

Украйна се превърна в острието на борбата на НАТО срещу Русия и ѝ бяха обещани членство и оръжия с голям обсег на действие, се казва в доклада.

Зеленски: Заради членството в НАТО няма да дадем нито едно село, дори в него да е останал един дядо

За да бъде приета в НАТО Украйна не е готова да направи никакви компромиси по отношение на своята територия. Това каза президентът Воло...

ОЩЕ: Пълната реч на Зеленски на срещата на НАТО във Вилнюс (ВИДЕО)

В същото време Грузия, Босна и Херцеговина и Молдова са следващите на опашката за присъединяване към редиците на Алианса. Финландия и Швеция бяха приети по ускорен начин.

Руснаците отделно посочват Близкия изток, Африка и Индо-Тихоокеанския регион, където САЩ и НАТО гледали да се намесят с претекст "защита на сигурността".

Според Русия много държави са "сериозно обезпокоени" от политиката, действията и повишаването на военното присъствие на НАТО, които "пряко противоречат на обективните задачи за формиране на нов справедлив световен ред без изкуствени граници, разделящи държавите на приятели и врагове". Няма обаче изброяване на имена.

"Сигурността може да бъде само неделима и не може да се укрепва чрез игнориране на сигурността на другите. Колкото и да се простират геополитическите планове на Вашингтон и Брюксел, светът няма да се превърне в "натовско кълбо"", се казва в изявлението на руското военно министерство.

Какво печели НАТО от членството на Швеция

Швеция поиска да се присъедини към НАТО през миналата година, след началото на руската война в Украйна - също като Финландия. Хелзинки ...

Министерството подчертава, че резултатите от срещата на върха във Вилнюс ще бъдат "внимателно анализирани".

ОЩЕ: Зеленски говори с Байдън за още помощ: Какъв е резултатът (ВИДЕО)

В свой коментар в дневния си анализ, Институтът за изучаване на войната (ISW) казва, че руският отговор е вял и мъглив и подсказва, че Кремъл е победен в този рунд на противопоставяне. Обръща се внимание, че дори руските военни блогъри не говорят остро за срещата на НАТО през призмата на евентуална руска мощ.

"Политико": НАТО затяга хватката, ще влезе през задния двор на Русия

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа