Най-важното за деня, 15 март 2023 г.

4010
Най-важното за деня, 15 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 март.

ЗА ДА ИМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ: ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ ПО ДАНЪЦИТЕ

За да няма замразяване на пенсии и държавни заплати, служебното правителство предприема редица мерки – на първо място пакет от данъчни закони. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева.

ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ, СПИРАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ: ТОВА ЛИ ВИЖДА УПРАВЛЕНИЕТО НА РАДЕВ КАТО РИСКОВЕ?

Съобразяването с наложените от последното редовно правителство (т.е. това на Кирил Петков) финансово-икономически политики при липса на одобрен нов държавен бюджет за 2023 година ще изправи България пред сериозни финансови проблеми. Това предупреждава служебният финансов министър Росица Велкова-Желева в официален документ, който обаче не е публично достъпен - информацията за него беше разпространена от БГНЕС. Actualno.com потърси потвърждение, но от финансовото министерство замълчаха и поискаха писмени въпроси, а след това обявиха извънреден брифинг в 14:30 часа.

НОВИЯТ ШЕФ НА "ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ": СВАЛЯМЕ ОЩЕ ЦЕНИТЕ

Не само потвърждаваме намалението от 30%, но и ще има такова от още няколко процента. Това заяви новият директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев пред БНТ.

АКФ ПИТА ДЕМЕРДЖИЕВ ПОЕЛА ЛИ Е ДЪРЖАВАТА НАИСТИНА КОНТРОЛА НА "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

Антикорупционният фонд (АКФ) отправи запитване към служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за разминаванията между негово изказване по повод частното дружество "Евролаб 2011" ЕООД и определение на съда, постановено няколко дни по-рано. Разминаванията са относно основанията на полицията да ограничи достъпа на служителите на "Евролаб 2011" както и относно действителното прекратяване на дейността на лабораторията на границата.

АНДРЕЙ НОВАКОВ ДОПУСНА СПИРАНЕ НА ЕВРОФИНАНСИРАНЕТО И ОТЛАГАНЕ НА ЕВРОТО С "НЯКОЛКО ГОДИНИ"

"Такива новини не сме получавали от времето на кабинета на Стефан Софиянски. В т. 4 от доклада става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим присъединяването към еврозоната и да променим валутния курс към еврото. Това коментира пред български журналисти в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по темата с евентуалния свръхдефицит, за която алармира финансовото ведомство.

ДОНЕВ: НЯМАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА ОПИСВАМЕ ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАРАМЕТРИ НА ПАРАВАНИТЕ ЗА ВОТА

Нямаме задължения да описваме техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите на изборите на 2-ри април. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии. Това коментира премиерът Гълъб Донев преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

АСЕН ВАСИЛЕВ: ТЕЗИ, КОИТО ВИ ПЛАШАТ С ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА, СЕ ОПИТВАТ ДА ВИ ОТКРАДНАТ ПАРИТЕ

"Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ. Това се прави с една единствена цел да се плашат българските граждани. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите". Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Асен Василев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

КАКВО КАЗВАТ ПОЛИТИЦИТЕ? КАКВО ЧУВАТ ХОРАТА? ГОВОРЯТ ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ И ДОЦ. АЛЕКСАНДЪР ХРИСТОВ (ВИДЕО)

Какво казват политиците? Какво чуват хората?Нови избори, но можем ли да очакваме нещо ново, след като виждаме едни и същи предизборни кампании? Знаят ли политиците от какво имаме нужда, знаят ли нашите проблеми, говорят ли ни на разбираем език? В Студио Actualno поканихме доц. д-р Александър Христов и Любомир Аламанов, комуникациони експерти от Центъра за анализи и кризисини комуникации.

ПРЕДИЗБОРЕН СПОР ТРЯБВА ЛИ ДА БЪЛГАРИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ПОМАГА С ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА

Задачата на всички ни е да съставим стабилно правителство. Ние в момента не присъстваме активно в НАТО, а това води до това, че губим възможност да модернизираме армията си. Единственото нещо, което може да стабилизира ситуацията, е редовно правителство. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС по време на дебат за външната ни политика в ефира на Нова телевизия.

БИВШ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА ИЗКЛЮЧВА САЩ ДА СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ВОЙНАТА ЗАРАДИ СВАЛЕНИЯ АМЕРИКАНСКИ ДРОН

Руски самолети многократно са приближавали българските граници и тези дейности на руските самолети не са нови, но новият нюанс е, че има война в Украйна. Всяко едно подобно събитие може да допълнилтено да деескалира. Може да има допълнително развитие на войната, ако руснаците тръгнат да търсят сваления от тях американски дрон. 

ЗВЕРСКИ ГЛАД ЗА БОЕПРИПАСИ В УКРАЙНА, ЗА МЕСЕЦ РУСИЯ ДОБАВИ 0,04% КЪМ ПРЕВЗЕТОТО (ВИДЕО)

Има катастрофален недостиг на боеприпаси за украинските сили в Бамут. Това твърдение се появи в профил във Фейсбук, за който се твърди, че е на офицер от 93-та механизирана бригада на украинската армия. Именно тази бригада е основна част от украинските сили, които бранят превърналния се в символ на украинската съпротива град.

ЕС ИСКА МОНИТОРИНГ НА ТЕХНОЛОГИИ, КОИТО РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА ВЪВ ВОЙНАТА

 

Европейският съюз планира да изиска от трети страни, където има скок на вноса на съвременни технологии и други стоки от Европа, да засилят контрола върху външната си търговия, пише Bloomberg. Това са технологии и стоки, които Русия може да използва за военни цели в Украйна, според източници, запознати със ситуацията.

ГЛАС ОТ ГЕРМАНИЯ: КАК САЩ ЩЕ ПРЕДОТВРАТЯТ НОВА ФИНАНСОВА КРИЗА?

 

Трите най-големи банки в САЩ са станали жертва на рискови политики, обяснява германският Zeit. Държавните облигации на САЩ сега са под натиск - същите тези, където "излишните" пари някога бяха депозирани от Министерството на финансите на Руската федерация, ръководено от Кудрин. В резултат на това намаляха активите на банките, държащи пари в облигации. И вложителите започнаха да теглят депозити. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com