Андрей Новаков допусна спиране на еврофинансирането и отлагане на еврото с "няколко години"

5486
Андрей Новаков допусна спиране на еврофинансирането и отлагане на еврото с "няколко години"
Снимка: ПЦ на ГЕРБ

"Такива новини не сме получавали от времето на кабинета на Стефан Софиянски. В т. 4 от доклада става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим присъединяването към еврозоната и да променим валутния курс към еврото. Това коментира пред български журналисти в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по темата с евентуалния свръхдефицит, за която алармира финансовото ведомство.

Той направи коментара на брифинг в Европейския парламент малко след пресконференцията на Министерството на финансите в София, на която бе обявено, че МФ ще промени данъците, ще вдигне толтаксите и ще наложи още "коригиращи мерки".

Преди това в публичното пространство излезе проект на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. В него се обвиняваше последното редовно правителство - на Кирил Петков - че е оставило държавата в състояние, в което бюджетният дефицит може да достигне 6,9% от БВП. По Маахстритските критерии прагът е 3 на сто от БВП.

Също така МФ заяви, че държавата може да прибегне до заем от Международния валутен фонд.

"Това са устоите на държавата отпреди 30 г. Валутният борд никога не е бил тема на обсъждане. Евентуални санкции от ЕК и теглене на заем от МВФ е нещо, което бе немислимо довчера“, заяви Новаков. В момента заеми от МВФ получават предимно държави от африканския континент.

"Не искам да вярвам, че България ще се нареди там“, каза евродепутатът. „Ако наистина е така тежко положението, то аз призовавам МФ да каже цялата истина“, заяви Новаков.

За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

За да няма замразяване на пенсии и държавни заплати, служебното правителство предприема редица мерки – на първо място пакет от да...

„Замразяване на разходите, на доходите на хората и в същото време увеличаване на данъците и акцизите - говорим за еднократни данъци за всички икономически активни хора и фирми, звучи стряскащо. Въпросът ще бъде обсъден съвсем скоро в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, тъй като санкции от ЕК означават именно спиране на европейското финансиране. Надявам се, че България ще има ясна позиция, за да информира своите европейски партньори какво се случва", допълни Новаков.

Той отхвърли възможността това да е политически ход преди изборите, защото действието идва от служебния кабинет. Тук става дума за вътрешен доклад на Министерство на финансите към Министерски съвет, отбеляза Новаков.

„Това не виждам как би могло да се използва предизборно. Очевидно държавата не е в добро финансово състояние и хазната изисква спешни мерки. Ако тук говорим за 7% свръхдефицит, това означава, че страната ни няма как да стане член на еврозоната в близките няколко години. Ако държавата няма средства да съфинансира европейски проекти, то това означава, че финансирането е застрашено, стана ясно от думите на евродепутата. „Неспазването на Маастрихтските критерии означава, че ЕК би се задействала, за да наложи допълнителни оздравителни мерки“, обясни Новаков.

По думите му - това поставя България в изключително неблагоприятно положение и може да се стигне до предоговаряне на външен дълг и други подобни мерки от времето на Жан Виденов. Той определи като „лошо съвпадение“ текущата ситуация в САЩ с банковия сектор и състоянието на българските публични финанси. Сегашната съвкупност от фактори повдига въпроса за доверието както в банковите системи, така и при държавните финанси. Ако се стигне до теглене на заем от МВФ, това означава, че България ще се превърне в доста рисков кредитополучател", обясни Новаков. Според него това би довело до по-високи лихви и ограничен достъп до финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси