Най-важното за деня, 21 май 2023 г.

3880
Най-важното за деня, 21 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 май.

ОБРАТ: ГЕРБ И ПП-ДБ ОБСЪЖДАТ ОБЩ КАБИНЕТ С ВТОРИЯ МАНДАТ И РОТАЦИОНЕН ПРЕМИЕР

 

В последните часове преди Мария Габриел да представи проектосъстав на кабинет през президента Румен Радев изненадваща информация е напът за пореден път да промени политическата ситуация. И през уикенда лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов е продължил да води паралелни разговори както ДПС и ИТН, които заявиха подкрепа за първия мандат, така и с коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

"НА МЕН Г-Н ГЕШЕВ НЕ МИ СЕ ОБАЖДА": ЛЕНА БОРИСЛАВОВА ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КАБИНЕТ С ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ МАНДАТ

 

"Прокуратурата сама се разобличи, че действа като колцентър за политически поръчки". Това заяви бившият началник на политическия кабинет на Кирил Петков - Лена Бориславова.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е РАЗПРЕДЕЛИЛА МИНИСТРИТЕ - ЕТО КОЛКО ЩЕ ИМАТ ДПС И ИТН

 

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел вече е направила разпределение на броя министерски кресла сред трите формации, които ще подкрепят кабинета ѝ. През седмицата тя получи "да" от ДПС и ИТН, като заедно с ГЕРБ те имат 116 депутати.

ДЕМЕРДЖИЕВ КАЗА КОЯ ВЕРСИЯ ЗА АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЕШЕВ ПОДКРЕПЯ И КОИ СА ДЕЛАТА "НА ТРУПЧЕТА"

 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев смята, че взривът пред кортежа на Иван Гешев е "действие, насочено да предупреди или да сплаши главния прокурор".

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ НАМЕКНА ЗА ВЛИЯНИЕ НА ГЕРБ ВЪВ ВСС

 

"Притеснително е, че това усещане, което беше в обществото по време на протестите – за политическо влияние в съдебната система - сега всички действащи лица в прокуратурата ясно си признават, че това съществува". Това заяви председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев пред bTV.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: БЕЗ ОТЧЕТЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ ЗА ДЕНОНОЩИЕ

 

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 39 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 71 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 110 случая. 

ГЕРМАНИЯ РАЗСЛЕДВА ОТРАВЯНЕ НА РУСКИ ДИСИДЕНТИ, СЪБРАЛИ СЕ НА СРЕЩА В БЕРЛИН

 

Германските власти са започнали разследване, след като руска журналистка и активистка, участвали в конференция в столицата Берлин, съобщиха за здравословни проблеми, пораждащи съмнения за отравяне.

ЗЕЛЕНСКИ: БАХМУТ Е САМО В СЪРЦАТА НИ, ТАМ НЕ ОСТАНА НИЩО

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Япония в неделя,  потвърди, че Русия контролира Бахмут, пишат DW и AP. На въпрос по време на срещата на Г-7 в Хирошима: "Украйна държи ли контрола над града? Руснаците казват, че са превзели града", Зеленски отговори: "Мисля, че не" (ВИДЕО, от 04:45 нататък).

ЗЕЛЕНСКИ Е КАЗАЛ НА БАЙДЪН ДАЛИ ЩЕ ИЗПОЛЗВА САМОЛЕТИТЕ F-16 ДА НАПАДНЕ РУСИЯ

 

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолетите F-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПОЧТИ НИКАКВА ПРОМЯНА

 

Новите случаи на коронавирус на седмична база на практика остават на същото ниво. Като абсолютно число има леко увеличение - 22 случая повече, но са направени повече тестове тъй като през тази седмица нямаше почивен ден извън уикенда и като процент на положителни тестове има незначителен спад.

МОЖЕ ЛИ КИТАЙ ДА СЕ ОКАЖЕ МИРОТВОРЕЦ В УКРАЙНА?

 

Решението на китайския президент Си Дзинпин да изпрати специалния пратеник Ли Хуей в Европа тази седмица бележи фина, но важна еволюция в позицията на Китай по украинския конфликт. Ли, бивш китайски посланик в Русия, едва ли ще направи повече на този етап, освен да събере и докладва на Си Дзинпин възгледите на своите събеседници в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия. Въпреки това, вместо да омаловажават пътуването като пиар трик, САЩ и техните съюзници трябва да се опитат да го използват в своя полза.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 22 МАЙ 2023 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)

 

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици. Има условия и за градушки. Североизточният вятър ще се усили, в източните райони ще е умерен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com