Обрат: ГЕРБ и ПП-ДБ обсъждат общ кабинет с втория мандат и ротационен премиер

12788
Обрат: ГЕРБ и ПП-ДБ обсъждат общ кабинет с втория мандат и ротационен премиер
Снимка: Колаж/Actualno.com

В последните часове преди Мария Габриел да представи проектосъстав на кабинет през президента Румен Радев изненадваща информация е напът за пореден път да промени политическата ситуация. И през уикенда лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов е продължил да води паралелни разговори както ДПС и ИТН, които заявиха подкрепа за първия мандат, така и с коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

По информация на "Капитал" в неделя са се провели интензивни преговори именно с ПП-ДБ, като според колегите е постигната принципна договорка за съвместно управление.

По неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер - Мария Габриел и акад. Николай Денков. На тези срещи лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат, като излъчените от двете политически сили за премиер се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.

Според обсъждания вариант първи поста ще заеме кандидатът на ПП-ДБ Николай Денков. Това наподобява схемата с избора на избора на председател на Народното събрание, когато също се стигна до съгласие за ротационен принцип. Припомняме, че благодарение на т.нар. "джентълменско споразумение" на поста беше избран Росен Желязков, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев.

ОЩЕ: "На мен г-н Гешев не ми се обажда": Лена Бориславова за разликата между кабинет с първия и втория мандат

Все още остава неясен и профила на един евентуален проектокабинет с втория мандат. През неделния ден двама представители на коалицията ПП-ДБ Владислав Панев ("Зелените") и Лена Бориславова (ПП) се разминаха във визиите си за кабинет. Докато Панев отново заговори за необходима експертност в състава на правителство и каза, че проектокабинета на Денков ще претърпи промени, то Бориславова определи това като неясно послание и се изненада откъде колегата й разполага с такава информация.

Припомняме, че също в неделя тясното ръководство на една от партиите в ДБ - ДСБ излезе с резолюция, в която се казва, че формацията поддържа позицията, че "непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат за осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в еврозоната и Шенгенското пространство".

ОЩЕ: Тикви и каскети: какъв убийствен срам за България

На този етап не е ясно дали тази договорка с ротационен премиер е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата.

В късните часове в неделя пък "24 часа" съобщи дори и формула с втория мандат - Мария Габриел и акад. Николай Денков пишат проект за съвместно управление в точки, а проектосъстава да бъде без политици. По неофициална информация Денков ще е премиер,а тя - вицепремиер и външен министър. За двете парламентарни групи ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство, пише още изданието.

Съществува дори вариант, при който в оставащото време до 15:00 часа в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, то Мария Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Припомняме, че на този етап зад проектокабинета на Мария Габриел стоят 116 гласа в пленарна зала - недостатъчни за излъчването на редовен кабинет с първия мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика