Зеленски е казал на Байдън дали ще използва самолетите F-16 да нападне Русия

10282
Зеленски е казал на Байдън дали ще използва самолетите F-16 да нападне Русия
Снимка: Facebook/ Володимир Зеленський

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолетите F-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия.

Двамата разговаряха на среща в кулоарите на форума на Г-7 в Хирошима, където още вчера пристигна и украинският президент. Зеленски пристигна в японския град след пробив в дългогодишната си кампания за получаване на одобрението на Вашингтон съюзниците да доставят произведени в САЩ изтребители, включително F-16.

В отговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители Ф-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: "Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия".

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

ОЩЕ: Уточнение от Украйна: Зеленски не каза, че руснаците са превзели Бахмут

Темата за F-16 се превърна в един от фокусите на срещата на западните лидери, пише БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц не очаква Украйна скоро да получи съвременни изтребители, но добави, че самото намерение на Запада да обучава нейни летци на подобна техника, показва, че западният ангажимент към Украйна е дългосрочен, предаде ДПА.

По отношение на обучението на пилоти, "разбира се, това е дългосрочен проект", каза канцлерът в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима. САЩ все още не са решили окончателно "какво следва след обучението", добави той.

Този проект е преди всичко послание към онези, които нападнаха Украйна: Русия не бива да залага на това, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече помощта за Украйна ще отслабва, подчерта канцлерът. По думите му "посланието остава едно и също: Русия трябва да изтегли войските си."

По време на срещата на седемте най-развити демократични сили (Г-7) в Хирошима САЩ дадоха зелена светлина за обучение на украински летци. Проектът е по съинициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия. Кога и колко точно самолета ще бъдат предоставени на Киев и коя страна ще ги предостави, ще бъде решено на по-късна дата.

ОЩЕ: Зеленски поиска среща на върха за Формулата на мира - ето кога

Изтребителите F-16 на американската компания "Локхийд Мартин" освен в САЩ се произвеждат в Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия. Засега Германия не е изразила готовност да участва в обучението. Шолц подчерта, че Берлин вече е направил много за Украйна.

Германия е на второ място след САЩ по предоставена финансова, хуманитарна и военна помощ на Киев. Наред с другото тя предостави на Украйна и танкове и артилерия.

Именно на тази среща възникна недоразумението за това, че Зеленски е потвърдил падането на Бахмут и изтеглянето на украинската армия.

Путин поздрави "Вагнер" с "освобождаването" на Бахмут, руското военно министерство потвърди

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин поздрави частната военна компания "Вагнер", както и руската армия, за "о...

На пресконференцията с Байдън той каза, че "към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия", предадоха световните агенции. Днес по-рано Москва обяви, че украинският град е превзет от руските сили.

Отговорът на Зеленски, отправен на английски език, на въпроса за статута награда беше интерпретиран от мнозина като потвърждение, че градът е паднал в руски ръце.

"Днес Бахмут е само в нашите сърца. На това място не остана нищо друго", каза Зеленски, добавяйки, че битката не е оставила нищо в града, освен мъртви руснаци.

Зеленски сравни пълното разрушаванe на Бахмут от руската армия с атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 г., по време на посещението си в мемориалния комплекс, посветен на стотиците хиляди жертви на бомбардировката, предаде Франс Прес.

Украинският държавен глава каза още, че е уверен, че Киев ще получи изтребители F-16 от Запада, с чиято помощ да отблъсне руската пълномащабна инвазия от страната си, посочва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа