Най-важното за деня, 24 април 2023 г.

5089
Най-важното за деня, 24 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 април.

РАДЕВ ЩЕ ЗАБАВИ МАНДАТИТЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

За да можем да приемем най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време. Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на хората. Въпросът за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това заяви президентът Румен Радев, който благодари на партиите за диалогичността и откровението по време на консултациите.

ЖЕЛЯКОВ: МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИМ И ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ КАБИНЕТ, ЩЕ РЕШИМ СЛЕД ЛИДЕРСКА СРЕЩА С ПП-ДБ

Трябва да има лидерска среща с ПП-ДБ и дистанцираното говорене трябва да спре. Ако мандатът бъде връчен в сряда, то до следващата сряда ще направим лидерска среща между нас и ПП-ДБ. След това ще решим дали да предложим кабинет тип „Габровски“, но може да предложим и чисто политически кабинет. Това каза председателят на парламента Росен Желязков в ефира на Нова телевизия.

ДОЦ. ПЕТЪР ЧОЛАКОВ: ЛИДЕРИТЕ НА ПП-ДБ ГУБЯТ ОТ РАЗГОВОРИТЕ С ГЕРБ (ВИДЕО)

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" са големите губещи от разговорите на коалицията с ГЕРБ. Това мнение изрази пред Студио Actualno доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН.

ИКОНОМИСТИ ЗА БЮДЖЕТА: СЛАНИНКАТА Е В РАЗХОДИТЕ, НО ВДИГНАТ ЛИ СЕ ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СТАНЕМ ТОКСИЧНИ

Икономисти разкритикуваха предложения проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г. от служебното правителство. В студиото на bTV икономистът Кузман Илиев заяви, че е можело да има образцов бюджет, който да върже ръцете на политиците, за да не харчат много. Служебният кабинет прие пътя на най-малкото съпротивление с бюджета, коментира икомомистът и добави, че дефицитът в бюджета е безотговорен и смазващ. 

ПЛОВДИВ, ВАРНА И БУРГАС СА ПО-БЛИЗО ДО ПРОВИНЦИЯТА ПО СРЕДНА ЗАПЛАТА, ОТКОЛКОТО ДО СОФИЯ

Съветът за икономически анализи, създаден към Министерски съвет като част от Плана за възстановяване, представи първия си доклад. Той е на тема заетост и развитие на доходите в различните региони на страната. Един от основните изводи в него е, че общините Пловдив, Варна и Бургас се доближават по средна работна заплата и икономическа активност повече до регионите извън столицата и околностите ѝ, отколкото до София.

ПЛОВДИВ ГУБИ ПАНАИРА В РЪЦЕТЕ НА ГЕРГОВ - НЯМА КОЙ ДА ПОДАДЕ НУЖНАТА ЖАЛБА

Община Пловдив забърка нова каша с Международния панаир и е близо до това да даде пълния контрол над него на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов. Причината е неподаване на жалба, за да може делото да стигне до върховния съд. В последния ден, в който това можеше да се случи - 24 април, всички в общината или са излезли в отпуск, или отсъстват поради други причини.

ВЪНШНО: МИТРОФАНОВА СЕ ОПИТВА ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНАТА

"Намеса във вътрешните работи на страната ни" - така Министерството на външните работи на България определи изказване на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

СВИКВАЙТЕ: НОВА АТАКА СРЕЩУ СЕВАСТОПОЛ. РУСКИТЕ СЛАБОСТИ ПРЕДИ КОНТРАОФАНЗИВАТА (ВИДЕО)

Жителите на временно окупирания Крим трябва да свикват със сигналите за въздушна тревога. Това заяви красноречиво говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк, след като вече почти всеки ден има информация за руско ПВО, което "работи" на територията на полуострова.

КРИМ Е КЛЮЧЪТ: АНАЛИЗ НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА ОТ ГЕНЕРАЛ БЕН ХОДЖИС (ВИДЕО)

Не знам защо я наричат пролетна контраофанзива. През пролетта вали, кално е. Така генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа, коментира сегашната ситуация в Украйна и предстоящата контраофанзива на украинците, която ще бъде извършена от механизирани военни части т.е. с помощта на танкове, бронирани машини и с подкрепата на артилерия.

THE ECONOMIST: ПРЕДАДЕНИТЕ НА КИЕВ ИЗТРЕБИТЕЛИ МИГ-29 СА ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ

Много от изтребителите, предадени на Украйна, се оказаха негодни за употреба и се използват за резервни части. Това съобщава британският седмичник "The Economist".

В САЩ РАЗИГРАХА КОНФЛИКТ С КИТАЙ ПРИ ПРЕВЗЕМАНЕ НА ТАЙВАН: КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ?

22 април 2027 г. 72 часа след първата китайска атака срещу Тайван и последвалия военен отговор на САЩ. Броят на жертвите от всички страни вече е зашеметяващ.

ИНДИЯ ИЗПРЕВАРВА КИТАЙ ПО БРОЙ НА НАСЕЛЕНИЕТО - СЛЕДВА ЛИ ИКОНОМИКАТА?

Индия изпревари Китай по отношение на населението, но остава далеч назад по много ключови икономически показатели. Зад демографския успех стоят колосални проблеми: неравномерното развитие на страната, растящата безработица и религиозните различия, отбелязва The New York Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...