Свиквайте: Нова атака срещу Севастопол. Руските слабости преди контраофанзивата (ВИДЕО)

10707
Свиквайте: Нова атака срещу Севастопол. Руските слабости преди контраофанзивата (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Жителите на временно окупирания Крим трябва да свикват със сигналите за въздушна тревога. Това заяви красноречиво говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк, след като вече почти всеки ден има информация за руско ПВО, което "работи" на територията на полуострова.

Тази нощ отново е имало атака. Съгласно съобщеното от руснаците, два дрона са ударили в пристанището на Севастопол. Губернаторът на града Михаил Развожаев твърди, че единият дрон се самовзривил, другият бил унищожен. Има обаче видео от случилото се – кадрите показват колко може да се вярва на руската информация, че нещата са розови:

Пригожин и Пушилин: Бахмут не е блокиран. Украинците хапват пица и работят да форсират Днепър (ВИДЕО)

Междувременно, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) коментира в по-широкообхватен анализ с каква сила разполагат украинската и руската армия преди очакваната украинска контраофанзива. От ISW подчертават, че нямат данни, които да противоречат на картината за украинската контраофанзива досега – че поне 9 бригади, с достатъчно бойци, танкове и бронирани машини, които да подсигурени с необходимите ракетни системи за залпов огън HIMARS за нанасяне на дълбоки удари по руски оръжейни складове и логистични точки. Украинските сили изглежда имат и необходимите способности за бързо разминиране и прокарване на понтонни мостове, което ще позволи бърз напредък през някои считани за укрепени руски позиции.

Що се отнася до руснаците, оценката на ISW е, че руските сили оперират в седем направления – Купянск, Луганска област, Бахмут, Авдеевка – Донецк, както и в източната и западната част на Запорожка област, като в западната част на Запорожието и Херсонска област руснаците очевидно са в защита.

Бахмут е приоритет на руснаците преди старта на украинската контраофанзива. Според сутрешната сводка на украинския щаб, в града и околностите му, като и при Маринка (на 27 километра югозападно от Авдеевка) има отблъснати общо 60 руски пехотни атаки. Украинците информират за спрени атаки при Григоровка (11-12 километра северозападно от Бахмут), Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). В обзора си Пегов твърди, че руските сили разширили "зоната на контрол" над пътя Хромово – Часов Яр, а свързваният с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар" директно обяви, че Пътят на живота е физически пресечен и че руски въздушен удар е взривил основен малък мост, откъдето върви движението по пътя (ВИДЕО). Руското военно министерство пък съобщава за поредна украинска контраатака, като твърди, че е спряна, но не уточнява къде точно – предвид казаното, че става въпрос за десантчиците от ВВС вероятно говорим за Бахмут. А украинският телеграм канал "Бахмутски демон" коментира, че основната жп гара в града вече е срината до основи:

Бахмут може да бъде превзет от руснаците, смята ISW, но не вижда особено значение за предстоящата украинска контраофанзива дори това да се случи. Пред "Ал Арабия" украинският президент Володимир Зеленски обаче отново каза, че украинците не могат да си позволят да отстъпят от Бахмут, защото това ще даде възможност на руснаците да разширят фронта на атака и да окупират още от украинските земи.

За Авдеевка оценката на ISW е категорична – много усилия и никакви резултати. Най-показателно е как Маринка, на 27 километра югозападно от Авдеевка, чието превземане ще позволи на руската армия да достигне до важни пътни артерии в Донецка област, устоява. Руското военно министерство обяви на 17 март, 2022 година, че Маринка е превзета, но бързо стана ясно, че това не е вярно. Над година по-късно градчето е де факто сринато, но не и покорено от руснаците. А Авдеевка така и не е обкръжена, въпреки неистовите усилия на руските части – основно там са милициите на т.нар. ДНР и е видно, че тяхната липса на дисциплина, адекватно командване, както и липсата на достатъчно добро оръжие като качество и количество ги проваля.

В Купянск руските офанзивни операции са лимитирани, а в Луганска област, по линията Сватово – Кремена руската офанзива е неуспешна. Показателно е, че и в сводката за 23 април на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) изрично се казва, че при Билохоривка, на 10 километра южно от Кремена, украинската армия си върнала загубени по-рано позиции. А липсата на достатъчно пехота се компенсира с елитни войски – като десантчиците на ВВС (те са при Кремена) и "Спецназ".

През последните няколко месеца има явна смяна на руската тактика, особено при офанзивни операции – да се действа с малки щурмови групи, а не с големи механизирани части, действащи в отличен синхрон с артилерийска и въздушна подкрепа. Причината – вторият вариант се оказа неизпълним за руснаците поради лошото състояние на руската армия, което пролича в началото на войната, с тежките загуби при опита да се атакува Киев. Точно тактиката на използване на малки щурмови отряди обаче прави руснаците зле подготовени за масирана офанзива с механизирани части, каквато може да се очаква от украинците, смятат от ISW. Самият мащаб на бъдещите атаки ще затрудни руските командири, които в момента са свикнали да действат при съсредоточаване на по-малък терен, предупреждават американските специалисти. Остава въпросът и с подготовката на новомобилизираните руски войници да осъществят адекватна защита при бързо и мощно настъпление на механизирани части, подкрепени с артилерия – имат ли достатъчно опит и добър боен дух? За украинците също ще има сериозни предизвикателства – операция с поне 9 бригади значи отлично координиране на много нива, като пропуск някъде може да доведе до неуспех. До този момент във войната украинската армия не е правила толкова мащабна и сложна операция.

От ISW коментират и, че има голяма разлика и между руските защитни съоръжения в Луганска и Донецка област, както и тези в Южна Украйна. В Луганска и Донецка област е предвидено при преминаване в защита руснаците да се оттеглят на разстояние между 5 и 20 километра от сегашната аткивна фронтова линия, като защитните съоръжения са така градени, че има две линии. Първата е предвидена като буфер, за да може да се даде допълнително време за организация на втората линия. В Южна Украйна обаче изобщо не е така – там бяха изградени много окопи и поставени много защитни съоръжения, но най-вероятно няма достатъчно жива сила, за да бъдат адекватно обслужени всичките. Успешната руска отбрана в дълбочина вероятно ще изисква руските сили да координират множество маневри, за да отстъпят на всяка следваща отбранителна линия, което ще изисква високо ниво на мотивация и дисциплина сред войските и добро командване и контрол за наблюдение на сложната и опасна операция. Провалът в Харковска област през есента на 2022 година подсказва колко може да се разчита на това. Руските сили също страдат от значително влошени способности за механизирани маневри и вероятно ще се връщат в случай на нужда към второстепенни отбранителни линии предимно пеша, докато украинците ще настъпват масирано с превозни средства – танкове, БТР-и и бронирани машини. Засега обаче дъждовете в Украйна спират такива офанзивни маневри - но небето все някога ще се изчисти и облаците ще се разсеят:

За финал – почти всички руски части в Украйна са ангажирани в някаква степен с офанзивни операции, тоест те търпят значителни загуби. Няма предвиден голям резерв за защита и това подсказва, че елементът на изтощение също може да изиграе сериозна роля в предстоящата украинска контраофанзива.

Шегите свършиха, да се браним: Пригожин и руското военно министерство убеждават Путин според оценка от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com