В САЩ разиграха конфликт с Китай при превземане на Тайван: Кой ще победи?

9148
В САЩ разиграха конфликт с Китай при превземане на Тайван: Кой ще победи?
Снимка: Getty Images

22 април 2027 г. 72 часа след първата китайска атака срещу Тайван и последвалия военен отговор на САЩ. Броят на жертвите от всички страни вече е зашеметяващ.

Това, разбира се, не са реални събития - предвид и посочения период - а военна игра, проведена в американския Конгрес. Членовете на комисията по въпросите на Китай разиграха какво би се случило, чрез настолна карта.

Китай атакува Тайван: най-мрачният сценарий за известна българска компания

Най-голямото притеснение за нас в момента е евентуална война между Китай и Тайван, защото тя ще прекъсне веригите за доставки. Няма сер...

Упражнението изследва американските дипломатически, икономически и военни възможности, ако САЩ и Китай стигнат до ръба на война за Тайван - самоуправляващия се остров, който Пекин обявява за свой. Упражнението се проведе миналата седмица, пише Associated Press, чийто екип го е наблюдавал.

Във военната игра ракетите и снарядите на Пекин се изсипват каскадно върху Тайван и върху силите на САЩ чак до Япония и Гуам. Първоначалните жертви включват стотици, а може би и хиляди американски войници. Загубите на Тайван и Китай са още по-големи.

Обезкуражаващо за Вашингтон е, че разтревожените и отчуждени съюзници оставят американците да се бият почти изцяло сами в подкрепа на демократичния остров. Забравете за обаждане по горещата линия на САЩ до китайския президент Си Дзинпин или до някой от неговите висши генерали, за да успокоят нещата - това няма да се случи, поне не и при този сценарий, добавят от AP.

Военната игра не е била за планиране на война, казват законодателите. Става дума за това как да се засили възпирането на САЩ, за да не се допусне някога да започне война с участието на САЩ, Китай и Тайван.

Републиканецът Майк Галахър смята, че "има значими неща, които можем да направим в този Конгрес чрез законодателни действия, за да подобрим перспективата за мир и стабилност в Тайванския проток".

Тайван купува от САЩ 400 противокорабни ракети заради китайската заплаха (ВИДЕО)

Тайван ще закупи до 400 американски наземни ракети Harpoon заради нарастващата заплаха от страна на Китай, съобщи Bloomberg, позовавайк...

Раджа Кришнаморти - водещият демократ в комисията, заяви, че "не може да има ситуация, в която да сме изправени пред това, пред което ще бъдем изправени тази вечер".

Запитан за военната симулация, говорителят на китайското посолство Лю Пенгю заяви, че Китай иска мирно обединение с Тайван, но си запазва "възможността да предприеме всички необходими мерки". "Така наречената "военна игра" на американската страна има за цел да подкрепи и окуражи сепаратистите за "независимост на Тайван" и да подсили допълнително напрежението в Тайванския проток, на което ние категорично се противопоставяме", каза Лю.

Във военната игра законодателите играеха със синия отбор, в ролята на членове на Съвета за национална сигурност. Заповедта, дадена им от (въображаемия) президент, гласеше: Ако е възможно, възпрепятствайте китайското превземане на Тайван, ако не - победете Китай.

Експертите от мозъчния тръст "Център за нова американска сигурност", чиито изследвания включват военни игри за възможни конфликти, използвайки реалистични сценарии и некласифицирана информация, бяха в ролята на червения отбор.

Всичко в симулацията започна с думите на опозиционни депутати в Тайван, които говорят за независимост. Под ръководството на директора на отбранителната програма на мозъчния тръст Стейси Петиджон разгневени китайски служители отговарят, като отправят неприемливи искания към Тайпе. Междувременно китайските военни придвижват сили, способни да нахлуят в страната. Стъпки като доставянето на кръвни банки за лечение на войниците подсказват, че това не е обикновено военно учение.

Американски опасения: Китай ще притисне Тайван от въздуха

Военновъздушните сили на Тайван биха били уязвими, ако Китай реши да нападне острова. Китай най-вероятно ще установи въздушно превъзход...

В крайна сметка Китай налага фактическа блокада на Тайван, която е недопустима за остров, произвеждащ над 60% от полупроводниците в света, както и други високотехнологични съоръжения, пише AP.

Пенсионираният генерал Майк Холмс играе ролята на председател на Обединения комитет на началник-щабовете. "Какви ще са икономическите последици, ако САЩ пристъпят към максимални финансови наказания?", пита един от депутатите. "Катастрофални" е отговорът както за САЩ, така и за Китай. Китай ще нанесе ответни удари и върху американската икономика.

Във военната игра американските служители са оставени да се опитват да предават съобщения на китайските си колеги чрез базирани в Китай американски бизнес лидери, чиито операции с продукти на Dell, Apple, HP и други компании Китай впоследствие завзема като един от първите си ходове в атаката.

След това, на хартия, американски и китайски сателити, космически оръжия, безпилотни самолети, подводници, сухопътни сили, военни кораби, ескадрили изтребители, кибервойници, експерти по комуникации, банкери, служители на Министерството на финансите и дипломати - всички те тръгват на война.

Накрая се разкриват жертвите и щетите. Американските запаси от ракети с голям обсег? Изчерпани. Световните финансови пазари? Разклатени.

МВнР на Тайван: Китай се подготвя да започне война

Дни след като Китай симулира "прецизни удари" по цели в Тайван по време на военните си учения около острова, тайванският външен министъ...

Оказва се, че китайските дипломати са си свършили работата предварително, за да държат американските съюзници настрана. Тоталните икономически мерки на САЩ срещу китайската икономика са отблъснали съюзниците. Те не се интересуват от този въпрос.

В отчета накрая законодателите посочват няколко ключови военни слабости, които симулацията е откроила. "Изчерпването на ракетите с голям обсег е лошо", казва републиканецът Дъсти Джонсън. Но най-ярките пропуски са се проявили в дипломацията и в невоенното планиране. Голям проблем е "липсата на пряка и непосредствена комуникация между лидерите при кризи". Това е нещо, което Пекин и Вашингтон в реалния свят никога не са успявали да осъществят последователно.

"С наближаването на 2027 г. те ще се опитват да ни изолират", заяви републиканецът Роб Витман за правителството на Си Дзинпин.

Холмс, в ролята на председател на Обединения комитет на началник-щабовете, успокои законодателите след "първите три дни на сраженията": "Ние оцеляхме".

ОЩЕ: Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

Си Дзинпин: Китай трябва да се готви за реални бойни действия

Президентът на Китай Си Дзинпин призова въоръжените сили на страната да "засилят военното обучение, ориентирано към реални бойни действ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чужестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com