Най-важното за деня, 25 януари 2023 г.

4405
Най-важното за деня, 25 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 януари.

ЯНАКИ СТОИЛОВ ПОСОЧИ ЗАЩО РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА НА СЛАВИ НЕ СТРУВА

Как се стига до Велико народно събрание (ВНС)? Пише го в Конституцията. Това заяви Янаки Стоилов, конституционен съдия и бивш служебен правосъден министър.

95% СЪМ СИГУРЕН, ТАЗИ ГОДИНА СМЕ В ЕВРОЗОНАТА: ЛЮБОМИР ДАЦОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

95% съм сигурен, че ако приемем съответните закони, към средата на годината ще обявят, че сме приети в еврозоната. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ с макроикономиста Любомир Дацов, който е член и на Фискалния съвет. Какво мисли той за подписката „за спасяване на лева“ и опитите да се инициира референдум за въвеждането на еврото: „ Мисля, че е чисто политическо мероприятие, тъй като е доста безмислено. Като питане, от гледна точка и на политика , и на последствия, срокове, които в момента текат. Аз мисля, че независимо какво ще се случи с този референдум, той ще има само политическо отражение".

РЕШЕНО: ЗА РАЗВОДИ И РОДИТЕЛСКИ ПРАВА ЩЕ ИМА ПРОЦЕДУРА ЗА МЕДИАЦИЯ

Народното събрание прие окончателно изменения в Закона за медиацията, които предвиждат при определен вид казуси страните да преминат към процедура по медиация преди първото заседание по делото. Новите текстове са внесени от служебния кабинет, като целта им е да се намали натовареността на съдилищата, но те ще влязат в сила едва от юли 2024 година.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЛОЖИ ЧАСТИЧНО ВЕТО НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание на 12 януари, съобщи пресслужбата на държавния глава. Президентът атакува разпоредбата, уреждаща периода на балансиране на енергосистемата.

"ЛУКОЙЛ" МИСЛИ ДАЛИ ДА СЪДИ АСЕН ВАСИЛЕВ ПО ТЕМАТА С ГОРИВОТО ЗА УКРАЙНА

Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията ѝ в България или чрез други канали и не изключва възможността да се обърне към съда.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ АТЕНТАТИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ (ВИДЕО)

В Студио Actualno говорим за книгата "Най-големите атентати в българската история". Неин автор е Крум Благов, разследващ журналист, който вече не е сред нас. Гостува ни един от научните консултанти на книгата д-р Теодор Борисов. Това е книга на "Българска история", които в последните години се открояват със своя баланс между факти и популярен подход към своите читатели.

СЪДРУЖНИКЪТ НА НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ВИДЯ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В СТАТИЯТА НА DIE WELT КАК СМЕ ПОМОГНАЛИ НА УКРАЙНА

На публиката убегна един важен аспект от пиар кампанията да се хвалим, че сме помогнали на украинците с оръжие – България не е помогнала по никакъв начин. Това заяви Никола Янков, който е зам.-министър на икономиката в периода 2001 – 2003 година (кабинетът "Сакскобургготски"), зам.-министър на транспорта и съобщенията в периода 2003 – 2005 година, както и член на Междуведомствения съвет по военно-промишления комплекс (ВПК, по времето на кабинета "Кирил Петков" негов председател беше лидерът на БСП Корнелия Нинова). Янков е основател на 'Експат Капитал" - компанията, която се появява на бял свят в съдружие с Николай Василев.

ОФИЦИАЛНО: БАЙДЪН ОБЯВИ КОЛКО ТАНКА "ЕЙБРАМС" ОТИВАТ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Един танков батальон съгласно украинските норми, съставен от танкове M1 Abrams (Ейбрамс), отива в Украйна. Това обяви американският президент Джо Байдън. Става въпрос за общо 31 танка "Ейбрамс". "Това са най-изпитаните танкове в света, но и най-трудните за ползване. Затова даваме и частите, които ще са необходими за поддръжката им. Ще започнем да тренираме и украински военни как да ползват машините възможно най-бързо", подчерта Байдън.

РУСИЯ СЕ АКТИВИЗИРА С ОПЕРАЦИИ ПО ЦЕЛИЯ ФРОНТ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Русия продължава твърдо да налага опорната точка, че войната в Украйна е Втора отечествена война. В реториката в този смисъл се включи и новият командващ на руската армия в Украйна генерал Валерий Герасимов.

КАК ДА НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ: ПЕТ УРОКА ОТ ДМИТРО КУЛЕБА

С наближаването на една година от началото на агресивната война на Русия срещу Украйна някои хора в САЩ и на Запад продължават да внушават, че Киев трябва да започне мирни преговори с Москва възможно най-скоро. Те може и да имат добри намерения, но сякаш не отчитат, че Русия не е предложила никакви смислени преговори и продължава да се фокусира върху военното унищожаване на Украйна.

АНАЛИЗ: КОНФЛИКТЪТ МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ СИЛИ Е ЗАПЛАХА ЗА ДОЛАРА

След края на Студената война в света царува еднополюсна система: Съединените щати са безспорният хегемон, глобализацията залегна в основата на икономическия ред, а доларът се превърна в избраната валута. Според британското издание Financial Times, днес геополитическите реалности отново се превръщат в цяла поредица от огромни предизвикателства за съществуващия световен ред. А това означава, че инвеститорите трябва да имат предвид новите рискове.

BLOOMBERG: ЗАПАДЪТ СЕ НУЖДАЕ ОТ РУСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ, ЗА ДА ДОСТАВЯ ОРЪЖИЕ НА КИЕВ

Най-незащитеното звено в производството на оръжия за Украйна са доставките на редкоземни метали от Китай през Русия, твърди Bloomberg. Обемът на транспортирането им с руските железници се е увеличил повече от 2 пъти през първите 9 месеца на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com