Съдружникът на Николай Василев видя престъпление в статията на Die Welt как сме помогнали на Украйна

13461
Съдружникът на Николай Василев видя престъпление в статията на Die Welt как сме помогнали на Украйна
Снимка: БГНЕС

На публиката убегна един важен аспект от пиар кампанията да се хвалим, че сме помогнали на украинците с оръжие – България не е помогнала по никакъв начин. Това заяви Никола Янков, който е зам.-министър на икономиката в периода 2001 – 2003 година (кабинетът "Сакскобургготски"), зам.-министър на транспорта и съобщенията в периода 2003 – 2005 година, както и член на Междуведомствения съвет по военно-промишления комплекс (ВПК, по времето на кабинета "Кирил Петков" негов председател беше лидерът на БСП Корнелия Нинова). Янков е основател на 'Експат Капитал" - компанията, която се появява на бял свят в съдружие с Николай Василев.

Янков говори пред предаването "Контракоментар" на Асен Генов (по темата, от 1:22:48 нататък). Той напомни, че по закон се изисква декларация за краен получател при всеки лиценз, даден за износ (на оръжие). Оръжието отива при този, който е краен получател – по документи българското оръжие е изнесено към трети държави, не към Украйна, убеден е Янков, както е убеден и, че това не може да бъде прескочено на практика. В лиценза влизат всякакви обяснения по логистиката: "Кой е пилотът на самолета, как е името на баба му, кой и къде го посреща ...".

Ако сме доставили оръжието в Полша, Чехия или Великобритания, след това не сме дали реекспортно разрешение, то износът към Украйна е контрабанда, подчерта Янков. Същото е положението с танковете "Леопард" - без Германия като производител не даде разрешение, други държави не могат да направят реекспорт без германско разрешене.

САЩ увеличават с 500% производството на артилерия за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ планира да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% в рамките на две години, което ще д...

Нарушение на реекспорт е нарушение на българския закон и е криминално престъпление. "Ако български чиновник, няма значение какъв, е разбрал, че българско оръжие е било изнесено с фалшиви документи за краен получател и не е получено от крайния получател по документи, и това го е знаел предварително при кандидатстването за лиценза, чиновникът участва в организирана престъпна група и следва да лежи в затвора за това. Ако чиновникът не е знаел, но след това е разбрал, че всъщност фактически това оръжие е попаднало в Украйна т.е. държава, която по документи не е краен получател, и чиновникът не е уведомил за това прокуратурата, ДАНС и останалите български органи, които се занимават с тези процеси, това също е престъпление. Има два варианта – който се хвали, че е изнасял оръжие за Украйна, независимо дали е бил премиер, вицепремиер, министър или какъвто и да било, е нарушил закона в две хипотези: или е знаел предварително за фалшификация на документите и е бил част от организация, която се дефинира като организирана престъпна група по българските закони, или е разбрал след това и си е затрял, и не е уведомил (компетентните) власти. Да се хвалиш пред Die Welt, Politico или независимо коя медия в чужбина с нарушаване на българските закони е доста опасно според мен, имайки предвид характера на г-н Гешев", обясни Янков пространно.

Янков е категоричен, че всички министри на икономиката са наясно с това. Затова и Корнелия Нинова не се хвали с такова нещо, защото това означава да си нарушил българският закон.

"Позволява ли си някой да изнесе германско или швейцарско оръжие без разрешение за реекспорт? Отговорът е не - защото германската и швейцарската прокуратура бият лошо", картинно описта нещата Янков. Според него, България е единствената държава, в която политици "се хвалят, че са нарушили собствените си закони".

Авторът на статията в Die Welt: Впечатляващо е, че Петков и Василев много рано са казали, че Украйна е в опасност и трябват санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика