Най-важното за деня, 29 юни 2023 г.

5067
Най-важното за деня, 29 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 юни.

"АЛФА РИСЪРЧ": РЕЙТИНГЪТ НА РАДЕВ СЕ СРИВА, 48% НЕ ВИЖДАТ АЛТЕРНАТИВА НА КАБИНЕТА (СНИМКИ)

 

Три седмици след началото на работата на кабинета „Денков – Габриел“ обществено-политическите нагласи се открояват с трезв реализъм за желаното и възможното в настоящата ситуация - това сочат резултатите от периодичния мониторинг на Алфа Рисърч, реализиран в периода 20 – 26 юни 2023г., сред 1000 пълнолетни жители на страната по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети.

НИНОВА НАСТОЯ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА СВИКА КСНС ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

 

Цялата държава е заложник на имунитета на Бойко Борисов. Съдебната реформа в техните намерения приключи, за да се спасят. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. 

БОРИСОВ ВЕЧЕ Е СИГУРЕН В РОТАЦИЯТА: КАБИНЕТЪТ Е НАЙ-ДОБРОТО НЕЩО ЗА ДЪРЖАВАТА (ВИДЕО)

Една минута закъснях сутринта, защото се загледах в това проучване на "Алфа Рисърч". 49% казват, че по-добро от това не може да има. Всичко, което говорих преди изборите и в деня на изборите, че едно такова трудно управление, носещо негативи за двете големи партии, е най-доброто нещо за държавата. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. 

МИНИСТЪР СЛАВОВ ВНАСЯ ЖАЛБА СРЕЩУ ИЗБОРА НА САРАФОВ ЗА И.Д. ГЛАВЕН ПРОКУРОР

 

Правосъдният министър Атанас Славов внася утре жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Според него е добре Върховният административен съд да се произнесе по легитимността на избора, за да има яснота дали най-висшите позиции в съдебната система се заемат въз основа на високи професионални и морални качества или не.

ЗАЩО НЯМА ОБВИНЕНИЯ ПО СИГНАЛИТЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА: ЦВЕТАН ЦВЕТКОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

 

Няма нито едно досъдебно производство, нито едно повдигнато обвинение по докладите, пратени от Сметната палата до прокуратурата. Това каза в седмичното обзорно предаване на „Actualno.com“ „Отговорите със Спасиана Кирилова“ възстановеният от Конституционния съд председател на палатата Цветан Цветков:

МИЛЕНА МИЛОТИНОВА: РСМ ДА НЕ ГУБИ ВРЕМЕ, А ДА ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТИТЕ СИ КЪМ ЕС (ВИДЕО)

 

Когато и да направим разговор за Македония, винаги е навреме - никога не е рано, никога не е късно. Последните цитати от интервю на Жозеп Борел ( бел.ред.: върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи), че от страна на ЕС няма пречка за присъединяването на Северна Македония, съвпаднаха с много остро в официално писмо към европейските лидери на президента Румен Радев. В подобни остри реплики премина последната година, откакто България прие т.нар. Френско предложение. Какво изпълнява от него Република Северна Македония? Този и други въпроси задаваме на Милена Милотинова, журналист, автор на няколко документални филма за македонските българи, бивш депутат.

НА МАСАТА НА ГОЛЕМИЯ ВОЕНЕН ПОКЕР ЛУКАШЕНКО ВЕЧЕ МОЖЕ ДА НАДЦАКВА: ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

 

На масата на големия военен покер Лукашенко вече може да надцаква. Той има на своя територия частната армия на Пригожин „Вагнер“ и тактическите ядрени оръжия на Русия. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ журналистът и международен анализатор Георги Папакочев. Припомням ви, той е един от създателите на легендарното предаване на БНР „12+3“ и дългогодишен журналист в радио „Свободна Европа“ от Мюнхен и Прага.

ТАГАРЕВ ОБЯВИ ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ С КАКВО ЩЕ БЪДЕМ КОМПЕНСИРАНИ ЗА ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА

 

Компенсация 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна може да очаква страната ни. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в парламента, поискано от БСП.

 

В МОСКВА ЛИ Е ПРИГОЖИН? ВСУ ВЗЕХА ИНИЦИАТИВАТА ПРИ БАХМУТ, УКРЕПИХА СЕ ЗДРАВО И КРАЙ ХЕРСОН (ВИДЕА)

 

Кремъл и частната военна компания "Вагнер" може би все още преговарят за конкретните условия на споразумението от миналата събота (24 юни), което спря Евгений Пригожин и наемниците му да стигнат до Москва. Това е основният извод в днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

АНАЛИЗ: ГЕРМАНИЯ ГЛЕДА С ЕДНО НАУМ НА ПЛАНА НА ЕС ЗА КОНФИСКУВАНЕ НА РУСКИ АКТИВИ

 

Европейската комисия разработва план за прехвърляне на печалби от замразени руски активи за възстановяването на Украйна, съобщава Financial Times. Планът изисква организациите, притежаващи замразени руски средства, да дарят част от печалбите си за възстановяването на Украйна.

МОГАТ ЛИ "СТРАШНИТЕ" РУСКИ ДРОНОВЕ ДА ЗАБАВЯТ УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА?

 

Руският БЛА "Ланцет" („Lancet”) успешно се установи в Украйна, пише 19fortyfive. Дронът камикадзе беше представен за първи път през юни 2019 г. от руската компания ZALA Aero Group. Въпреки своята простота, той успява успешно да удари различно оборудване на украинската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 21 май 2024 г.

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Жълт код за обилни валежи в 8 области за сряда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com