Могат ли "страшните" руски дронове да забавят украинската контраофанзива?

12633
Могат ли "страшните" руски дронове да забавят украинската контраофанзива?
Снимка: Zala Aero Group

Руският БЛА "Ланцет" („Lancet”) успешно се установи в Украйна, пише 19fortyfive. Дронът камикадзе беше представен за първи път през юни 2019 г. от руската компания ZALA Aero Group. Въпреки своята простота, той успява успешно да удари различно оборудване на украинската армия.

"Ланцет" може да изпълнява както разузнавателни, така и атакуващи функции. По време на полет може да се насочва чрез GPS координати или визуално наблюдение. Освен това на последния етап от полета дроновете могат да бъдат коригирани чрез оптико-електронно насочване, както и чрез блока за телевизионно управление.

"Ланцет" е разработка на ZALA Aero Group, дъщерно дружество на концерна „Калашников”, и наследник на Cuba, артилерийска система с летящо крило. Може би това е една от малкото успешни руски платформи, които са се доказали добре по време на украинския конфликт. „Ланцет” е представен за първи път през юни 2019 г. и е тестван на терен в Сирия, където е използван през 2020-2021 г. за удари по антиправителствени сили. Още: Руснаците отвърнаха с дронове-камикадзе на атаката срещу Кремъл (ВИДЕО)

Дронът има две X-образни крила в предната и задната част на фюзелажа. Той използва електрически мотор, задвижващ витло с две лопатки, разположено отзад. Устройството е изработено от пластмаса и композитни материали и тежи само 12 кг, включително 3 кг полезен товар.

Това е проста, но смъртоносна платформа, както се потвърждава от скорошен видеоклип, споделен в социалните медии, пише още 19fortyfive.

Нападение на камикадзе в Украйна

В едноминутния клип „Ланцет” - някои го наричат дрон камикадзе - удря украинска 122-милиметрова реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” в Донбас.

Видеото, което за първи път беше споделено от руския военен блогър Antiseptic в неговия Telegram, е записано от различни ъгли, включително от видеокамера на самия „Ланцет”.

Двама членове на екипажа на украинската РСЗО успели да избягат секунди преди взрива, защото може да са забелязали дрона при приближаването му. Още: Путин си мечтае за дронове и планира голямо производство

Докато украинската БМ-21 гори, се взривяват няколко снаряда.

Противопоставяне срещу "Ланцет"

Руските и украинските войски се опитват да се противопоставят на заплахата от безпилотни самолети и боеприпаси. Контрамерките включват заглушители и радиочестотни блокери, както и метални решетки за защита на артилерията и предните наблюдателни постове.

Киевчани обаче тръгнаха по друг път и откриха сезона за "Ланцетите" с обикновени пушки-помпи. Миналия месец в мрежата бяха разпространени видеозаписи, на които украински военнослужещи свалиха „Ланцет” с ловна пушка 12 калибър.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари