Най-важното за деня, 4 януари 2023 г.

22076
Най-важното за деня, 4 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 януари.

АНДРЕЙ ГЮРОВ: АКО НЕ ПОЛУЧИМ ПОДКРЕПА, НЯМА ДА ПРЕДЛОЖИМ КАБИНЕТ

Няма разделителни линии, така че целите, които са поставени в декларацията са реалистични и са обединяващи. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров пред bTV за възможността да се реализира кабинет с втория мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ СЪЩО ГЛЕДА КЪМ ТРЕТИЯ МАНДАТ, НО ПОИСКА СЪСТАВ НА КАБИНЕТ ОТ ПП (ВИДЕО)

Третият мандат трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза. Това каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод началото на новата парламентарна сесия.

350 КМ МАГИСТРАЛИ У НАС СА ВИСОКОРИСКОВИ - АПИ ОТЧИТА РЕМОНТИ, НО НЕ ГИ ИЗВЪРШВА

Незабавно в България трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Ограничителните системи за пътищата са увредени на 415 места вследствие на ПТП, а около 80% от положената маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност през тъмната част на денонощието.

ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР КАЗА КОГА СЕ ОЧАКВА ДА ИМА ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ГАЗА

 

„Цените на газа се покачват по две причини – цените на борсата вървят нагоре, а втората причина е скъпият газ в газохранилището в Чирен, който беше нагнетен през есента със скъп газ. Потреблението на газ към настоящия момент е малко заради сравнително топлата зима“. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV. 

МОЖЕМ И БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ - ПРИЗНАНИЕ ОТ РЪКОВОДИТЕЛЯ НА "БУЛГАРГАЗ"

Какво ще се случи с недоставения газ от "Газпром" и ще има ли арбитраж, ще има ли нов договор? "Булгаргаз" предприема всички необходими действия. Мисля, че сме доказали, че можем да осигуряваме газ за страната и без руския газ. Това каза ръководителят на "Булгаргаз" Деница Златева, която беше депутат от БСП в 42-рото Народно събрание и член на Изпълнителното бюро на социалистите.

"БУЛГАРГАЗ" СЪДИ ТЕЦ "ВАРНА" НА АХМЕД ДОГАН, ТЪРСИ 40 МЛН. ЛВ. ДЪЛГ

Държавното дружество „Булгаргаз“ води дело срещу ТЕЦ „Варна“, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Компанията търси 40 милиона лева, които топлоцентралата ѝ дължи. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева пред БНТ на 4 януари.

ХРИСТО ГРОЗЕВ: ГОТОВ СЪМ ДА БЪДА ИЗСЛУШАН В ПАРЛАМЕНТА

Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист от "Белингкат", днес следобед получи покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Това каза Грозев пред "Сега". Поканата е за утре, 5 януари, когато комисията ще проведе редовно заседание.

ПРИ ПОРЕДНИ ДАННИ ЗА СТОТИЦИ УБИТИ РУСНАЦИ: СКАНДАЛ В РУСИЯ С ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА РУСКАТА АРМИЯ

 

Руското военно командване изпраща на война в Украйна обучени танкисти и артилеристи, но ги слага в пехотни части, при това без никакви предварителни обучения. Това твърди в две свои публикации в Телеграм (ТУК и ТУК) Александър Коц, военният кореспондент на "Комсомолская правда". Коц е едно от пропагандистко-информационните оръжия, които се радват и на благоразположението на руския диктатор Владимир Путин.

"ТИ РАЗБИРАШ ЛИ, ЧЕ СМЕ ФАШИСТИ?", РУСКИ ВОЕННИ СПОДЕЛЯТ СРАМА СИ ОТ УЧАСТИЕТО ВЪВ ВОЙНАТА

 

Към юли 2022 година, четири месеца след началото на нахлуването на Русия в Украйна стана ясно, че руските военни масово се отказват да продължат участието си във войната. Изданието "Верстка" е пресметнало, че за този период почти 1800 руски военни са се отказали да воюват. Но ако в началото на войната върху тези военни е имало натиск, наричали са ги предатели и са ги заплашвали с наказателни дела , то сега ги откарват в т.нар. "лагери на отказалите се" на територията на ЛНР, първо в Брянка,  а после в Перевалск. Там руските военнослужещи се оказаха в плен на своите - бяха пребивани, заплашвани да бъдат убити, вербувани в ЧВК "Вагнер" и връщани против волята им обратно на фронта. 

МЕДИЯ ОТ САЩ ШИКАЛКАВИ: УКРАЙНА НЯМА ДА БЪДЕ ГОТОВА ЗА PATRIOT ДО 2024 ГОДИНА

В две последователни публикации на 1 и 2 януари авторитетното американско оръжейно издание Military Watch Magazine очерта лоши перспективи пред навлизането на ПВО комплекса Patriot в Украйна. Има съмнение, че новината неслучайно е разделена в две части, за да бъде приета по-лесно.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТКРИТИЯ ЗА ЧОВЕШКАТА ЕВОЛЮЦИЯ ПРЕЗ 2022 Г.

Американското списание Smithsonian пише за 14 открития, които ни дават нови знания за еволюцията на човечеството. Палеоантрополози от Смитсоновия институт разказват за най-вълнуващите открития на изминалата 2022 година, предоставяйки нови знания за нашите близки роднини и предци.

КОГА ДА ЧАКАМЕ СТУД И СНЯГ? ПРОГНОЗА НА СИНОПТИКА ПЕТЪР ЯНКОВ (ВИДЕО)

 

След новогодишните горещини очаквахме рязко застудяване и сняг, но си останахме само с очакванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество