Медия от САЩ шикалкави: Украйна няма да бъде готова за Patriot до 2024 година

13555
Медия от САЩ шикалкави: Украйна няма да бъде готова за Patriot до 2024 година
Снимка: Getty Images

В две последователни публикации на 1 и 2 януари авторитетното американско оръжейно издание Military Watch Magazine очерта лоши перспективи пред навлизането на ПВО комплекса Patriot в Украйна. Има съмнение, че новината неслучайно е разделена в две части, за да бъде приета по-лесно.

Първата публикация оповестява, че САЩ са уверили Русия как ракетите "Пейтриът" ще пристигнат в Украйна без "щит" от американски войници. И още в заглавието се мъдреше въпросът „Какво е това, зелена светлина за удар?”

Според външния министър на РФ Сергей Лавров уверенията на Вашингтон са получени „чрез дипломатически канали“. „Именно защото американците не искат да воюват и няма да се бият директно срещу Русия, системата Patriot ще бъде въведена в действие до няколко месеца, веднага щом украинските войници овладеят тази технология“, обяснил още Лавров.

Доставката на ракети Patriot в подкрепа на все по-изтощената мрежа за противовъздушна отбрана на Украйна беше обявена по-рано през декември по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, въпреки че ефективността на системата, беше широко оспорвана, като се има предвид липсата на боен опит от екипажа и ограничения брой. Още: САЩ ще приемат украински войници, за да ги учат на работа с Patriot

Решението да не се разполага американски персонал заедно с ракетите Patriot може значително да облекчи опасенията на Москва. Присъствието на американски войници, напротив, е заредено със заплаха от голям международен инцидент, ако те бъдат убити или ранени в резултат на руски удар. Това противоречи на решението на Москва да оборудва системите С-300, доставени в Сирия през 2018 г. (подобни на Patriot) с руски специалисти. Присъствието на руски сили при сирийските С-300 на практика отмени ударите на САЩ или техните съюзници, докато отсъствието на американски сили на украинските батареи, напротив, само увеличава възможността за нападение. Така президентът Владимир Путин заяви на 25 декември, че не се съмнява в унищожаването на доставените комплекси Patriot.

Ако Русия бързо „щракне” тези скъпи системи, както се изрази Путин, това ще бъде изключително пагубно за морала на украинците. Поради ограничения брой системи Patriot и бързото износване на други украински системи за ПВО, тези системи ще бъдат уязвими, което означава, че ескортирането им от американски или други сили на НАТО изглежда най-сериозната защита.

Москва със сигурност ще положи всички усилия ракетите "Пейтриът" да не бъдат ескортирани от чужд персонал, в противен случай руският удар може да се превърне в претекст за пряка намеса на НАТО в конфликта. Отсъствието на не украински персонал обаче повдига още по-големи въпроси относно разумността на такова скромно (единично) разполагане в продължаващия конфликт. Още: Путин не се страхува от системата "Patriot", била стара

Какво целеше тази публикация на MWM точно на Нова година? За кого беше предназначена? Не беше ли това „разузнаване с бой”? Телефоните на 1 и срещу 2 януари в Белия дом и в резиденцията на Зеленски млъкнаха ли за момент? Има ли тайни договорки между Кремъл и Белия дом?

Неочаквано още на следващия ден (2 януари) в MWM се появи публикация под заглавие „Украйна няма да бъде готова за ракети Patriot до 2024 г.: Консултативен орган предупреждава Конгреса на САЩ за високи рискове при доставката”.

Ето нейният текст:

Консултативният орган на Изследователската служба на Конгреса на САЩ (CRS) предупреди, че Конгресът е изправен пред проблеми „както в законодателната, така и в надзорната си роля“ относно доставката на ракетни системи земя-въздух Patriot в Украйна, след намерението да изпрати тези системи като част от обявения през декември пакет от помощ от 1,85 милиарда долара. Комитетът подчерта, че макар системите Patriot да бяха широко спекулирани, че ще започнат доставки през първата половина на 2023 г., само обучението на местните ремонтни екипи ще отнеме приблизително 53 седмици.

„Има много да се учи, преди Украйна да се сдобие с функционираща система Patriot на място“, се подчертава от CRS. По-рано се спекулираше, че военнослужещи от САЩ или други членове на НАТО могат да окомплектоват Пейтриътите след доставката им, тъй като западният персонал е играл много голяма и нарастваща роля във военните усилия на място, макар руското външно министерство да твърди, че е било уверено, че американската армия няма да има присъствие в обектите на Patriot. Възможността американски военни изпълнители да обслужват системите обаче остава значителна, въпреки че се очаква Русия да има много по-малко притеснения. 

Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)

Официалното потвърждение вероятно ще дойде скоро, но почти е сигурно, че Украйна ще получи американските ракетни системи Patriot и това...

Очаква се само една единица Patriot да бъде доставена в Украйна, което повдига сериозни въпроси относно това доколко тя може да бъде ефективна при отразяването на руските въздушни и ракетни атаки, особено като се има предвид съмнителният боен опит на системата в други военни театри. CRS подчерта, че все още не е ясно откъде ще дойде батареята Patriot, като призова законодателите да проучат този въпрос и предупреди, че „батареята и свързаните с нея ракети-прехващачи, изпратени в Украйна, могат да бъдат взети от съществуващи армейски части и складове“ в американската армия.

„Ако тя бъде изтеглена от други оперативни сили, като Централното командване на САЩ или Индо-Тихоокеанското командване на САЩ, прехвърлянето на системата в Украйна може да създаде алтернативни разходи и потенциални рискове в тези театри“, се казва в съобщението. Ако батареята се доставя от континенталната част на Америка, „това може да попречи на циклите на обучение или модернизация.“ „Огромната цена“ на Patriot също беше подчертана в доклада, който уточнява, че „една новопроизведена батарея Patriot струва около 1,1 милиарда долара: около 400 милиона долара за системата и около 690 милиона долара за боекомплекта от ракети“, като „се очаква цената за една ракета да струва около 4 милиона долара“. Още: Глас от Острова: Изпращането на системите Patriot на Украйна крие рискове

Руските ударни безпилотни самолети от по-нисък клас, които играят ключова роля в ударите по украинска инфраструктура и персонал, са пуснати на пазара с цени само от няколко хиляди долара, докато много от руските крилати ракети се оценяват на около 1 милион долара всяка. Друг широко повдигнат въпрос относно доставките на Patriot, въпреки че не е отбелязан в доклада на CRS, е, че бързото унищожаване на батарея Patriot в Украйна, което руският президент Владимир Путин лично посочи като „абсолютна сигурност“, може да има сериозни въздействия както върху украинския морал и доверието на съюзниците в ракетната система, на която САЩ и техните съюзници много разчитат.

Бързото изтощаване на мрежата за противовъздушна отбрана на Украйна и много малките количества Пейтриът, които трябва да бъдат доставени, означава, че системата вероятно ще има само ограничени слоеве на защита от други системи за противовъздушна отбрана, което в съчетание с нейната относително ограничена мобилност може да я направи силно уязвима. Укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна все пак започна да се разглежда като критично, тъй като предишните огромни арсенали от съветски ракети С-300 и БУК сега са оскъдни, като руските удари по ключова инфраструктура по-специално увеличават перспективите на Украйна да се наложи да изостави много от своите ключови градове. Тази възможност беше широко оповестена към края на 2022 г. в нарастващ брой западни оценки. За силните атаки срещу инфраструктурата, които започнаха през октомври, все повече се смята, че предоставят на Русия по-бързо средство за оказване на натиск върху Киев и неговите съюзници и по този начин постигане на целите си, въпреки значителните неуспехи, с които се сблъска на бойното поле.

Подготвил: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари