При поредни данни за стотици убити руснаци: Скандал в Русия с професионализма на руската армия

9175
При поредни данни за стотици убити руснаци: Скандал в Русия с професионализма на руската армия
Снимка: Getty Images

Руското военно командване изпраща на война в Украйна обучени танкисти и артилеристи, но ги слага в пехотни части, при това без никакви предварителни обучения. Това твърди в две свои публикации в Телеграм (ТУК и ТУК) Александър Коц, военният кореспондент на "Комсомолская правда". Коц е едно от пропагандистко-информационните оръжия, които се радват и на благоразположението на руския диктатор Владимир Путин.

Руският журналист говори за това след получени сигнали на роднини на мобилизирани. Той определя случващото се като "пълен майтап", при това системен, визирайки действията на руското военно командване.

В дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща специално внимание на темата за организацията в руската армия и дава примери с публикации на различни руски военни блогъри в Телеграм. В едната публикация директно се сочи, че да пращаш танкист или артилерист в пехотата е "военно престъпление". Отделно идват и критиките как ще се правят нови артилерийски дивизии, които да се разполагат по границата с Финландия заради влизането ѝ в НАТО (предложение на руския военен министър Сергей Шойгу за 5 такива дивизии).

На този фон, руският диктатор Владимир Путин с поредица от инструкции нареди инвентаризация на руската армия и по-тясно сътрудничество между отделните държавни структури за обезпечението на руските сили.

Всичко това идва на фона на поредно съобщение от Генералния щаб на украинската армия – за до 260 убити и ранени руски войници при удари по Токмак, Мелитопол, Бердянск, Родец и Василовка в Херсонска и Запорожка области. Всички тези удари станаха на 2 януари, а сега украинците изнасят данни след потвърждения от свои източници. А на този фон дойдоха и оправданията на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин как в Бахмут всяка къща била крепост и затова градът не пада.

При нови данни за 500 убити и ранени руснаци: Караници в Русия кой е виновен за Макеевка

Що се отнася до военните действия, няма значими промени на фронта – показателно за това е, че известният руски телеграм канал "Рибар" не предлага дневен обзор по отделните направления, а само къде имало артилерийски обстрели от двете страни. В Луганска област руската армия хвърля големи усилия да пробие Билохоривка, защото това е логистична точка за украинското настъпление за пробив на линията Сватово – Кремена. Геолокализирани кадри показват трупове на руски войници, останали след поредния опит за руска атака.

В Донецка област също няма големи пробиви от нито една от двете страни. Геолокализирани кадри северно от Соледар показват, че руснаците опитват настъпление, но срещат упорита украинска съпротива. При Авдеевка съобщенията са същите, както и седмици наред – свирепи боеве в Маринка, Опитно, Първомайско.

Показателно е и друго – геолокализирани кадри показват как украинската артилерия спира руска пехота при Павловка. Това е точно там, където награденият лично от Путин руски пропагандист Семьон Пегов обяви, че практически руското настъпление е прекратено.

В Херсонска област също има новина за украински успех - украинците са установили позиции на остров Великий Потьомкин, който е на югозапад от Херсон, в делтата на Днепър. От събитието има геолокализирано видео. Засега няма официално потвърждение за пълно освобождение на острова и поне към 2 януари геолокализирани кадри показват боеве там, където има руски позиции.

Украински данни: Над 2200 руски войници са убити в дните около Нова година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа