"Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, търси 40 млн. лв. дълг

6946
"Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, търси 40 млн. лв. дълг
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество „Булгаргаз“ води дело срещу ТЕЦ „Варна“, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Компанията търси 40 милиона лева, които топлоцентралата ѝ дължи. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева пред БНТ на 4 януари.

„Имаме фирми, които имат забавяния (на дължимите плащания – бел. ред.), но те не са повече от 30 дни. С тях имаме много ясно разработени срокове за погасяване. Имаме длъжници, които съдим, като ТЕЦ „Варна“ и други, малки компании. Отстояваме финансовите си интереси и когато видим, че има по-дълго просрочие, завеждаме дела. С ТЕЦ „Варна“ имаме заведено дело за задължения, които ни дължат – към 40 милиона“, каза Златева, без да разгласява повече подробности.

Как да си купим ТЕЦ… Варна? Разкрития на Антикорупциония фонд (ВИДЕО)

След като Антикорупционен фонд разкриха множество нарушения във връзка с удълбочаването на варненското езеро, въпросите станаха повеч...

ТЕЦ „Варна“ е вторият най-голям длъжник на „Булгаргаз“ след „Топлофикация-София“. Още в средата на декември 2021 г. държавното дружество спря доставките на газ към ТЕЦ-а, собственост на Доган, заради непогасен дълг. Тогава стана ясно, че ТЕЦ-ът не погасява просрочените си задължения. Сметките на топлоцентралата бяха запорирани. Подобно спиране на газоподаването имаше и през октомври 2021 г. – пак заради натрупани дългове. Дългът, за който се споменаваше към края на онази година, беше около 25 млн. лв.

Припомняме, че към 8 март 2022 г. ТЕЦ-ът бе натрупал дългове от 37,5 млн. лв. за доставен газ, резервиран капацитет и неустойки по забава. Тогава това стана ясно от отговор на енергийния министър в правителството на Кирил Петков – Александър Николов, до депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

"Задълженията на ТЕЦ "Варна" се натрупват във времето, не се покриват, а впечатлението е, че ТЕЦ-а има специален статут в българската енергетика. Властелинът на студения резерв ТЕЦ "Варна" е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата", написа на 4 януари Мирчев във Facebook. Той допълни, че още днес ще отправи парламентарен въпрос към служебния министър на енергетиката Росен Христов и ще настоява милионите да бъдат изплатени на "Булгаргаз".

Деница Златева добави още, че дружеството е предприело нова политика за събиране на вземанията. Най-големият длъжник на „Булгаргаз“ е "Топлофикация-София" с над 550 млн. лв дълг.

АКФ откри връзка между Доган и "Осемте джуджета" в сагата с Варненското езеро

Нотариусът, който заверил подписите по договора за прехвърлянето на пристанището на ТЕЦ Езерово, е един от героите на разследването "Ос...

"С другите ни клиенти постигаме високи нива на събиране на вземанията. Проблемът с "Топлофикация" стои, изисква решение, което е извън пределите на дружеството. Намерили сме баланс за разплащане на по-високи обеми от задълженията. Само за миналия месец изплатиха почти изцяло фактурата си. Надявам се този тренд да продължи. Нормата ни на печалба е прекалено малка – работим на регулиран пазар. Не сме в състояние да покриваме нарастващия дълг. Държавна помощ не сме и получавали. Получихме държавен заем, който е срещу лихва, и плащаме лихвата по него", каза тя.

За задължението на "Тофлофикация-София" тя коментира още: "Ако ме питате, би трябвало да се погасяват месец за месец, но този проблем е хроничен и е наследен. Фактът, че цената на газа е толкова висока, води до повишаване на задълженията. "Топлофикация" дължи и средства на БЕХ – мисля, че задълженията ѝ са над 800 млн. лв. Ние събираме максимално голям процент от задълженията, които имат нашите клиенти. За последните два месеца постигаме една много висока успеваемост. Този проблем изисква едно по-генерално решение".

Златева коментира и тезата, че "Булгаргаз" целенасочено се тика към фалит. "Не съм съгласна. Дружеството е в добро състояние. Успяхме през октомври да покрием натрупаните загуби към месец септември, ще приключим годината на оперативна печалба", заяви изпълнителният директор.

ОЩЕ: Проучваме изграждането на нефтопровод „Александруполис-Бургас” за неруски петрол

ТЕЦ-ът на Доган пак не плаща на “Булгаргаз”, дължи 37,5 млн. лв.

Притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" дължи 37,5 млн. лв. на “Булгаргаз” към 8 март. Задълже...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика