Най-важното за деня, 4 март

7013
Най-важното за деня, 4 март
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 март.

БАЙДЪН И ШОЛЦ ОБЕЩАХА ПОСТОЯННА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА. Двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом.

ПОСЛАНИКЪТ НИ ВЪВ ВАШИНГТОН: САЩ ИМАТ НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПО "МАГНИТСКИ"

За да посочат САЩ някого в списъка "Магнитски", то имат неопровержими доказателства за вината на тези хора. Тази подкрепа е много важна за България, защото приятелите си казват истината в очите. Така е най-добре - без заобикалки, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той трябва да бъде назован. Това заяви посланикът на България Георги Панайотов, който беше и служебен военен министър, в интервю за БНР.

УКРАЙНА ИЗГЛЕЖДА СЕ ГОТВИ ДА ОТСТЪПИ ОТ БАХМУТ, РУСКИ КОМАНДИР С ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ (ВИДЕО)

 

Украинската армия изглежда се подготвя за контролирано отстъпление от символа на украинската съпротива Бахмут. Това е основният извод, който може да се извади на база две събития от изминалото денонощие.

АНАЛИЗАТОР: АКО РУСИЯ УСПЕЕ ВОЕННО В УКРАЙНА, ЩЕ ИМА НОВ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ СВЯТ

 

Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред. Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят. Това мнение изрази Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика и основател на агенция за геополитически анализи "Face" в интервю за БНР.

БРАКУВАМЕ ОЩЕ 2,8 МЛН. ВАКСИНИ ЗА COVID-19

 

България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу COVID-19 през тази година. Това е огромен финансов ресурс, който се губи. Страната ни е на твърдата позиция, че тези договори трябва да се прекратят. Това коментира по БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ - КОМЕНТАР НА ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ

 

Като изключим украинските и руските войниции и техните семейства, за нас войната в Украйна е медиен образ и да дава Господ да си остане такъв. Журналистите до голяма степен определят как да си я представяме и преживяваме. В този смисъл през последната година върху тях падна огромна историческа отговорност. Защото журналистиката е исторически разказ, но не за отминали, а за настоящи събития - пише се, докато те текат, и така влияе на протичането им. Как се справят българските медии?

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА: ЗАЩО БАХМУТ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН И ЗА РУСНАЦИ, И ЗА УКРАИНЦИ?

 

Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така и за украинските сили, казва Марина Майрон от Кралския университет в Лондон. Ако руснаците превземат града ще могат да напреднат във вътрешността на Украйна - например към Краматорск. “Тогава те ще поемат контрола над важни пътни артерии, ще пресекат пътя на украинските войски и ще усложнят много отбраната”, казва експертката. Освен това падането на Бахмут ще отслаби духа на украинските войски и ще събуди съмнения относно техните способности.

ИВАН КРЪСТЕВ: АКО УКРАЙНА СПРЕ ДА СЕ СРАЖАВА, ТОВА Е КРАЯТ Ѝ

 

"Ако днес Русия престане да се сражава, това е краят на войната, но ако Украйна спре да се сражава, това е краят на Украйна", казва известният политолог Иван Кръстев в интервю за ДВ. Ето какво заяви той:

"ИСТИНСКИ ЛИДЕР": POLITICO С АНАЛИЗ НА СИЛНИТЕ И СЛАБИТЕ СТРАНИ НА ЗЕЛЕНСКИ

 

Володимир Зеленски имаше проблеми като президент още преди началото на конфликта, пише американското издание Politico. Благодарение на актьорските си умения той успя да се превърне в истински лидер, но в нормална ситуация той е непостоянен и едва ли ще успее да управлява Украйна след войната. Конфликтът не успя да смекчи нетолерантното отношение на Зеленски към сложността на държавното управление.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: В 17 ОБЛАСТИ НЯМА ОТЧЕТЕНИ НОВИ СЛУЧАИ

Броят на новите случаи на коронавирус у нас намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 25 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 43 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 68 случая. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество