Всичко по темата: Защо Бахмут е толкова важен и за руснаци, и за украинци?

5195
Всичко по темата: Защо Бахмут е толкова важен и за руснаци, и за украинци?
Снимка: Getty Images

Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така и за украинските сили, казва Марина Майрон от Кралския университет в Лондон. Ако руснаците превземат града ще могат да напреднат във вътрешността на Украйна - например към Краматорск. “Тогава те ще поемат контрола над важни пътни артерии, ще пресекат пътя на украинските войски и ще усложнят много отбраната”, казва експертката. Освен това падането на Бахмут ще отслаби духа на украинските войски и ще събуди съмнения относно техните способности.

Германският полковник Ралф Тиле и бивш член на екипа на главнокомандващия на НАТО смята, че украинската страна е притискана, включително от западните си съюзници, да постигне успех в Бахмут. "По някакъв начин трябва да се обяснява на обществото защо се изпраща толкова подкрепа на Украйна", подчертава военният експерт.

Командващият специалните сили на Украйна пристигна в Бахмут (СНИМКИ)

Командващият Силите за специални операции (ССО) на Украйна Виктор Хоренко пристигна в Бахмут, за да провери работата на подчинените си ...

Тиле обръща внимание и на психологическата тежест на защитата на Бахмут. "Хората трябва да имат мотивация, за да удържат. Това е сигнал и за всички в Украйна - както за цивилните, така и за войниците в други части на фронта", казва експертът. Според него огромните усилия и от двете страни не могат да бъдат оправдани по друг начин.

Майк Мартин, изследовател от King’s College в Лондон, смята, че Русия е толкова настоятелна в опитите си да превземе Бахмут, понеже това е част от обявената от Путин цел на войната - "да освободи Донбас". За да завладее Славянск и Краматорск руската армия се нуждае от стратегически важния Бахмут, обяснява експертът.

Кой е с по-добри шансове в тази битка?

Ралф Тиле оценява шансовете на Украйна за победа в Бахмут като малки. Според него руската армия почти изцяло е обсадила града. Освен това руснаците числено превъзхождат украинците в битката за Бахмут. "Ясно е, че Русия разполага с множество бронирани автомобили, танкове, артилерия и изтребители", казва експертът. А украинските сили трябва да чакат военните помощи да пристигнат от Запад.

Тиле не е оптимистичен и за западните помощи. "Цяла Европа произвежда толкова муниции за един месец, колкото Русия използва за един ден. Ситуацията с танковете също е изключително сложна. Всички казват "да" на доставката на танкове за Украйна, но те трябва някак да стигнат до украинците. Трябва да бъдат закарани, а някои мостове не могат да ги издържат. Трудно е да стигнат до фронта, а ако някой от тях се повреди, нищо не може да се направи на място - трябва да бъде върнат в Полша или Словакия", казва военният експерт.

Украйна изглежда се готви да отстъпи от Бахмут, руски командир с важно предупреждение (ВИДЕО)

Украинската армия изглежда се подготвя за контролирано отстъпление от символа на украинската съпротива Бахмут. Това е основният извод, ...

Възможност за украинска офанзива

"Ако руснаците успеят в Бахмут, това ще им осигури едно парче земя, но едва ли и възможност за дълбоко навлизане в района, защото следващата отбранителна линия е близо", казва Маркус Райзнер, полковник от австрийската армия. След успехите си в Харков и около Херсон, Украйна реши да започне и трета офанзива - от Запорожие към Мелитопол. Според експерта обаче тежките боеве около Бахмут принуждават главнокомандващите да пренасочват войски там.

Според него украинските сили в момента търсят подходящ терен за нова офанзива. Възможно е това да е именно районът северно от Мелитопол. Ако постигнат успех там, те ще отделят руските войски от доставките им, които идват от Крим, както и към Запорожие и Херсон. "Така това ще се превърне във фокуса на руските войски, а не боевете в Донбас", смята Райзнер.

Според военния експерт Густав Гресел обаче още не е дошло времето за контраофанзива на Украйна. "Ако искат да се наемат с това начинание, трябва да организират ресурси за настъпление далеч от фронта, където в момента се водят боевете. В момента това би било рисковано. Дори украинците да увеличат контрола си, руските войски все още имат сериозен запас от хора, които да вкарат в друга битка", обяснява той. Руските сили могат да атакуват украинските на повече от един фронт.

"Ако се изчакат няколко месеца, в които Русия да изчерпи потенциала си за друга офанзива, а руските войски, които в момента са в резерв, започнат да бъдат изпращани на настоящите горещи точки, украинската войска ще има по-голям шанс да извърши успешна офанзива", казва Гресел.

При Угледар и в Крим руснаците страдат, Вучич се кани да обърне гръб на Путин (ВИДЕО)

Множеството данни, потвърждаващи какъв страшен разгром претърпя руската армия при Угледар (Въгледар, Вухледар), привлякоха вниманието и...

Възможно ли е примирие през тази година?

"Всички имат интерес войната да приключи. И двете страни са подложени на натиск в тази посока - особено Украйна. Но вероятно и Русия - от Индия и Китай", казва Ралф Тиле. Според него обаче Русия все още има сериозен потенциал за ескалация - не само с ядрени оръжия. "Става дума за суперзвукови оръжия, които дори не се забелязват, но те биха позволили на Путин да бомбардира всяко кътче на света. И ние нищо не можем да направим", предупреждава Тиле.

Според него сега Западът трябва да предотврати ескалацията. "Трябва да видим в какво може да го убедим, за да се огъне. Това може да бъде постигнато най-вече от онези, които го подкрепят. Например Китай, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка. Това е голям ресурс, който може да подложи Москва на натиск". А що се отнася до Украйна, според Тиле всеки военен успех би подсилил позициите на Киев преди потенциално примирие.

Майк Мартин смята, че дори Украйна да започне да изпитва недостиг на войска, това няма да спре съпротивата ѝ. "Краят на тази война ще дойде само ако украинците победят или Западът спре да ги подкрепя".

 

Киев: Няма решение за изтегляне на войските от Бахмут

Украинското командване прави оценка на рисковете за украинските сили за отбраната в Бахмут. Към момента няма решение за изтегляне на во...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа