НАП продължава да анализира дали много повече от 189 българи са заплашени от хакерския пробив

4812
НАП продължава да анализира дали много повече от 189 българи са заплашени от хакерския пробив
Снимка: iStock/Guliver

Сериозно застрашени от "НАПлийкс" са над 47 000 българи, а не само 189, както оповестиха ден по-рано от приходната агенция. За това предупредиха IT специалисти, пише в. "Сега".

Според данъчните само за 189 души има едновременно изтичане на данни за имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на лична карта, заради което те са в най-голяма опасност от злоупотреби с лични данни. НАП обяви, че персонално ще ги предупреди по телефон или имейл, че те ще трябва да сменят документите си за самоличност. 

НАП твърди, че само 189 българи ще трябва да си сменят личните карти заради хакерския пробив

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях...

Във Facebook обаче ИТ специалист предупреди, че при анализ на масива от файлове, изтекъл в интернет, подобен набор от лични данни може да се открие за 47 262 българи.

"Не казвам, че НАП ни хвърля прах в очите и се опитва да омаловажи собствената си немарливост по отношение на работата с лична информация и данни на граждани. Силно се надявам да успокоят хората, че в бързината просто са допуснали грешка, и да се поправят", посочва ИТ специалистът Антон Аврамов.

За разминаването алармира пред bTV и експертът по дигитална сигурност Ясен Танев, който преди дни описа безпрецедентната хакерска атака срещу информационните системи на НАП, довела до изтичане на чувствителни данни за над 5 млн. българи, като IT Чернобил. "Помолихме НАП да прегледа данните", каза Танев.

"Продължаваме анализа на данните. Посочили сме колко смятаме за изложени на най-висок риск", отговориха на в. "Сега" от НАП по повод сигнала за много по-голям брой сериозно засегнати граждани.

Вчера приходната агенция най-после пусна приложението, в което чрез ЕГН и номер на мобилния телефон всеки може да направи справка дали има изтекли лични данни. Преди това данъчните обясняваха, че приложението се бави, защото трябвало да се провери дали незаконно разпространената от хакерите информация е като тази в реалните бази данни на НАП. Ден след теча финансовият министър Владислав Горанов декларира, че няма външна намеса в данните - нито изтриване, нито дописване.

Как може да проверите дали са ви изтеглили данните?

Националната агенция по приходите (НАП) публикува обещаното приложение за проверка на изтекли лични данни. С негова помощ всеки българ...

Проверката в приложението на НАП обаче не дава кой знае каква информация. След като се посочи ЕГН и мобилен телефон, всеки потребител получава номер на заявката и веднага след това SMS. Той известява единствено дали по съответната заявка ИМА или НЯМА неправомерно разкрити лични данни. "Едва след като приключи съпоставката на реалните данни на НАП с тези от разпространените от хакери файлове, ще решим как да се даде достъп до по-подробна информация", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Вероятно при идентификация с ПИК или електронен подпис всеки, който е получил SMS, че съществува в масива с неправомерно изтеклите данни, ще може да направи проверка какви лични данни са станали публично достояние, каза Бъчваров.

НАП вече пусна инструкции с въпроси и отговори как да се предпазим от злоупотреби с лични данни. "Това е наръчник за оцеляване след теча, който би трябвало да следват и всички нотариуси, банки и институции", коментира Ясен Танев.

Нотариалната камара увери, че ще изповядва сделките с повишено внимание, така че да е невъзможно някой да продаде имот, без собственикът да разбере. От асоциациите на банките, на лизинговите дружества и на фирмите за бързи кредити пък уверяват, че и сега използвали достатъчно надеждни мерки за установяване на самоличността на хората, които кандидатстват за заеми.

Какви действия може да предприемем срещу НАП заради изтичането на личните ни данни, прочетете в този материал.

CNN разказа как цяла нация беше хакната, докато имаше атака и срещу сайтове на летища

Цяла нация беше хакната - така една от най-големите американски медии CNN представя печалния вече случай с пробива, осъществен в бази д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com