НДК представи публично инвестициите си в подготовката на председателството на ЕС

1005
НДК представи публично инвестициите си в подготовката на председателството на ЕС

С нестандартна арт експозиция от индустриални и технически материали директорът на НДК Мирослав Боршош показа реалната промяна на Двореца през последните две години. Експонатите онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. – Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

„Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, които смятам, че България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава”, каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и добави, че смисълът не е да посрещнем 20 000 бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това. „Не виждаме на този етап нагласа да застанем заедно и да започнем дебата коя България в каква Европа”.

Сред множеството извършени дейности в НДК на стойност 3 900 000 лв. са: дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление и др. Значителна част от средствата са инвестирани и в създаването на знаковите нови пространства на Двореца - ДНК, Театър „Азарян”, „Перото”, които са готови да посрещнат културната програма на Председателството.

Малта поема ротационното председателство на ЕС

Малта пое от Словакия шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз, предаде ДПА. Посредническите способности на най-ма...

Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще се превърне в най-модерния културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. „В края на февруари, началото на март трябва да получим и останалите 18 млн. лв.”, отбеляза още Боршош.

Директорът на НДК отговори и на всички въпроси на предшественика си Христо Друмев, който имаше питания по време на журналистическия брифинг относно сградата и си припомняше времената на своето управление.

„Ние с вас сме от различни поколения и се надявам, че сме различен тип мениджъри. Вие сте имали своите виждания, аз виждам резултата от тях. И вие виждате резултата от моите действия. Ние сме първото ръководство на НДК, което успя да убеди държавата да даде средства за развитието на Двореца. Вие много добре знаете, че само със средствата, които акумулира НДК, не може да се направи този ремонт. И вие сте срещали същите тези трудности. Затова застанахме зад идеята да докажем на българското правителство необходимостта от този ремонт”, отговори Боршош.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com