Не само се срамуваме, отвратени сме: Радиожурналисти-ветерани срещу Волгин

5498
Не само се срамуваме, отвратени сме: Радиожурналисти-ветерани срещу Волгин
Снимка: Личен архив

В деня, когато програма "Хоризонт" на БНР навършва 53 години и на 35-та годишнина от първото издание на легендарното предаване "12+3", двама от първите водещи на предаването публикуваха във Фейсбук второ открито писмо, в което изразяват възмущение от поведението на водещия на "12+3" и "Политически некоректно" Петър Волгин. Десет години по-късно журналистите Георги Папакочев и Йордан Лозанов пишат: "Не само се срамуваме, вече сме и отвратени". 

Припомняме, че предаването "12+3" с първи водещи Георги Папакочев, Йордан Лозанов, Чавдар Стефанов и Петко Георгиев, беше от първите примери за истинска журналистика и публицистика в началото на прехода. Още от първите си издания, то предизвика слушателския интерес със своята критичност в разрез с официозната журналистика на тоталитарния режим. 

Преди 10 години, по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Георги Папакочев и Йордан Лозанов изразиха в първото си писмо срама си от поведението на Волгин. Първото писмо можете да прочетете ТУК

Още: Волгин възхвалява МОЧА пред забранената за излъчване в ЕС руска обществена телевизия (ВИДЕО)

Публикуваме второто писмо без редакторска намеса:

НЕ САМО СЕ СРАМУВАМЕ, ВЕЧЕ СМЕ И ОТВРАТЕНИ

/TEN YEARS AFTER/*

Точно преди едно десетилетие, на 4 януари 2014 г. ние, двама от създателите на предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР, огласихме отворено писмо, в което изразихме своя срам от водещия в обществената медия Петър Волгин. / А, ако беше избрал друга руска река за да смени фамилията си, напремер „ Лена“?/

Още: БНР се защити пред СЕМ: Интервюто с Митрофанова е спряно не заради нея, нито заради Волгин

По това време въпросният „радиожурналист“ вече беше редовно освиркван от протестиращите срещу тогавашното правителство на антиевропейската и русофилска олигархия за това, че беше превърнал студиото на „12+3“ в рупор на неприкрита и целенасочена политическа пропаганда, чрез която се лансираха груби антиевропейски и антизападни нападки за сметка на проруските и евразийски тези.

Още тогава, през 2014-та, подобно говорене беше далеч от европейската и евроатлантическа принадлежност на страната, то беше несъвместимо с нейните национални интереси и беше абсурдно да бъде излъчвано по общественото радио с най-широко покритие в страната.

Десет години след нашето отворено писмо сме принудени да констатираме, че нищо в поведението на Петър Волгин не се е променило. Нещо повече, с толерантната закрила от най-високо място в държавата, на СЕМ, на управата на БНР и „Хоризонт“, той разшири пропагандната си територия както в обедното „12+3“, така и в своето скандално съботно авторско предаване „Политически некоректно“, което бързо успя да прикачи на програма „Хоризонт“ ироничното прозвище „Радио Москва“.

След като бе спряно скандалното му интервю с Митрофанова, лицето се захвана и с пропаганда по забранената в ЕС телевизия „Русия 1“, което доведе до нечувана досега публична реакция на български премиер.

Още: "Не просто пропаганда, а много пропаганда": В интервюто на Митрофанова имало директни заплахи към България

Явно на Волгин, както казва известен персонаж от тв-реклами, му е пораснал „бонуса“. А може би вече се е появил „Рубльов“, оценен в Москва по-високо и от „Копейкин“?

Несекващите пропагандни изстъпления на радиоводещия показват, че БНР не само не желае, но и отдавна не може да бъде отговорна обществена медия, която е финансирана от всички нас не за да прави пропутинска пропаганда, а да защитава държавата и нейните официaлни външнополитически позиции. В този смисъл мнимите аргументи на някои членове на СЕМ, както и на сегашната управа на БНР за „свободното говорене“/ по личното внушение на Волгин/, които наподобяват опорни точки на кремълската „пета колона“ в европейска и евроатлантическа България, звучат абсурдно и недопустимо. Чу се, че БНР щяло да организира дискусия за свободата на словото и дезинформацията. Резултатът е предварително известен - просто ще видим поредното замитане на проблема под червения килим на радиото и след това „Секи сам си преценя“.

Затова 10 години след нашето отворено писмо „Ние се срамуваме !“, днес имаме основание да заявим, че освен срам, изпитваме и отвращение. От нещо, което десетките почтени, талантливи журналисти в „Хоризонт“ и БНР не заслужават, да не говорим за аудиторията, която наистина създадохме с труда и професионалните си журналистически усилия навремето. И на която благодарим, че все още остава такава, каквато я виждахме в мечтите си на 4 януари 1989 г. - рождената дата на „12 плюс 3” преди цели 35 години!

Йордан Лозанов и Георги Папакочев – двама от създателите и първи водещи на „12 плюс 3“.

Още: Украйна за интервюто на Митрофанова при Волгин: Съучастие в кремълската въоръжена агресия (СНИМКИ)

4 януари 2024

София

------------------------------

* „TEN YEARS AFTER“ - Стара рок-група с чудесната соло китара на Алвин Лий. Чуйте ги в You Tube

НЕ САМО СЕ СРАМУВАМЕ, ВЕЧЕ СМЕ И ОТВРАТЕНИ /TEN YEARS AFTER/* Точно преди едно десетилетие, на 4 януари 2014 г. ние,...

Публикувахте от George Papakotchev в Сряда, 3 януари 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com