X
 
 

Недостиг на зали премести делото "КТБ" в най-тържествената зала на СРС

601 6
Недостиг на зали премести делото "КТБ" в най-тържествената зала на СРС
Снимка: БГНЕС
Поне до края на тази година делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка ще се гледа не в сградата на Специализирания наказателен съд, а в зала "Тържествена" на Софийския районен съд.

Временното преместване е заради недостига на зали в спецсъда и защото по делото "КТБ" все още не са започнали разпитите на свидетели.

ВАС също обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно обратното действие на закона "Пеевски" за банковат...

Проблемът на няколко пъти беше дискутиран във Висшия съдебен съвет и стана повод за срещи между изпълнителната и съдебната власт. Правителството вече обеща нова сграда на спецсъдии и прокурори. Висшият съдебен съвет се ангажира с пари за обзавеждане. Прокурорската колегия увеличи щата на спецобвинителите, а липсата на подобно решение от страна на съдийската стана повод за критики и предупреждения - от висши прокурори, че ако кадровият проблем на съдиите не бъде решен, ще блокира спецправосъдие, предава БНР.

Дeлoто зa изтoчвaнeтo нa KTБ е с рекорден брой участници, макар и да има един голям отсъстващ - задочно подсъдимият и в процедура по екстрадиция от Сърбия банкер Цветан Василев. По настояване на защитниците на общо 18-те подсъдими, от няколко месеца, и по неофициални прогнози и през цялата 2019 година, в най-голямата зала на спецсъда се чете резюме от обвинителния акт - в размер на над 5 000 страници. Когато има заседание по делото, залата е блокирана от 9.00 до 18.00 часа, поради което други дела се отлагат. Затова  днес, а е възможно и през следващите месеци, оставащите неясно колко, но все още хиляди страници, да се четат в най-тържествената зала на СРС. По настояване на шефа му Александър Ангелов тя ще се преотстъпва само, ако бъде поискана от спецсъдебния състав по делото "КТБ", поне седмица преди съдебното заседание.

Досега са прочетени по-малко от хиляда страници от обвинителния акт.

„Другото лято евентуално може да започнем разпит на свидетели. Това дело е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване, защото само по себе си делото е несъстоятелно. Гони се обем, не качество и затова ще четем година и половина обвинителен акт", коментира един от адвокатите по делото "КТБ" - Христо Ботев.

Бивши директори на КТБ със сигнал за Борисов за нерeдности, питат за 142 млн. лева

Над 10 сигнала относно пропуски, документални непълноти и кражби на документи и активи от масата на несъстоятелността на КТБ са били из...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Васил 6 Васил преди 1 година Профил на трол?
  И всичките източени милиарди потънаха с Цветан Василев в чужбина!
 • Арлекин 5 Арлекин преди 1 година Профил на трол?
  Това знаково дело се превръща в абсолютна подигравка с целия български народ. Вместо Цветан Василев и неговите съучастници да бъдат осъдени по бързата процедура и да излежават присъдите си ние все още чакаме да бъде прочетен обвинителния акт!
 • Димо 4 Димо преди 1 година Профил на трол?
  Да вземат сега и един оркестър да им докарат ако искат. Само да тръгне това дело и да иам осъдени.
 • Диана 3 Диана преди 1 година Профил на трол?
  Това дело няма ли да доведе до някакви съществени решения? Това е важното, а не в коя зала ще се гледа.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И на Луната да е, все тая, довлече Василев просто
 • Пената 1 Пената преди 1 година Профил на трол?
  То си трябва тържествена зала, особено ако обвиняемият задочно получи доживот!