Нели Куцкова за евродоклада: Има желание, но липсват резултати

1600
Нели Куцкова за евродоклада: Има желание, но липсват резултати
Снимка: БГНЕС

"Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има желание, но липсват резултати. Така съдия Нели Куцкова обобщи пред БНР доклада на ЕК за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. По думите ѝ критиките към българската съдебна система в доклада са абсолютно основателни, но добави, че поради липса на воля за провеждане на истинска реформа, страдат хора, които съвестно си вършат работата.

Според нея има две похвали за съдебната система - едната е, че ВКС приключва делата в срокове, които са много по-добри от другите държави членки, а другата е, че работата на административните съдилища се е подобрила по отношение на спазването на сроковете.

Докато ГЕРБ съсипва бизнеса, обвинява Румъния за оставането на мониторинга ни

За всеки здравомислещ човек в България отдавна е ясно, че големите обществени поръчки се предоставят на фирми, приближени до властта. П...

"В отделите, които касаят парламента, са направени констатации, че регулаторната рамка в държавата е нестабилна, че законодателството много често се променя и не е предвидимо, че има случаи, в които с преходни и и заключителни разпоредби в един закон се променя друг закон, че между първо и второ четене закон се променят, без това да е било обсъждано със съответните заинтересовани страни", обясни тя.

Съдия Куцкова подчерта, че в доклада на ЕК е записано, че неспособността на правителството да се справи с корупцията е довела до протестите в страната.

Тя беше категорична, че не става дума за доноси от НПО и отделни хора от България, както евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ги нарече, и посочи, че в края на доклада (на 24 и 25 страница) е записано представители на ЕК с кого са се срещали.

Съдия Нели Куцкова сподели, че изпитва неприятно усещане от това, че страната ни продължава да бъде под наблюдение от европейските институции, но уточни:

Правосъдният министър за голямата корупция: Има присъди, не искам да цитирам имена

Като жанр докладът за правосъдието в България в никакъв случай не е ужас и трилър. Докладът е обективен и не трябва да се интерпретира....

"Ако механизмът бъде прекратен и не се осъществява наблюдение над България, хептен зле ще станем, както и без това сме тръгнали по пътя на Унгария и Полша, но още не сме ги стигнали".

Тя изрази надежда, че някакъв механизъм от типа "Бръкни му в джоба, за да си свърши работата" би проработил, въпреки, че звучи тъжно да се надяваме на такъв контрол от Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...