Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

2632
Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба
Снимка: Видимо и невидимо

Днес в предаването "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с историка Никола Стоянов.

„В руската историография дълго време се борят две теории - норма̀нска и славянска теория. Съгласно норманската теория родоначалниците на Киевска Рус, по мъжка линия, по линия на владетелите, това са скандинавски, нормански племена или още викингите или варяги, както ги наричат на руски език. Другата е славянската теория, съгласно която Киевска Рус изначално е славянска държава и норманите са помогнали само да се създаде държавността. И от тук вече проблемът е кой владетел откъде е родом и какъв е по етнос и ключовият казус е етническият произход на княгиня Олга - най-великата Киевска княгиня, с която започва т. нар. руска „Степенная книга“. А тази книга, това е един фалшификат, който е създаден по времето на Иван IV Грозни и която представя всеки етап от развитието на руската история като етап, в който се възвисява Русия, нейната история на високо по стълбата към Бога.“, казва Н. Стоянов. Още: Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Историкът разказва, че през 1887 г. руски архимандрит на име Леонид открива за първи път в „Нов владимирски летописец“, сборник от 15 век, едно малко изречение, в което се казва, че Олег, чичото на Киевския княз Игор, отива в Плиска и взима княгиня Олга за съпруга на своя племенник. „Когато той я взима, Олга е била на 15 години. Само че тя е родена с името Елена и също, не е езичничка. Тя е християнка, т.к. когато се ражда, тогава България е приела християнството и тя отива там като Елга. Оттам вече е Хелга, на скандинавски. И после вече става известна с нейното княжеско име Олга.“, разказва историкът. Княз Игор по-късно бива убит и княгиня Олга поема ръководството на държавата. Архимандрит Леонид доказва, че княгиня Олга е родом не от Псков, град, създаден 2 века по-късно от Плиска, с което потвърждава династическия брак между България и Киевска Рус.

Друга руска фалшификация е, че по време на визитата на княгиня Олга (около 950 г. б.р.) в Константинопол, където е придружена от презвитер Григорий - български духовник от кръга на цар Симеон I, тя се среща с император Константин VII и тогава приема християнството. „Тя изначално си е била покръстена, още преди да отиде в Киевска Рус и следователно тук се получава големия фалшификат. По най-прост начин се опровергава тази измишльотина. Всъщност тя е покръстена още като новородена и няма как втори път да я покръстват.“, казва историкът. Още: Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Никола Стоянов изказва възмущението си от руския документален филм „Една вяра, един език“, създаден със съдействието на руското посолство в Северна Македония. „Този филм фалшифицира и заличава изцяло приноса на България в създаването на тази не славянска, а по-скоро на старобългарската азбука. Дори до такава степен се стига, че там братята Кирил и Методий отиват на т. нар Хазарска мисия. Това е 861 г. и посещават град Херсон. Там се срещат с хазарския хан и разговарят каква религия да приемат хазарите - дали да приемат юдаизма или християнството и т.н. И там случайно двамата братя видели някакви „рожки“ букви, т.е. руски букви и те от руснаците са взелите тези букви и оттам са направили кирилицата. С една дума, ако не е била хазарската мисия на двамата братя Кирил и Методий, нямало да се измисли кирилицата, т.к. те са взели от тези „рожки“ букви, дето ги смятат като руски букви. До сам стига фалшификацията на историята.“

Целият разговор на Кънчо Кожухаров с Никола Стоянов гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com