Новата детска болница - в старото скеле, НМД - категорични, че ще продължат борбата за истинска (СНИМКИ)

7530
Новата детска болница - в старото скеле, НМД - категорични, че ще продължат борбата за истинска (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Новата детска болница е абсолютно недоразумение. Това каза пред Actualno.com изпълнителният директор на Националната мрежа за децата, част от националната гражданска инициатива за истинска детска болница, Георги Богданов след представянето на концепцията за Национална многопрофилна детска болница, което се състоя във ВМА. Той е категоричен - недоволните родители ще продължат борбата за истинска детска болница. 

"Това, което видяхме е старата болница, старото скеле, върху което над 6000 граждани сме се подписали че е нещо, което не желаем. Премиерът Борисов обеща това скеле да бъде бутнато и в пространството да бъде построена нова детска болница. Това, което ни се предлага сега е един бройлеров тип национална детска болница, което не е подходящо", коментира той. По думите му, опитват се да натъпчат една детска болница в едно остаряло скеле. "Модерните болници в света не са такива, като представената", подчерта той.

Богданов е категоричен, че когато се строи нова болница са нужни нови методи, а тази конструкция в момента не е подходяща.

Концепцията бе представена в присъствието на здравния министър и заинтересовани страни. Преди дискусията по обсъждането й, от Главболгарстрой представиха визията и основните елементи на бъдещата болница. Ето какво ще представлява тя, според арх. Иво Мечанов: 

"Познаваме нелицеприятния незавършен строеж, който е собственост на Министерството на здравеопазването", отбеляза той и съобщи, че именно там е предвидено да бъде реализирана Националната многопрофилна детска болница.

Сградата е в югоизточната част на Медицинския комплекс, в непосредствена близост до Майчин дом, с разгърната застроена площ от 47 156 кв. м. По думите му такава завършена конструкция вътре в медицинския комплекс, в близост до всички лекари, е уникална възможност да бъдат концентрирани на едно място всички клиники, отделения и сектори, които са необходими за една нова истинска и модерна болница.

Той представи чрез визуализации архитектурната визия на сградата, достъпите до нея, спирките на метрото и градския транспорт, разположението на отделенията и очаквания капацитет.

В сградата се предвижда да има 350 легла за лежащо болни деца и 50 легла дневен стационар. Персоналът, който ще обслужва болницата ще бъде между 110 и 1200 човека. В нея ще има над 36 различни отделения, клиники и сектори, които ще покрият всички нужди за една модерна детска болница, предвижда концепцията.

На по-долните етажи ще е централния вход с приемно-консултативните блокове, хирургичния блок, реанимационния блок, спешното отделение, централната стерилизация и други ключови сектори за нормалното функциониране на болницата. На по-горните 8 етажа ще бъдат концентрирани клиниките, стационарите и други зони. Целият последен етаж ще бъде изцяло инсталационен за сложната сграда.

Плоф. д-р Николай Младенов: Обществеността и експертите още се лашкат какво да се прави с детската болница

Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Създаването на една такава болница е тежък...

Ще има два подземни етажа, където ще са лабораториите, централната аптека, технически помещения, складове. На полувкопан етаж ще бъде организиран спешния център с достъп от южната страна, откъм ул. "Хан Пресиян", където ще има всичко необходимо - триаж, шокова зала, операционни зали, кабинети, дневен стационал и кръвен център. В северната част ще има аптека за граждани и ще бъде организирано храненето на цялата болница, зареждане с материали и пр., посочи архитектът.

Централният вход ще бъде максимално приветлив с детски кътове, там ще бъде приемно-консултативният блок, там ще е позиционирана и образната диагностика, също център за хемодиализа. На горния етаж ще е хирургичният блок с много операционни като ще има отделна зона за кардиохирургия и реанимация. Ще има и учебна зала с видеонаблюдение за обучение на студентите. На следващия етаж ще бъдат разположени постоперативна реанимация и част от администрацията.

На следващите етажи ще бъдат клиниките. "Във всички стационари и всяка стая ще има самостоятелен санитарен възел и легло за посетител", изтъкна архитектът.

На 10-я етаж ще бъдат клиники по ендокринология и травматология, а на последния онко-клиники и сектор за трансплантация на стволови клетки, предвижда концепцията.

Протестиращите срещу начина на осъществяване на Детската болница не вярват на честна дума

В интерес на истината нито едно от нашите искания не е удовлетворено. Изказано е намерение от премиера да бъде бутнато старото скеле и ...

Пенка Георгиева от Пациенски организации, бивш член на Фонда за лечение на деца, изказа одобрение по време на обсъждането. "Считаме, че мястото е подходящо. Концепцията е удовлетворяваща, ние я подкрепяме, разчитаме на тези, които милеят за детското здраве - лекарите, да дадат конкретни конструктивни предложения", каза тя.

Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, обединяваща над 150 граждански организации и съмишленици не сдържа възмущението си и изрази категорично несъгласие с предлаганата концепция.

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Ето какво каза Георги Богданов в залата при общественото обсъждане: 

"Ние сме едни от инициаторите, които са част от Националната гражданска инициатива за истинска детска болница. Това, което видяхме в момента е реконструкция на старото скеле, което имаме в двора на Александровска болница. Преди около 2 месеца имахме срещи с бившия министър на здравеопазването при премиера Борисов,където беше казано, че това скеле ще бъде бутнато и ще се търси решение дасе направи нова истинска детска болница. Това, което видяхме с хубавите рисунки – благодарим много на Главголгарстрой, не е удовлетворяващо, тъй като структурата и конструкцията не е добра.

Причините – таваните са ниски. Не знаем как с това скеле ще можете да ги увеличите, за да станат метър и половина по-високи. Аз лично съм бил в скелето и съм видял, без да съм професионалист, че вътре има сталактити, сталагмити, има множество неща, които са изкорубени.

Борисов: Решихме да съборим старата сграда за Детската болница

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направи...

Най-важното, което искаме да се знае е, че ние проведохме няколко протеста и искаме да се обърне внимание, че тази сграда не е подходяща за детска болница. Настояваме за няколко основни неща, през които да минат както Главболгарстрой, така и Министерството на здравеопазването – първо, да има конкурс за нова сграда, тъй като тази не е подходяща.

В този конкурс да не участват само медици. Вътре трябва да участват и родители, особено родители на деца, които често пребивават в болнично заведение. Това, което видяхме е отново бройлеров тип болница, който не искаме".

Модераторът на общественото обсъждане педиатърът проф. Иван Литвиненко опита да защити височините на стаите и обърна внимание на предимството на малките пространства, изтъквайки, че  големите обеми трудно биха били затоплени. Възпротивявайки се на идеята за конкурс той заяви: "Да обявяваме нови конкурси, да правим нови проекти - това означава че повечето от присъстващите не знам дали ще видят нова болница. Не пожелавам лутане още 15 години".

Позицията на здравния министър и развитието по темата, можете да научите от този материал.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com